13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialLacrimi pe ultimul drum

Lacrimi pe ultimul drum

Intreaga suflare a orasului Anina i-a condus ieri pe ultimul drum pe cei sapte mineri care au murit sambata in explozia din subteran. Primaria Anina a declarat ziua de ieri zi de doliu local, iar drapelele tricolore au fost coborate in berna.
La ora 9.30, la Casa de Cultura din localitate a fost adus primul sicriu, cel al lui Daniel Vanau (30 de ani), apoi, rand pe rand, pana spre ora 11.00, au fost aduse si celelalte cinci sicrie, ale minerilor Ionut Marc (27 de ani), Virgil Schneider (43 de ani), Danut Puscau (39 de ani), Gheorghe Marisescu (45 de ani) si Matei Izvernar (52 de ani).
A facut exceptie sicriul care purta trupul neinsufletit al lui Daniel Balan (29 de ani). La cererea familiei, el a fost inmormantat alaturi de rudele sale, intr-un alt cimitir (Celnic), in cealalta parte a orasului.
Cei sase ortaci si-au gasit locul de odihna vesnica in cimitirul Steier – Sigismund, chiar la baza monumentului ridicat in memoria celor 124 mineri decedati in explozia din 1920, cand a explodat dinamita in mina de la Anina. Pentru cei sase a cantat reqviemul fanfara din Petrosani, iar pentru Balan acelasi lucru a fost facut de fanfara din Anina.
In jurul orei 13.00, un sobor de preoti a oficiat o slujba de pomenire a ortacilor prematur disparuti dintre cei vii, la Casa de Cultura. Imaginile au fost de un dramatism cutremurator. Portretele celor sapte mineri au fost expuse pe un catafalc improvizat, pe care ardea o lumanare, iar sicriele au fost aliniate in sala de spectacole. Sute de membri ai comunitatii s-au perindat neincetat pe langa sicrie, pentru a aduce un ultim omagiu celor disparuti.
Toti cei sapte copilasi ai minerului Virgil Schneider au inconjurat sicriul tatalui lor, iar mama, rapusa de durere, si-a pierdut, la un moment dat, cunostinta, caderea ei fiind oprita de bratele celor din jur. Femeia a fost readusa in simtiri de echipajul Ambulantei, care a vegheat permanent ceremonia.
De un dramatism de nedescris a fost si imaginea sotiei insarcinate a lui Ionut Marc, cel mai tanar dintre minerii ucisi de explozie. Acestuia nu i-a mai fost scris sa traiasca suficient pentru a-si vedea macar o data copilul nenascut inca. „Au plecat la mina pe picioarele lor si s-au intors acasa in sicrie”, se putea auzi printre plansetele Adinei Schneider, femeia ramasa sa creasca sapte copii singura.
Sicriele minerilor au fost in permanenta inchise, fiind purtate pe umeri de colegi de-ai lor, echipati in salopete noi si purtand pe cap casti cu lampasele aprinse. Durerea si jalea multimii care s-a adunat in centrul orasului contrastau cu mina care amutise parca pentru totdeauna. Durerea intiparita pe fetele colegilor celor disparuti nu a putut impiedica furia, conducatorii minei fiind considerati de oameni raspunzatori pentru nenorocirea petrecuta.
„Cei care au coborat in subteran sa faca verificari au descoperit calupuri de dinamita neexplodata, ceea ce inseamna ca artificierul nici nu a apucat sa puste incarcatura. Este clar acum ca in mina a fost o concentratie de gaz metan extrem de ridicata. Degeaba incearca sa se apere acum sefii, pentru ca noi nu suntem prosti. Stim ca gazul metan se autoaprinde in mina doar la valori de 7-9 la suta”, declara ieri, la Anina, unul dintre supravietuitori. Mai mult, acesta a dezvaluit ca, desi presedintele Traian Basescu a recomandat ca nici un miner sa nu mai coboare in subteran, la doar o zi de la explozie (duminica) minerul supravietuitor a fost trimis in mina cu echipa de intretinere.
De luni insa nimeni nu a mai vrut sa coboare in subteran, astfel ca ultimii 80 de mineri au cerut sa fie disponibilizati cu ordonanta. Acestia urmeaza sa primeasca 200 de milioane de lei de persoana drept compensatii banesti si sa beneficieze de ajutor de somaj vreme de doi ani.

Semne bune pentru ranitii de la Timisoara

Medicii Clinicii de Politraumatologie, Arsi, Chirurgie Plastica si Reparatorie de la Timisoara au anuntat ieri ca Marian Mincu si Relu Dracea – cei doi mineri raniti in explozia produsa sambata in mina Anina – pot primi hrana. Ei sunt alimentati in continuare intravenos, dar pot consuma alimente si pe cale naturala, iar acest lucru reprezinta un indiciu bun pentru sansele lor de supravietuire.
In zilele scurse de la operatiile la care au fost supusi starea de sanatate a celor doi nu s-a inrautatit. Totusi medicii apreciaza ca urmatoarele zece zile sunt cruciale, pentru a putea emite vreun pronostic in privinta pacientilor lor. Marian Mincu si Relu Dracea au fost adusi la Timisoara sambata, de la Spitalul Judetean din Resita, cu arsuri externe si interne de gradele III si IV, pe o suprafata de 45, respectiv 65 la suta din corp.
De cand au fost internati, familiile si cei cativa colegi care i-au insotit nu au putut sa ii vada decat prin peretii de sticla ai usii salonului, pentru ca medicii vor sa evite orice patrundere a vreunui element care ar putea provoca pacientilor o infectie.

Primele ipoteze

Cauza mortii minerilor de la Anina este intoxicarea cu monixis de carbon, se precizeaza intr-un comunicat al prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Caras-Severin, Theodor Iordache. Concluziile provizorii indica faptul ca intoxicarea a fost provocata de arderea gazului metan acumulat in cantitate peste limita admisa in galerii. Anchetatorii examineaza ipoteza ca aprinderea gazului sa fi fost provocata de un arc electric produs de scurtcircuitarea unui cablu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă