3.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Apocalipsa bunului simt"

„Apocalipsa bunului simt”

Fost elev al Liceului George Calinescu din Constanta si absolvent al Facultatii de Psihologie, Eduard Rosentzveig si-a lansat prima lucrare stiintifica de curand, in cadrul targului national de carte Gaudeamus. Volumul, intitulat „Umbra lupului – apocalipsa bunului-simt”, este editat de Ex Ponto. Autorul ne marturiseste, pe scurt, intentiile sale livresti.

-Ce aduce nou lucrarea ta?
– Inainte de a rezolva prin actul psihoterapeutic problemele clientului, un psihoterapeut aflat in formare lucreaza mai intai cu propria persoana, pentru elucidarea si rezolvarea problemelor personale. Elementul de noutate pe care il aduce aceasta lucrare este dat nu doar de continutul sau, ci mai ales de scopul pentru care a fost creata. Cartea este mai degraba rezultatul initierii unui experiment psihoterapeutic-pilot, care va contine ca material de analiza si acest produs, experiment prin care propun un model de autooptimizare personala si autoanaliza destinat psihoterapeutilor aflati intr-un stadiu avansat de lucru cu propria persoana. Este rezultatul unui travaliu de autoanaliza mai degraba decat rezultatul pasiunii mele pentru literatura.
Desi formal este o carte de proza scurta, fondul cartii este un rezultat al numeroaselor module de optimizare personala efectuate in perioada 2003-2005 in cadrul SPER Bucuresti si al unui master in psihoterapii cognitiv comportamentale, sub indrumarea psih. conf. univ dr. Irina Holdevici.
Astfel, cartea se anunta un exercitiu introspectiv menit sa favorizeze constientizarea si transpunerea catartica a vietii interioare personale, a momentului in care imi constientizez problemele ramase nerezolvate, permitandu-mi astfel sa am acces la mine insumi.
Cartea „Umbra Lupului – apocalipsa bunului-simt” devine astfel o oglinda a propriului Eu, a structurii mele interne, cristalizata pe parcursul celor 29 de ani de viata. Ea surprinde momentul constientizarii unor trairi cu puternica semnificatie personala, care-mi definesc psihobiografia. Este o carte de proza scurta, proezie, o similiproza poetica in forma.
– Care este publicul-tinta? Care este scopul lucrarii?
– Cartea este dedicata celei mai bune prietene, iubitei mele dar este destinata ca fond si tematica… celor care ma cunosc indeaproape, adolescentilor de pretutindeni, colegilor psihologi si studentilor.
– De ce ai lansat cartea in Bucuresti si nu in Constanta?
– Targul de carte Gaudeamus mi-a oferit o mai larga difuzare si accesul la „aparatul critic” atat de necesar unui feedback valoric.
– Care sunt „ingredientele” necesare construirii unei lucrari de specialitate? (Studiu, experienta, munca, ingeniozitate, inspiratie?)
– Onestitatea autorului cu sine insusi, seriozitatea ca specialist impunand nu doar respectarea stricta a metodologiilor de operare in cadrul unor cercetari psihologice, dar si o munca de asimilare si aprofundare a tematicii abordate.
– Mai ai alte proiecte editoriale in lucru?
– In martie anul viitor voi lansa doua volume de specialitate, aflate in lucru deocamdata, o lucrare de psihodiagnostic al depresiei la copiii institutionalizati si un mic tratat de psihosexologie si terapie de cuplu.

Cele mai citite

Kamala Harris, după înfrângere: Nu este momentul să ne ridicăm mâinile, este timpul să ne suflecăm mânecile

Harris a spus că l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita și a promis că îl va ajuta să facă o tranziție pașnică a...

Kamala Harris, după înfrângere: Nu este momentul să ne ridicăm mâinile, este timpul să ne suflecăm mânecile

Harris a spus că l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita și a promis că îl va ajuta să facă o tranziție pașnică a...

Monumentele Capitalei, pregătite să-și recapete strălucirea

Primarul Capitalei anunță lucrări la monumentele istorice care au nevoie de intervenții urgente Primăria Capitalei a lansat în SEAP, prin Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești...
Ultima oră
Pe aceeași temă