Parintii elevilor care invata la Scoala Generala „Avram Iancu” din municipiul Bistrita au contribuit cu bani pentru ca invatatorii sau profesorii diriginti sa inlocuiasca mobilierul din clase. Invatatoarea Livia Pop, membru in Consiliul de Administratie (CA) al unitatii de invatamant, a declarat ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza ca banii alocati de Primarie pentru lucrari de reparatii si igienizari sunt insuficienti, acoperind doar 70 la suta din necesar, in timp ce mobilierul trimis de Inspectoratul Scolar Judetean nu ajunge decat pentru unele sali.
„Majoritatea parintilor care au copii la scoala noastra in ciclul primar fie au fost elevi ai nostri si stiu cat de greu ne-a fost de-a lungul timpului, in timp ce altii au un singur copil si vor ca acesta sa se bucure de ce e mai bun atat la scoala, cat si acasa. In clasa la care predau eu, parintii au contribuit cu cate 200 RON fiecare, aceasta in conditiile in care am obtinut si o sponsorizare de 3.500 RON”, a declarat Livia Pop.
Administratorul scolii, Vasile Galusca, a spus, la randul lui, ca obiceiul ca parintii sa suporte din bani proprii lucrarile de igienzari si reparatii este vechi. „Am avut si cazuri de parinti care si-au luat, insa, masuta si scaunul dupa ce copilul lor a terminat scoala si le-au dus acasa. Chiar un comisar cunoscut, de aici, din oras, a facut un astfel de gest de am ramas toti cu gura cascata, dar nu puteam sa-l oprim fiindca le-a cumparat din banii lui”, a spus administratorul unitatii de invatamant.
Inspectorul scolar general Horatiu Catalano a declarat ca este surprins de gestul celor care au copii la Scoala Generala „Avram Iancu”, mai ales ca, in ultimul an, pentru prima oara dupa foarte mult timp, ISJ a dotat scolile din judet cu peste 300 de seturi de mobilier in valoare de peste 3 miliarde lei vechi. „Nu ne putem opune, insa, initiativelor care vin din partea comitetelor de parinti. Daca dansii vor sa dea bani, nu au decat”, a adaugat Catalano.
Primarul din Bistrita, Vasile Moldovan, a declarat ca pentru lucrarile de reparatii la scolile si gradinitele din judet s-au alocat sume de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. „Niciodata banii pe care noi putem sa-i dam nu ajung pentru nevoile lor. Am incercat sa facem macar lucrari de prima urgenta pentru ca scolile sa poata primi autorizatia sanitara de functionare”, a afirmat edilul.
Reparatiile la unitatile de invatamant ar trebui sa se incheie la inceputul lunii septembrie, insa in majoritatea scolilor acestea abia au inceput.