-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiUngaria: Efectele spectaculoase ale politicilor pro-familie inițiate de Guvernul Orbán

Ungaria: Efectele spectaculoase ale politicilor pro-familie inițiate de Guvernul Orbán

„O precondiție pentru dezvoltarea pe termen mediu și lung a societății și pentru sustenabilitatea Ungariei este reversul pe termen lung al tendințelor demografice“, a declarat Katalin Novák, ministrul ungar al Familiei, Tineretului și Afacerilor Internaționale, responsabilă pentru administrarea politicilor familiale în țara sa. „Obiectivul poate fi atins prin politici familiale stabile, complexe, țintite și flexibile, care să fie capabile să se adapteze nevoilor și condițiilor în schimbare.“

Aceste declarații au fost făcute în adresa „Politicile familiale în Ungaria în spiritul Humanae Vitae și Veritatis Splendor“, pe care dna Novák a prezentat-o la conferința organizată în martie 2018 la Roma, pe tema „Viața umană și familia și splendoarea adevărului: Daruri ale lui Dumnezeu“.

Conferința a fost organizată de Academia Ioan Paul al II-lea pentru Viața Umană și Familie și a avut ca temă enciclicele Humanae Vitae și Veritatis Splendor, la a 50-a și, respectiv, a 25-a aniversare a acestora.

Constituția Ungariei „acordă o importanță specială familiei, protejării instituției căsătoriei și statuează că fundamentul familiei stă în căsătorie și în relația părinte-copil. Totodată, afirmă și că statul maghiar va încuraja nașterea de copii“, a spus dna Novák.

„Politicile familiale din Ungaria includ sprijinirea familiilor pentru reconciliere între muncă și viața de familie, considerată de importanță vitală“ și concretizate în programe coerente. Sprijinirea familiilor mai înseamnă sprijin pentru maternitate, concedii plătite de creștere a copilului, beneficii în reduceri de taxe care încurajează cuplurile tinere să se căsătorească, tichete de vacanță, manuale școlare subvenționate și reducerea prețurilor la utilități.

Familiile au avut parte de o creștere semnificativă a veniturilor în ultimii 7 ani mulțumită acestor reduceri de taxe. Câștigul mediu net al familiei maghiare a crescut cu 63,8% în această perioadă.

Conform Biroului național de statistică (HCSO), datele demografice principale ale Ungariei au evoluat astfel în ultimii 7 ani: numărul avorturilor a scăzut cu mai mult de o treime din 2010 – de la 40.449 la 28.500; numărul divorțurilor s-a redus de la 23.873 în 2010 la 18.600 în 2017, iar numărul căsătoriilor a crescut de la 35.520 în 2010 la 50.600 în 2017.

 Mai jos, traducerea discursului integral al dnei Novak.

 

Politicile familiale ale Ungariei

 Legea fundamentală (Constituția Ungariei) conferă o importanță specială familiei, protejează instituția căsătoriei și afirmă că familia are la bază căsătoria și relația părinte-copil; totodată declară că Ungaria încurajează alegerea de a avea copii.

O precondiție pentru dezvoltarea socială pe termen mediu și lung și pentru sustenabilitatea Ungariei o reprezintă o schimbare de durată în trendurile demografice. Obiectivul poate fi atins printr-o politică stabilă, complexă, bine direcționată și flexibilă a familiei, care se poate adapta la nevoile și condițiile în curs de schimbare.

Actualii și viitorii părinți trebuie să aibă stabilitate de lungă durată și o situație financiară sigură. În această privință, locul de muncă și echilibrul între profesie și obligațiile familiale au o importanță majoră. De aceea, încercăm cât de mult putem să ajutăm părinții să armonizeze cariera cu creșterea copiilor.

Actuala politică familială din Ungaria beneficiază de instrumente complexe pentru a oferi un astfel de ajutor familiilor. Un obiectiv prioritar este implementarea unei schimbări de durată în tendințele demografice; de aceea se depun eforturi pentru a oferi tot ajutorul în a garanta că toți copiii care sunt doriți sunt și născuți.

Secretariatul de Stat pentru Problemele Familiei și ale Tinerilor din cadrul Ministerului Capacităților Umane este responsabil cu controlul profesional al politicilor familiale. După alegerile generale din 2014, în noua perioadă guvernamentală, problemele familiale au fost separate de cele sociale, întrucât conexiunea dintre cele două domenii dădea impresia că a avea copii înseamnă sărăcie.

În Ungaria, susținerea oferită familiei este remarcabilă: Ungaria alocă 4,8% din PIB pentru astfel de scopuri, în comparație cu media de 2,55% a OCDE.

Formele de susținere familială sunt ori universale (oferite pe baza unui drept subiectiv), ori condiționate de deținerea unei slujbe înainte de nașterea copilului.

Sprijinul pentru maternitate, oferit într-o singură tranșă la nașterea copilului, este acordat pe baza unui drept subiectiv. Părinții au dreptul la concediu de trei ani pentru îngrijirea copilului tot pe baza unui drept subiectiv.

Pachetul suplimentar oferit pentru îngrijirea la domiciliu a copilului (GYED), introdus în 2014, oferă susținere semnificativă și a marcat o schimbare conceptuală. Obiectivul său este de a asigura că părinții nu sunt excluși de pe piața muncii și că mamele cu copii nu vor fi forțate să decidă dacă vor să rămână acasă cu copiii lor sau să se angajeze.

În 2017, aproape 90.000 de părinți au avut acces la GYED Extra (dintre care 39.491 părinți au primit beneficiul după mai mult de un copil și 847 de părinți au beneficiat de GYED pentru studenți).

Emblematic pentru sistemul de asistență familială al Ungariei este beneficiul fiscal generos pentru familii, oferit în mod treptat din ce în ce mai multor cetățeni în ultimii ani. Cu toate acestea, cea mai mare alocație bugetară este indemnizația pentru familie, oferită pe baza unui drept subiectiv și pentru fiecare copil în parte.

Ungaria alocă aproximativ 1,1% din PIB în acest scop. Din ianuarie 2011, părinții care-și așteaptă primul copil au dreptul la beneficiu începând din ziua când fătul are 91 de zile.

Situația financiară a familiilor a fost îmbunătățită în mod considerabil odată cu micșorarea cheltuielilor generale (costul gazului, al încălzirii centralizate, al electricității, al apei și al tratării apei, al curățării coșurilor și al colectării deșeurilor), introdusă în mod treptat.

Între 2010 și 2017, câștigul mediu al familiilor din Ungaria a crescut cu 63,8% datorită reducerii taxelor pentru familii. Un părinte cu un copil câștigă, în medie, cu 13% mai mult decât un adult fără niciun minor.

Deținerea unei locuințe este promovată printr-o subvenție nerambursabilă (indemnizația de locuință pentru familii), împrumuturi cu dobândă subvenționată și programe de economisire pentru locuințe.

Din 1 iulie 2015, subvenția pentru locuințe sociale este înlocuită cu subvenția pentru prima casă pentru familii, care le este oferită acum unui număr mai mare de beneficiari pentru a promova îndeplinirea obiectivelor legate de locuință pentru familiile care cresc copii.

Începând din ianuarie 2016, familiile care cresc în prezent trei sau mai mulți copii sau care se angajează să crească trei sau mai mulți copii în viitor (printre care copiii pe care îi au deja) ar putea să primească în mod uniform o susținere, oferită într-o singură tranșă, de 10 milioane de forinți (32.260 de euro) atunci când își construiesc sau își cumpără o proprietate nouă. În plus, aceste familii au dreptul de a primi un credit rezidențial de 10 milioane forinți, cu subvenționarea ratei dobânzilor de către stat. Din iulie 2015 până în februarie 2018, aproape 70.000 de familii au beneficiat de pe urma acestei măsuri, primind în total 197 miliarde forinți (635,5 milioane de euro), adică o medie de aproximativ 2,8 milioane forinți (9.000 de euro) în subvenții per familie.

În 2015 au fost introduse subvențiile fiscale pentru cuplurile nou-căsătorite, o facilitate pentru a scădea baza impozabilă. Prin această măsură se intenționează încurajarea cuplurilor tinere de a se căsători: un cuplu
nou-căsătorit are dreptul la o subvenție fiscală de 5.000 de forinți (16 euro) pe lună, cu condiția să fie prima nuntă a măcar unuia dintre ei. Până la sfârșitul anului 2015, 21,5 mii de cupluri și-ar putea scădea baza impozabilă cu un total de 1,6 milioane de euro. Subvenția introdusă în 2017 prezintă noul beneficiu pentru cupluri de a continua să aibă dreptul la această facilitate pentru o perioadă de maximum doi ani.

Părinții au șansa de a economisi bani pentru copiii lor cu sprijinul statului. Garanția pentru copii (administrată în prezent de Trezoreria de Stat) reprezintă o sumă formată din alocația de 137 euro depozitați de stat pentru fiecare copil născut, dintr-o sumă depusă opțional de către părinți și dintr-o valoare creditată anual de către stat în fiecare lună pentru primele două plăți (10% din suma lor, cu un maxim de 19,35 euro) colectate pe contul de titluri Start, deschis la Trezorerie. Sumă depozitată pe o obligațiune cu scadență de 19 ani.

Guvernul a introdus Programul de vacanță socială pentru a se asigura că cei cu dificultăți financiare primesc oportunități de vacanțe. În fiecare an, grupul-țintă principal cuprinde pensionarii, familiile mari, pensionarii cu dizabilități și copiii.

În 2017, mai mult de 100.000 de copii au beneficiat de tabere de vacanță pentru un cost nesemnificativ.

Guvernul a extins oportunitatea pentru îngrijirea copiilor gratuită sau subven-
ționată. Din 1 septembrie 2015, numărul copiilor care au dreptul la mese gratuite în grădiniță a crescut de aproape trei ori. În anul școlar 2016/2017, 467.000 de copii au primit mese gratuite.

Din anul școlar 2016/2017, copiii din clasele 1-4 primare au acces în mod gratuit la manuale. În același timp, manualele continuă să le fie oferite gratuit copiilor cu dificultăți (de exemplu, copiilor care trăiesc în familii mari sau copiilor cu dizabilități). Din anul 2017/2018, Guvernul a mărit numărul de manuale pentru fiecare elev din școlile primare.

Din ianuarie 2018, Guvernul a suspendat restituirea datoriilor împrumuturilor pentru studenți în primul trimestru de sarcină pentru femeile care nasc primul copil, a achitat 50% din datoriile de la împrumuturile pentru studenți pentru femeile cu doi copii, iar pentru femeile care au trei sau mai mulți copii Guvernul a achitat datoria în întregime.

Perioada indemnizației plătite pentru îngrijirea copilului a fost extinsă pentru studenți până când copilul ajunge la vârsta de 2 ani.

Datoriile familiilor cu trei copii care au credite ipotecare sunt reduse cu 1 milion de forinți și, dacă au mai mulți copii, cu încă 1 milion; statul va plăti aceste sume în locul lor.

Guvernul Ungariei a extins subvenția de naștere pentru mamele maghiare care tră-
iesc peste graniță, care au fie cetățenie maghiară, fie certificat de naștere maghiar (în cazul în care legea statului de reședință interzice cetățenia duală). Garanția pentru copii a fost mărită, de asemenea, din ianuarie 2018 și condițiile de eligibilitate sunt aceleași ca în cazul subvenției pentru naștere.

Programul „Femeia 40“, introdus de la 1 ianuarie 2011, acordă pensie de limită de vârstă pentru femeile care au o perioadă de activitate de 40 de ani, indiferent de vârstă. Scopul acestei măsuri este de a recunoaște mulțimea de sarcini care cad pe umerii femeilor, cât și implicarea lor, și de a le oferi o șansă bunicilor de a-și ajuta co-
piii în mod activ, cu precădere în îngrijirea nepoților. 27.713 femei au primit pensii preferențiale în 2017, așa că numărul beneficiarelor a depășit 220.000 de la introducerea programului (2011). 

Bogdan Stanciu

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă