2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialAproape 150 de constanteni au incalcat legea

Aproape 150 de constanteni au incalcat legea

Serviciul Pasapoarte, subordonat prefecturilor, a mai primit o sarcina pe langa cele pe care le avea in mod curent. In baza documentelor pe care le prezinta posesorii unor astfel de acte pentru a justifica depasirea celor 90 de zile pe care le pot petrece in afara granitelor la fiecare sase luni, Serviciul Pasapoarte restrictioneaza sau nu trecerea frontierei. In perioada 1-6.08 (ora 24.00) au fost retinute la intrarea in tara pasapoartele a 143 de constanteni. Guvernantii au renuntat la masura retinerii documentelor, in schimb cei care au incalcat legea au fost dati in consemn la frontiera pentru o perioada de 30 de zile, dar au ramas cu pasapoartele in buzunar. Reglementarile actuale prevad ca in acest interval de timp personale care au fost introduse in baza de date pentru ca au incalcat normele legale trebuie sa prezinte documentele prin care isi justifica sederea in strainatate peste termenul prevazut de lege. Pana acum insa doar o singura persoana si-a motivat sederea in afara granitelor Romaniei si a primit inapoi pasaportul retinut la intrarea in tara.

Zilnic 300 de cereri

Jandarmii care asigura paza la sediul Serviciului de Pasapoarte din Constanta intocmesc zilnic o lista in baza careia depun cererile prin care solicita eliberarea documentului cu care pot parasi tara. „Zilnic se inregistreaza 250-300 de cereri, dar fluctuatia este de 500-700 de persoane pe zi. Trebuie luate in calcul si situatiile speciale: este vorba despre grupuri organizate, despre cetateni care au contracte de munca in strainatate si care trebuie sa paraseasca tara la o anumita data. Trebuie sa facem fata tuturor situatiilor. Nu este dezordine. Este firesc sa fie aglomeratie, dar asta nu inseamna ca oamenii pleaca nemultumiti”, a declarat Ion Vacaru, seful Serviciului Pasapoarte din Prefectura Constanta. La capitolul situatii speciale trebuie inscrise si cererile persoanelor care au domiciliul in Constanta, dar locuiesc in alte localitati din tara sau ale persoanelor care, din diferite motive nu pot astepta sa le vina randul conform listelor. Ion Vacaru a declarat ca, in ciuda conditiilor, de la 1 ianuarie si pana in prezent au fost eliberate peste 25.000 de pasapoarte.

Ca la balamuc

Un calcul simplu arata ca lunar au fost emise peste 3000 de documente (si alte 1000 de situatii speciale), in conditiile in care serviciul are doar 17 angajati. Vacaru a sustinut ca la Constanta pasaportul se elibereaza in 12 sau cel mult 15 zile de la data depunerii actelor necesare, desi termenul prevazut de lege este de 20 de zile. „Eliberarea unui pasaport nu inseamna doar depunerea unei cereri. Se fac verificari pentru a se vedea daca solicitantul poate calatori peste hotare sau se respecta alte conditii prevazute in actele normative”, a spus seful Serviciului Pasapoarte. Trebuie luate in calcul si solicitarile romanilor aflati in stainatate si care trebuie rezolvate, zice legea, cu prioritate. Documentele ajung in tara prin intermediul misiunilor diplomatice ale Romaniei, iar dupa rezolvare, pe aceeasi cale, ajung la beneficiari. Documentele pentru obtinerea pasapoartelor se depun si la serviciile de evidenta informatizata a persoanei din Baneasa, Harsova, Medgidia, Cogealac, Negru Voda, Cernavoda si Eforie, reprezentand aproximativ 5% din volumul de munca. Tot pe la serviciul din Constanta trec si documentele prin care se atesta posesia pasaportului, solicitate de ambasade, sau situatiile legate de interdictia de a parasi tara.

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă