0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialSe da stingerea la Uzina Termoelectrica Midia

Se da stingerea la Uzina Termoelectrica Midia

Dupa ce a facut aproape trei ani obiectul unor negocieri cu intreprinzatorii privati, Uzina Termoelectrica Midia a ramas „fata mare”. Grupul care a cumparat 43,34% din actiunile UTM a abandonat programul de investitii. Ramasa fara unicul sprijin financiar, unitatea se indreapta cu pasi repezi spre faliment.

UTM a facut parte din lista „oilor negre” elaborata de fosta guvernare si unde figurau toate societatile din sistemul energetic clasificate drept neperformante. Cateva zeci de unitati CET din toata tara au fost scoase, chipurile, la externalizare.
S-au vandut putine, pentru ca nici un investitor, fie el privat sau autoritate locala, nu a vrut sa se lege la cap cu o „belea”. UT Midia a fost pana nu demult un caz fericit, in sensul ca Rompetrol Rafinare s-a aratat interesat si a preluat o parte din actiuni. CET-ul furnizeaza 90% din agentul termic rafinariei de la malul marii si doar 10% orasului Navodari. Operatorul privat a incercat, in acest fel, sa creasca productia de energie si concomitent sa micsoreze cheltuielile, fiind direct interesat de obtinerea unor preturi bune la agentul termic si electricitate. Din intreaga afacere s-a ales, insa, praful.

„Mariaj” nefericit

Actionarii UTM au aprobat, zilele trecute, revocarea din calitatea de administrator a Rompetrol Rafinare. Ministerul Economiei si Comertului si-a numit trei noi reprezentanti in consiliul de administratie al uzinei. Altfel spus, desi ramane in continuare actionar, grupul privat nu mai se ocupa direct de unitate. In aceste conditii, s-a dus pe apa sambetei proiectul de relansare a productiei de electricitate. Aurelian Nicolae, directorul Uzinei Utilitati din cadrul RR, a precizat ca s-a pus la punct un plan de modernizare a agregatelor. Turbina cu abur a fost reparata si se pregatea constructia unui sistem de cogenerare a energiei, atfel incat CET sa produca cu costuri reduse agent termic si curent electric. Odata cu pierderea calitatii de administrator, RR va pune pana la urma in practica acest proiect, insa in interiorul rafinariei si nu in ograda CET. In aceste conditii, UTM ramane la acelasi nivel tehnologic de dinainte de privatizarea partiala, respectiv un morman de fier vechi.

Primaria nici nu vrea sa auda

Administratia locala Navodari a avut un fel de drept de preemtiune in privatizarea CET. Intre anii 2002-2003 primaria ar fi putut prelua uzina pe cont propriu, insa edilii nu au dorit acest lucru. Tudorel Calapod, primarul din Navodari, considera ca, in conditiile in care CET-ul asigura doar 10% din caldura orasului, nu ar fi fost rentabila preluarea. In prezent, nici nu se mai pune problema. Sursele bugetare sunt cu mult prea mici pentru a putea sustine unitatea. In alta ordine de idei, doar o mica parte a populatiei va resimti o eventuala oprire a productiei. Altfel spus, impactul social va fi neinsemnat.

Vechitura evaluata la un pret astronomic

In baza de date a ministerului UTM figureaza cu un capital „greu”: 679 miliarde lei vechi, adica aproape 20 milioane euro. Societatea a fost infiintata in 2001 si pana in momentul in care a fost scoasa partial la vanzare a inregistrat pierderi de zeci de miliarde lei vechi in fiecare an. Din 2004 situatia s-a schimbat radical, astfel ca in bilantul contabil au aparut veniturile. Minunea nu a tinut decat doi ani, pentru ca, odata cu abandonarea planurilor de viitor, s-au dat peste cap toate calculele pentru ca statul nu va investi nici o letcaie in retehnologizare. In unitate lucreaza 179 de salariati.

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă