15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRenta viagera, solutia pentru proprietarii de terenuri

Renta viagera, solutia pentru proprietarii de terenuri

Actuala guvernare a gasit solutia pentru a asigura un trai decent proprietarilor de terenuri care au depasit varsta de 62 de ani si care detin mai putin de 10 hectare. Reprezentantii Partidului National Liberal sustin ca prioritatile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sunt retrocedarea proprietatilor, punerea in aplicare a programului „Fermierul” si declansarea mecanismelor prin care se va face plata rentei viagere. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Renta Viagera este Adrian Stan, vicepresedinte al organizatiei judetene Constanta a PNL. Plata va fi asigurata din incasarile pe care primariile le vor realiza din impozitul pe terenul agricol, chiar daca multi dintre edili nu considera ca este cea mai buna solutie.

Comisie la DADR

Comisia judeteana pentru renta viagera s-a constituit la nivelul judetului Constanta si va functiona pe langa Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Adrian Stan a declarat ca toti potentialii beneficiari ai rentei vor afla care sunt documentele pe care trebuie sa le ataseze la dosar fara sa fie necesar sa se deplaseze in municipiul resedinta de judet.
Personal sau prin mandatar, cei indreptatiti sa primeasca renta viagera trebuie sa depuna la comisia judeteana cererea prin care solicita plata, procura autentificata (in cazul depunerii documentelor prin mandatar); copie a actului de identitate al solicitantului; copie a actului de instrainare autentificat: contract de vanzare-cumparare sau act de donatie sau contractul de arenda incheiat cu respectarea prevederilor Legii arendei, cu modificarile si completarile ulterioare; copie a titlului de proprietate al arendatorului sau extras de carte funciara in original (eliberat cu maximum 15 zile inainte de depunerea documentelor), doar in cazul arendarii terenului; declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte faptul ca, in proprietate, nu ramane pentru folosinta proprie o suprafata mai mare de 0,5 ha; declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte faptul ca solicitantul, incepand cu data intrarii in vigoare a prevederilor privind renta, nu a avut in proprietate o suprafata de teren agricol mai mare de 10 hectare.

O batranete linistita pentru agricultori

„Scopul principal al rentei viagere este de a comasa terenul, nu de a face protectie sociala. Este regretabil ca cei care ni se adreseaza sunt batranii care detin terenuri la tara dar locuiesc la oras. Vrem ca aceia de la tara care muncesc cu calul sa fie cei care beneficiaza de program in asa fel incat sa aiba o batranete linistita, iar pamantul sa fie lucrat de cei tineri, care sunt in putere”, a declarat Adrian Stan. Proprietarii care anul trecut si-au vandut terenurile vor primi in 2006 cate o suta de euro pentru fiecare hectar instrainat. In cazul detinatorilor de teren care au incheiat contracte de areanda, suma aferenta fiecarui hectar este de 50 de euro. Prin aplicarea prevederilor, in functie de situatiile intalnite in teren, specialistii sustin ca este posibila modificarea legii in asa fel incat sa fie eliminate aspectele ce ar ingreuna procedurile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă