SIBIU. Primaria Sibiu a decis sa amane cu circa doi ani proiectul de modernizare a centrului nou al orasului (zona Piata Unirii, Teatrul „Radu Stanca”, Cazarma '90) pentru a putea concentra eforturile financiare si logistice ale municipalitatii spre finalizarea tuturor santierelor pana la sfarsitul anului 2006. Se stie ca incepand cu luna ianuarie 2007, Sibiul va detine, alaturi de Luxemburg, onorantul titlul de „capitala culturala europeana”, iar edilii locali intentioneaza sa deschida programul cultural legat de acest eveniment in cele mai bune conditii si fara a mai fi deranjati de existenta in zonele turistice ale orasului a unor santiere in diverse stadii de executie care pot impiedica buna circulatie a persoanelor si ar afecta imaginea generala a municipiului.
Pe de alta parte, primarul Klaus Johannis nu a exclus proiectul din programul investitiilor viitoare, dar cum dezbaterea publica pe tema viitoarei imagini a „centrului nou” s-a prelungit mai mult decat era asteptat, exista temeri ca santierul, odata deschis, nu ar mai putea fi inchis pana la inceputul anului 2007. „Este foarte tarziu pentru a mai incepe constructia unui mall si nu mai doresc santiere in zona centrala in perspectiva anului 2007. Proiectul fie se va realiza inainte, fie dupa”, a spus Johannis.
Municipalitatea asteapta ca firmele de constructii sau cele de utilitati publice angajate in lucrari pe santierele din centrul vechi al orasului sa respecte termenele impuse si sa finalizere lucrarile „la cheie” pana in luna decembrie a acestui an. Sansele ca acest lucru sa se intample sunt foarte mari pentru ca lucrarile au ajuns in stadii avansate de executie.
Intentiile Primariei de a incuraja dezvoltarea arhitecturala moderna a zonei din afara zidurilor vechii Cetati Hermannstadt a fost receptata in mod diferit de opinia publica locala. Zona in care se gaseste acum sediul Teatrului „Radu Stanca” are nevoie de implementarea unui concept arhitectonic unitar, insa concurenta acerba intre diferitele firme de arhitectura a dus la aparitia unor curente de opinie atat „pro”, cat si „contra” investitiilor intr-un complex de tip „mall” in perimetrul amintit.
Acolo ar urma sa apara o moderna sala de spectacole, polivalenta, un complex de tip mall ce ar putea sa adaposteasca circa 200 de magazine moderne si in plus s-ar obtine si amenajarea arhitecturala a parcarii de la Cazarma '90, locul in care municipalitatea organizeaza evenimentele publice.