1.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAdaosul de minerale si vitamine in alimente, inscris pe eticheta

Adaosul de minerale si vitamine in alimente, inscris pe eticheta

Produsele alimentare romanesti vor avea inscrisa pe eticheta, in urmatorii trei ani, cantitatea de vitamine si minerale adaugate acestora dupa prelucrare. Asa prevede un proiect de regulament care a fost adoptat de institutiile comunitare. Acesta va intra in vigoare in perioada urmatoare. Romania sustine acest demers, considerand ca informarea corecta a consumatorilor este esentiala pentru sanatatea publica.
Propunerea de regulament urmareste o mai buna informare a consumatorilor pentru ca acestia sa poata alege produsele care con-tin vitamine si minerale in cantitati sigure pentru sanatate. In unele cazuri, exista restrictii privind consumarea unor cantitati de vitamine (ex. vitamina A pentru femeile insarcinate sau pentru bolnavii de ficat).
In acelasi timp, este necesara armonizarea legislatiilor existente in diferite state membre, in conditiile in care un produs care este autorizat intr-un stat membru poate fi vandut fara restrictii in orice alt stat membru al Uniunii Europene. Organizatia Europeana de Protectie a Consumatorului (BEUC) a avertizat ca suplimentarea cu vitamine nu trebuie sa reduca din consumul de produse care contin in mod natural aceste vitamine si minerale.

Lista cu substante admise

Regulamentul prevede intocmirea unei liste de substante nutritive, de minerale si vitamine, care pot fi suplimentate in diverse produse alimentare, precum si cantitatile minime si maxime admise. Regulamentul nu se aplica anumitor produse, cum ar fi mancarea pentru copii, mancarea speciala pentru diverse tratamente medicale, pilulele de vitamine (care intra sub incidenta altor acte comunitare). Nu se pot adauga vitamine si minerale in produsele proaspete, precum carnea, fructele si legumele. Pentru a nu incuraja consumul de bauturi alcoolice, adaosul de vitamine si minerale este interzis si in bauturile care au o concentratie de alcool mai mare de 1,2%.

Perioada de tranzitie

Cu toate acestea, statele membre vor putea autoriza folosirea de substante care nu se gasesc pe lista prevazuta in Regulament, pentru o perioada de tranzitie de sapte ani de la intrarea in vigoare a acestui act comunitar.
Regulamentul este adoptat in procedura de co-decizie, necesitand aprobarea Parlamentului European si a statelor membre, reunite in Consiliul UE.

Cele mai citite

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...
Ultima oră
Pe aceeași temă