6.5 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialSpeologii cer autoritatilor sa intervina pentru oprirea traficului de fosile

Speologii cer autoritatilor sa intervina pentru oprirea traficului de fosile

CLUJ. Mai multe organizatii neguvernamentale din judetul Cluj, precum si o serie de savanti, au semnat, ieri, o declaratie comuna prin care cer autoritatilor sa puna capat traficului de fosile. Din cauza faptului ca autoritatile dovedesc un slab interes fata de aceasta problema, Romania a ajuns tara europeana din care sunt recoltate ilegal cele mai multe dintre fosilele animalelor preistorice, care sunt vandute apoi colectionarilor privati din Occident.
Din Romania provin marea majoritate a oaselor de urs de pestera, Ursus Spaeleus, vandute in strainatate. De altfel, 95 la suta dintre oasele scoase din Romania apartin acestei specii, este de parere renumitul biolog Oana Moldovan. Ea a studiat pentru prima data ramasitele celui mai vechi om modern de pe continent, botezat Ion, si care au fost expuse in martie 2004.
Cel mai adesea, cei care fura fosilele din pesteri nu sunt simpli oameni disperati din cauza saraciei, ci adevarati specialisti, care sorteaza oasele, reconstituie scheletele animalelor stravechi si apoi le vand in Occident prin intermediul anunturilor postate pe Internet sau aparute la rubricile de mica publicitate din presa. Exista pesteri care au fost pur si simplu devastate. Asa ar fi Pestera „Zmeilor” din zona Onceasa, descrisa de savantul Emil Racovita, Pestera „Iglita” din Muntii Apuseni, sau Pestera „1 Mai”, din zona Resita.
Cele mai ravnite trofee sunt, insa, craniile si dintii ursilor preistorici. Un astfel de craniu poate ajunge si la o lungime de o jumatate de metru. Atat de multe oase de Ursus Spaeleus au fost scoase din Romania, incat pretul unei fosile a ajuns la doar 25 de dolari pe piata neagra. Traficul poate fi redus doar daca padurarii, politistii si vamesii vor fi mai bine pregatiti. Speologii vor cere ajutorul Ministerului Administratiei si Internelor si pe cel al prefecturilor pentru a organiza cursuri de specializare.

Cele mai citite

Schimb neașteptat de prizonieri între Rusia și Ucraina

Este al 58-lea schimb de prizonieri și a implicat 190 de prizonieri de război, a anunțat președintele Volodimir Zelenski Activistul ucrainean pentru drepturile omului și...

Pelerinaj la Sfântul Dimitrie cel Nou. Opt zile de evenimente în Capitală

Patriarhia Română a anunțat că vor fi aduse în Capitală și moaștele Sfântului Lazăr Începând de duminică, 20 octombrie, Capitala va fi centrul unuia dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă