Masuri drastice impotriva celor doi preoti implicati in scandalul de la inceputul acestei luni. La aproape doua saptamani de la producerea incidentului, Arhiepiscopia Tomisului a prezentat raportul comisiei care a analizat acest caz. Ambilor preoti le-a fost interzis sa mai mai oficieze slujbe pana la terminarea anchetei demarate de politisti.
Suspendat din functie
Cele doua fete bisericesti care s-au luat la bataie in parohia Sfintii Imparati Constantin si Elena, cunoscuta si sub numele de „Catedrala Navigatorilor”, au fost cercetati de o comisie alcatuita din cinci clerici. Astfel, in urma evaluarii situatiei, parintele arhidiacon Florian Ene, inspector in cadrul Centrului Eparhial, a declarat ca s-au gasit nereguli de ambele parti ale baricadei. Preotului Nicolae Poalelungi i s-a imputat faptul ca nu a evitat sau amanat discutia cu privire la procesul-verbal si faptul ca, in fata comisiei, a „ezitat in a-si expune ferm, coerent, credibil, convingator, propria stare de adevar si demnitate”. In acest sens, parintele arhidiacon Florian Ene a spus ca „s-a luat masura opririi de la savarsirea celor sfinte ca masura duhovniceasca pana la pronuntarea sentintei de catre organele civile si a fost suspendat din functia de la Arhiepiscopie”.
Parintele Zisu, acuzat de instigare
O serie mult mai mare de acuzatii au fost gasite de cei cinci clerici in ceea ce il priveste pe preotul paroh Iulian Zisu. Astfel, au fost depistate incorectitudini in administrarea parohiei, dovedite prin falsul din cuprinsul si instrumentarea acelui proces-verbal si prin neaplicarea, nici pana in momentul de fata, a Ordinului 91/2003 al Arhiepiscopiei, care se refera la degrevarea de sarcini a preotului paroh. Mai mult de atat, parintele Dragus Enache, inspector bisericesc eparhial, a declarat ca „procesul-verbal trebuia discutat si datat corect. Desi a fost intocmit la data de 2 octombrie 2004, el a fost datat abia la 2 noiembrie 2005. In acest mod, daca s-ar fi intamplat ceva rau pe perioada de mai bine de un an ar fi fost gasit vinovat preotul Nicolae Poalelungi”. Totodata, preotului Iulian Zisu i s-a reprosat si faptul ca si-a „infatisat propria situatie in mod subiectiv, tendentios si amenintator, cu mult inainte ca organele in drept sa efectueze cercetarile legale”. Mai mult decat atat, preotul este acuzat ca s-a folosit in scop personal de atasamentul enoriasilor si al unor institutii, facand presiuni asupra Centrului Eparhial. Parintele Dragus Enache a declarat ca „desi este victima, totusi atitudinea preotului Iulian Zisu este fundamentata pe ura, dusmanie, razbunare si amenintare, asa cum reiese din propria exprimare referitoare la Poalelungi: talhar, criminal, agresor, impostor, ceea ce este contrar invataturii Mantuitorului Hristos care indeamna la iertare”.
Palma data Arhiepiscopiei Tomisului
La data de 3 noiembrie, cei doi preoti de la Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena s-au luat la bataie in birourile bisericii. Oamenii legii au declarat la acea data ca incidentul a avut loc in jurul orei 20.00. Lucratorii Sectiei V de Politie spun ca in seara cu pricina au primit o sesizare din partea preotului Iulian Zisu prin care anunta ca intre el si colegul sau de parohie, Nicolae Poalelungi, a avut loc un scandal. Motivul pentru care cei doi au renuntat la cele sfinte a fost o neintelegere referitoare la un proces-verbal. Cadrele medicale ale Spitalului Clinic de Urgenta din Constanta au declarat ca in urma bataii preotul Zisu a ajuns la spital cu multiple leziuni la un picior si un traumatism de piramida nazala. Rani usoare, care nu au necesitat internarea, confirmate celor cinci clerici si de medicii Spitalului de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie. Politistii Sectiei V au demarat o ancheta in acest caz pentru a stabili care a fost motivul real al scandalului si imprejurarile in care acesta s-a petrecut, urmand ca, in functie de zilele de ingrijiri medicale acordate victimei, sa fie stabilita incadrarea juridica.