15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialAmenzi pentru primarii care nu rezolva dosarele

Amenzi pentru primarii care nu rezolva dosarele

Mariana Fatu, purtatorul de cuvant al Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din Constanta (D.M.S.S.F.) a declarat ca s-au facut modificari la Legea 416/2001 privind venitul minim garantat. Potrivit noilor reglementari, un singur membru al familiei beneficiare de ajutor social va trebui sa munceasca in folosul comunitatii.
In urma acestor modificari, vor fi aplicate sanctiuni severe pentru acele primarii din judet care nu se vor ocupa serios de dosarele de acordare a acestei indemnizatii pentru saraci. Normele au intrat in vigoare de la inceputul lunii, iar Directiile de Munca vor aplica amenzi intre 500 (RON) si 1.000 de lei (RON) pentru neintocmirea la timp de catre primarii a dosarelor specifice ori neanuntarea primarului de catre beneficiari cu privire la schimbari de domiciliu, venituri ori numar de membri ai familiei ce ar putea modifica cuantumul ori suspenda ajutorul. In acelasi timp, edilii vor fi obligati sa efectueze anchete sociale la interval de maximum sase luni, in scopul urmaririi respectarii conditiilor de acordare a dreptului la ajutor social, si sa afiseze lista integrala a beneficiarilor si a persoanelor care vor lucra in folosul comunitatii. In conformitate cu modificarile Legii 416 privind venitul minim garantat „au dreptul la acest ajutor si sotii despartiti in fapt, iar familiile cu venituri lunare pe cap de membru sub 92 de lei lunar beneficiaza de un ajutor cu 15% mai mare daca unul din membri face dovada ca lucreaza cu contract de munca”, a subliniat purtatorul de cuvant al D.M.S.S.F. Constanta, Mariana Fatu. De acum inainte, orele de munca in folosul comunitatii, datorate de familiile beneficiare de ajutor social, vor fi prestate doar de catre unul dintre membrii familiei si vor fi calculate in functie de cuantumul ajutorului. Totodata, membrii apti de munca ai familiei solicitante trebuie sa probeze ca se afla in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, ca fiind in cautarea unui loc de munca, si nu au refuzat un post si nici cursurile de calificare gratuite pentru someri.

Harsova, in topul primariilor restante

In topul primariilor care nu au reusit sa achite banii catre beneficiarii ajutorului social se afla primaria Harsova cu o datorie de 108.500, urmata de Castelu cu 104.731 RON si municipiul Constanta cu 96.967 RON. Constanta este urmata de Baneasa, aceasta localitate avand restante de 80.000 RON si Dobromit cu aceeasi suma. Bine la capitolul restante stau Agigea, Amzacea, unde prin hotarare de consiliu local, oamenii au fost trimisi la munca, la fel si la Topraisar. Tortomanu, Rasova, Ovidiu, Ostrov, Pantelimon, Baraganu, Ciobanu, Chirnogeni, Cobadin, care nu au datorii, potrivit centralizarii DMSSF.

Costinesti nu are beneficiari pe Legea 416

Gratie incurajarii turismului de catre autoritatile locale, locuitorii Costinestiului nu se afla in situatia de a apela la venitul minim garantat. Localitatea Costinesti nu figureaza pe listele Directiei de Munca si Solidaritate cu nici o familie care sa aiba nevoie de acest venit. Situatia nu este de azi, de ieri, la Costinesti, primarul Traian Cristea reusind sa creeze o serie de facilitati pentru cei care au dorit sa investeasca in zona si in special pentru oamenii locului. La ora actuala, in Costinesti, aproape ca nu exista familie care pe timpul sezonului sa nu inchirieze cel putin o camera. Astfel, in doar cateva luni de vara, respectiv pe perioada sezonului estival, localnicii isi fac provizii si pentru lunile de iarna. Localitatile cu cei mai multi beneficiari de ajutor social sunt Dobromir, Constanta si Baneasa, declara Mariana Fatu, purtatorul de cuvant al Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din Constanta. Dobromir are 622 de beneficiari, Baneasa – 658 si Constanta – 675. La polul opus, cu cei mai putini beneficiari ai ajutorului social se situeaza Costinesi si Amzacea, cu nici o familie inscrisa pentru aceste ajutoare.
Mariana Fatu a mai adaugat ca modificarile la lege au scopul de a-i descuraja pe cei care apeleaza la declaratii false numai pentru a primi bani de la stat. Tocmai din acest motiv, spre deosebire de prevederile vechii legi, noua forma a actului normativ prevede ca ancheta sociala sa nu se mai faca doar o data pe an, ci ori de cate ori este nevoie.

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă