Ministrul Teodor Atanasiu a afirmat la inceputul lunii august ca nu este obligat sa respecte hotararile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii deoarece acestea nu sunt legi ori hotarari de guvern, ne-au dezvaluit surse apropiate ministrului. Afirmatia a creat confuzie in randul participantilor la sedinta colegiului ministerului. Legea spune ca ministrul Apararii, ca membru al CSAT, este obligat sa respecte hotararile, dar este si raspunzator de respectarea hotararilor adoptate. Atanasiu a refuzat orice comentariu.
Efectivele armatei… dupa buget
„Hotararile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nu-s nici legi, nici hotarari de guvern care sa acopere cu bani deciziile. Nu sunt executorii”, a declamat ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, sustin surse care au asistat la izbucnirea ministrului. Afirmatia, extrem de grava, a ministrului a fost facuta la inceputul lunii, in plina sedinta de colegiu a ministerului. Afirmatia ministrului nu a fost un „accident”, Atanasiu intarind-o si in sedinta Consiliului de planificare a apararii, cand a dat de inteles, iarasi, ca nesocoteste hotararea CSAT in ceea ce priveste efectivele viitoarei armate profesioniste: „Daca ne ajung banii pentru 20.000 de oameni, 20.000 tinem”.
CSAT a hotarat ca efectivele armatei profesioniste vor fi de 90.000 de soldati profesionisti pana la sfarsitul anului 2007, numarul urmand a scadea la 80.000 pana in 2015. „Decizia de marire ori de micsorare a armatei nu trebuie sa tina de bani. Astfel de decizii se pot lua numai pornind de la misiuni si cerinte operative”, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, unul dintre participantii la sedinta.
Legea CSAT nu lasa loc de interpretari
Legea de organizare si functionare a CSAT (415/2002) ii face responsabili pe membrii sai nu numai de respectarea hotararilor adoptate in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, dar le si stabileste obligatia de a lua masurile adecvate pentru punerea in aplicare a hotararilor Consiliului: „Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sunt raspunzatori de respectarea hotararilor adoptate de acesta”. Cu alte cuvinte, hotararile CSAT sunt chiar mai mult decat executorii pentru ministrul Atanasiu, nicidecum de neglijat. Iar problema dimensiunii armatei este tot un atribut al Consiliului: „completarea structurilor militare cu efective, potrivit statelor de organizare pe timp de pace”.
Caruselul inconsecventei
Ministrul Atanasiu ar mai fi implicat CSAT intr-o „invartita” de-a strategia de transformare a armatei romane, sustin surse din MApN. Strategia fusese propusa chiar de ministru, in urma cu un an, la data de 6 iulie 2005 (prin raportul nr. N1/415). Aceasta cuprindea, spun sursele, si „Conceptia remodelarii structurilor logistice”. Ca ministrul Atanasiu are cunostinta de acestea sta marturie Ordinul M. 184, semnat la data de 29 noiembrie 2005, ordin prin care ministrul a aprobat „conceptia”, cu mentiunea ca intra in vigoare la data aprobarii strategiei de „transformare”. Se pare ca ordinul nu a fost tocmai pe placul unor apropiati ai ministrului, spun sursele. Urmarea a fost ca doua luni mai tarziu, la data de 30 ianuarie anul curent, ministrul a dat un ordin prin care si-a anulat ordinul din 29 noiembrie. Doua saptamani mai tarziu Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat strategia de transformare a Armatei Romane, asa cum fusese propusa ea cu un an inainte, fara a sti ca parte a acesteia ar fi intrat in vigoare daca n-ar fi fost anulata. „Chiar nu intelegem cum se scoate camasa cu ordinele astea”, spun sursele. I-o fi ministrului mai usor cu scosul camasii, dar pentru militari este mai greu, pentru ca se poate scoate numai dupa regulament.
Atanasiu nu comenteaza
Ministrul Atanasiu a refuzat sa comenteze sau sa explice aspectele prezentate mai sus. „Domnul ministru nu vrea sa comenteze. Ceea ce se discuta in colegiul ministerului are un anumit caracter iar ministrul n-o sa discute niciodata despre afirmatiile din colegiu. Domnul ministru refuza sa comenteze si celelalte aspecte”, ne-a declarat locotenent-colonelul Nezir Gelaledin, purtatorul de cuvant al ministerului.