16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialLaburistii cer blocarea accesului romanilor si bulgarilor

Laburistii cer blocarea accesului romanilor si bulgarilor

„Nu mai facem fata altor imigranti”, este titlul unui articol publicat in editia on-line a cotidianului „Daily Mail”, in care se reia ideea blocarii accesului romanilor si bulgarilor in Marea Britanie, dupa aderarea celor doua tari la UE.
Laburistii par sa fi declansat o adevarata campanie in acest sens, cu luari de pozitie aproape coti-diene in presa. In articolul din „Daily Mail”, fostul ministru laburist de Interne, John Denham, avertizeaza ca Marea Britanie nu mai face fata celor aproximativ un milion de imigranti din statele est-europene care au aderat la UE in 2004 si nu este pregatita sa primeasca noi imigranti din Romania si Bulgaria dupa ce aceste tari vor intra, de asemenea, in Uniune. Estimarile cu privire la numarul acestora variaza intre cateva zeci de mii si 150.000 sau chiar 300.000, dar aceste date sunt puse la indoiala, intrucat dupa extinderea UE cu zece state din 2004 oficialii britanici estimasera numarul imigrantilor la doar 13.000, iar in realitate in Marea Britanie au ajuns 400.000 de imigranti, dintre care polonezii au reprezen-tat aproximativ jumatate. Den-ham sustine ca numarul imigrantilor in Marea Britanie, dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniune, s-ar putea ridica la un milion. In aceste conditii, el sustine ca Marea Britanie ar trebui sa urmeze exemplul Germaniei, Frantei sau Italiei care, dupa extinderea din 2004, nu si-au deschis piata muncii pentru cetatenii noilor membri ai Uniunii.
Cotidianul britanic „The Guardian”, citat de BBC, a scris ca actualul ministru de Interne, John Reid, si ministrul muncii si pensiilor, John Hutton, sunt pentru impunerea de restrictii temporare romanilor si bulgarilor care vor dori sa emigreze in Marea Britanie in 2007.
Presa britanica a semnalat si faptul ca Sofia acorda cu prea multa usurinta cetatenie bulgara unor persoane din state ca Macedonia, Moldova, Rusia, Israel, Ucraina, Serbia, Muntenegru, facilitandu-le astfel si acestora accesul la piata muncii din Occi-dent. Adjunctul ministrului bulgar al Justitiei, Ana Karaivanova, a dezmintit categoric aceasta acuzatie, calificand-o drept „malitioasa”. „In ultimii cinci ani, 23.500 de persoane de origine bulgara au primit cetatenie, dar numai dupa verificari minutioase”, a dat asigurari oficialul bulgar, adaugand ca multi dintre cei care au primit cetatenie s-au stabilit in Bulgaria, nu au emigrat.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă