6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialMasuri de precautie in zonele inundate

Masuri de precautie in zonele inundate

In urma ploilor torentiale din data de 13 iulie si a declansarii existentei unor zone afectate pe raza judetului si a municipiului Constanta, Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta a constituit sapte echipe de interventie care s-au deplasat pe rutele Valul lui Traian, Basarabi, Harsova, Poarta Alba, Cernavoda, cat si in cartierele inundate ale orasului Constanta. Conform declaratiilor reprezentantilor acestei institutii, populatia a fost catagrafiata in scopul imunizarii prin vaccinarea impotriva heptatitei A, a febrei tifoide, a tetanosului, au fost distribuite substante dezinfectante gospodariilor ale caror latrine au fost inundate. Substante dezinfectante au fost distribuite si pentru curatarea fantanilor afectate, dar si a surselor si rezervoarelor sistemelor centrale de aprovizionare cu apa potabila.
Cele sapte echipe ale DSPJ Constanta au prelvat probe de apa potabila pentru efectuarea examenelor chimice si bacteriolorgice si a fost verificat gradul de afectare a magazinelor alimentare, eliminandu-se din consum eventualele alimente afectate.

Vaccinarile se fac la medicii de familie

Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta informeaza persoanele ale caror gospodarii au fost afectate pe parcursul ploilor din ultima perioada sa se prezinte la sediul institutiei – pentru cei din municipiu – sau la cabinetele medicilor de familie – pentru cei din judet – in vederea ridicarii substantelor dezinfectante, dar si pentru a primi informatii despre modul in care se vor utiliza. Vaccinarile se efectueaza la cabinetele medicilor de familie din zonele respective, populatia fiind rugata sa sa se prezinte la actiunea de imunizare care are drept scop prevenirea unor imbolnaviri infectioase grave.
DSPJ Constanta sfatuieste populatia a carei sursa de apa a fost afectata de inundatii sa fiarba apa circa 30 minute inainte de a fi consumata. Orice problema de sanatate va fi adusa la cunostinta medicilor de familie. In situatiile speciale DSPJ poate fi semnalata la unul dintre numerele de telefon: 66.43.45 intre orele 8.00 si 16.00 sau 69.44.43 permanent.

Recomandari de la Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii a prezentat o serie de reguli obligatorii de igiena ce trebuie respectate in zonele inundate. Conform unui comunicat de presa, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa fiarba timp de 30 minute inainte de a consuma apa din orice sursa chiar daca a fost sau nu afectata de inundatii pentru a se apara impotriva pericolelor de imbolnavire. De asemenea, apa de baut trebuie pastrata intr-un recipient curat, cu o deschidere mica si acoperit cu un capac curat. Reprezentantii Ministerului avertizeaza populatia sa nu se spele si sa nu spele vase, haine sau tacamuri in sursele de apa potabile. Pentru a preveni contaminarea apei din puturi si fantani, acestea trebuie pastrate acoperite si nu se descopera decat atunci cand sunt folosite. Galetile pentru apa trebuie agatate la inaltime si nu trebuie lasate pe suprafete murdare.

Masuri igienice stricte

Populatia este sfatuita sa se spele pe maini de fiecare data inainte de a gati, inainte de a manca si inainte de a hrani copiii, iar hrana preparata trebuie consumata imediat. Hrana gatita trebuie pastrata de preferinta in frigider si data in clocot inainte de a se consuma.
Laptele copiilor mici trebuie preparat numai cu apa si doar daca apa este cu siguranta potabila. Ministerul Sanatatii sfatuieste, de asemenea, populatia sa spele tacamurile si vasele cu sapun si apa numai din surse verificate si sa evite contactul insectelor cu alimentele, mancarea gatita si tacamurile.
In caz de febra, varsaturi, diaree, tuse, eruptie pe piele, ingalbenirea pielii (icter) ori in cazul in care aveti rani, pentru vaccinare impotriva tetanosului apelati la asistenta medicala de urgenta. In cazul in care nu se poate ajunge la medic, solicitati ajutorul telefonand la 961 sau 112.

Cele mai citite

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă