7.4 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăSpecialExpozitie pe teme istorice inedite la Biblioteca Universitara Cluj

Expozitie pe teme istorice inedite la Biblioteca Universitara Cluj

Biblioteca Centrala Universitara din Cluj-Napoca expune, in premiera nationala, o serie de obiecte personale care au apartinut unor personalitati de seama ale Romaniei. Printre acestea se numara un portret inedit al lui Avram Iancu, costumat aidoma unui ofiter austriac si purtand favoriti, o suvita din parul Reginei Elisabeta I ori pieptenele pentru barba confectionat din os folosit de Costache Negri.
Obiectele reunite in colectia Bibliotecii Centrale Universitare provin din donatii facute de diferite personalitati de-a lungul timpului. Asa ar fi boierul moldovean stabilit la Cluj-Napoca, Gheorghe Sion. Potrivit unor informatii aparute in ziarul „Patria” din 1929, Sion ar fi donat bibliotecii clujene colectia sa de 3.500 de volume rare, dintre care 202 de volume unicat. De asemenea, boierul a cedat institutiei culturale 2.000 de stampe, precum si cea mai mare colectie de monede si medalii romanesti din acea perioada. Printre obiectele donate de el si expuse acum pentru prima data se afla si o farfurie de portelan confectionata in secolul XVIII la Oxford si care este decorata cu o ilustratie reprezentand o hora romaneasca.
In colectie se mai afla o diploma de bronz care a fost dedicata fostului senator Nicolae Fleva. Printre obiectele exceptionale se afla si o editie miniaturala a cugetarilor Reginei Elisabeta, care avea pseudonimul literar Carmen Sylva. Cartea are dimensiunile unei cutii de chibrituri si a fost editata in limbile romana si franceza. Printre obiecte se mai afla o bucata de scoarta din gorunul lui Horea de la Tebea, pamant de pe mormantul lui Avram Iancu ori o bucata din crucea lui Avram Iancu de la Blaj.
In expozitie se afla si pieptenele de os folosit de barbatii din familia lui Costache Negri ca sa isi pieptene barbile, precum si o tabachera, daruita de regina Elisabeta poetului Vasile Alecsandri. Alte obiecte speciale sunt pipele si pintenii de calarie ale nobilului Gheorghe Pop de Basesti, fost lider al Partidului National Roman din Transilvania si cel care a condus Marea Adunare Nationala din 1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia care a decis unirea Transilvaniei cu Regatul Roman.
„Vedetele” colectiei sunt, insa, scrisorile care compun corespondenta dintre Costache Negri si domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Expozitia clujeana care va dura o luna mai include portrete inedite ale lui Horea si Closca, Gheorghe Asachi ori Avram Iancu, precum si fotografii cu Regele Carol I si cu Regina Elisabeta, proaspat casatoriti.

Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozăvești va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate într-o “oază de verdeață”, promit autorităților Terenul va fi refăcut complet, cu spații verzi, terenuri de joacă...

Consilier județean din Gorj, săltat de mascați și dus la audieri

În cartierul Obreja din Târgu Jiu, joi dimineața, polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate și jandarmi din Brigada Specială de Intervenție...

Marcel Ciolacu: România va intra anul acesta în Schengen şi cu graniţele terestre

Premierul a afirmat că a rezolvat Schengen, după un eşec al fostului prim-ministru Marcel Ciolacu a declarat că are „mai multe informații” care îi permit...
Ultima oră
Pe aceeași temă