5 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecial"Terapia" ataca titlul de lider pe piata producatorilor de medicamente

„Terapia” ataca titlul de lider pe piata producatorilor de medicamente

Epicentrul bataliei pentru controlul pietei de medicamente s-a mutat, anul acesta, la Cluj. Grupul indian „Ranbaxy” a preluat compania „Terapia” SA. Tranzactia a costat 324 de milioane de dolari. Afilierea la grupul strain a influentat pozitiv evolutia fabricii clujene, care in primele trei luni ale anului a atins recordul absolut de vanzari din istoria companiei. Este vorba de 25 de milioane de dolari. In luna martie, de exemplu, vanzarile au fost cu 20 la suta mai mari decat in martie 2005.
Reprezentantii „Terapia” asteapta o crestere a nivelului de vanzari estimat pentru 2006, cu 40 la suta mai mult decat in 2005.

Medicamentele generice, o adevarata mina de aur

„Terapia” este cea mai mare companie romaneasca producatoare de medicamente generice, cu o cifra de vanzari de 80 milioane de dolari in 2005. De asemenea, fabrica este cel mai mare exportator de medicamente din Romania. Peste 30 la suta din portofoliul sau este format din cele aproape 150 de produse inregistrate pe pietele externe.
Totodata, „Terapia” este prezenta prin produsele sale in 15 tari est-europene. „Ranbaxy”, a cincea companie ca marime din lume, este prezenta in 125 de tari. Cel mai probabil, produsele „Terapia” vor putea patrunde pe pietele unde compania indiana este deja prezenta, ceea ce ar duce la sporirea productiei fabricii clujene. Si asta, in contextul in care si piata interna este deosebit de dinamica.
In anul 2005, piata medicamentelor a crescut cu 34 la suta, in comparatie cu situatia din anul 2002. In Europa de Est, cresterea pietei in acest interval a fost de 24 la suta. In plus, Romania este pe locul doi ca numar de locuitori in regiune. De asemenea, este piata farmaceutica cu cele mai mari cheltuieli pe cap de locuitor.
Preluarea „Terapiei” de „Ranbaxy” de la Fondul de Investitii „Advent International” a starnit neliniste. Consiliul Concurentei analizeaza tranzactia, deoarece operatiunea reprezinta o concentrare economica si necesita, conform legislatiei, avizul institutiei de reglementare in domeniul concurentei.
„Consiliul Concurentei este interesat sa obtina observatiile si punctele de vedere ale agentilor economici terti, in legatura cu modul in care aceasta concentrare economica afecteaza sau poate afecta propria activitate”, se arata intr-un comunicat al institutiei. Tranzactia a fost facuta prin intermediul firmei „Ranbaxy BV” din Olanda.

„Zentiva” investeste
in Romania

Lupta marilor producatori mondiali pentru piata romaneasca de medicamente generice se incinge, cu doar cateva luni de data prognozata a aderarii la Uniunea Europeana. Batalia este purtata inclusiv pentru preluarea controlului asupra societatii „Antibiotice” Iasi, ultimul producator important de medicamente ramas in proprietatea statului.
Miscarile de trupe au inceput inca de anul trecut. Compania ceha „Zentiva”, unul dintre cei mai importanti producatori europeni in domeniu, a renuntat la brandul „Sicomed”, dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni la fabrica de medicamente din Bucuresti. Aceasta schimbare a marcat integrarea companiei in operatiunile „Zentiva” din Romania.
In paralel, societatea ceha a marit portofoliul de medicamente generice oferit pe piata interna. Acesta include 180 de produse in 200 de forme farmaceutice. In urmatorii trei ani, portofoliul va fi completat cu 20 de branduri noi.
Produsele oferite de firma ceha sunt destinate in principal tratamentelor impotriva bolilor cardiovasculare, celor gastrointestinale ori afectiunilor sistemului nervos. „Zentiva” ofera, de asemenea, si o gama larga de calmante.

Cele mai citite

Vot istoric: Alegeri prezidențiale în Republica Moldova și referendum pentru viitorul european

Zeci de mii de moldoveni vor vota și din România, unde sunt deschise 16 secții de votare Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00,...

Poduri sau ziduri?

Moldova se uită în oglindă azi și își vede nu doar chipul, ci și reflexia speranțelor și a fricilor de mâine. Între rădăcini și...

Îmbrățișări limitate la 3 minute într-un aeroport din Noua Zeelandă

Pentru despărțiri cu îmbrățișări mai lungi, pasagerii sunt sfătuiți să folosească parcarea Aeroportul Dunedin din Noua Zeelandă a ajuns în centrul atenției cu un semn...
Ultima oră
Pe aceeași temă