Ultimele prevederi referitoare la productia si comercializarea de produse alcoolice obtinute din fructe obliga persoanele care au venituri de pe urma acestor activitati sa declare cantitatea pe care o obtin si locul in care proceseaza materia prima, au anuntat reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Sibiu. „Persoanele care doresc sa produca tuica si rachiuri din fructe pentru consum propriu, in limita a cel mult 300 de litri pe an, au obligatia de a depune in prealabil o declaratie la antrepozitul autorizat sau la titluarul cazanului de rachiu unde intentioneaza sa proceseze materia prima. Din document trebuie sa rezulte datele de identificare ale solicitantului, cantitatea in litri estimata a fi obtinuta intr-un an, precum si perioada din an in care are loc procesarea materiei. Cantitatea de tuica si rachiuri din fructe rezultata de pe urma procesarii va fi comunicata de catre antrepozitarul autorizat Administratiei Finantelor Publice pe raza careia isi are domiciliul beneficiarul”, se arata intr-o informare data publicitatii de reprezentantii Finantelor.
Practic, gospodarii sibieni sunt atentionati oficial ca in momentul in care aleg sa comercializeze bauturi alcoolice distilate risca sa ajunga in randul evazionistilor fiscali daca nu declara cantitatile exacte pe care le produc anual. Sanctiunile acordate pentru nerespectarea acestor conditii nu se limiteaza doar la amenzi, ci pot avea ca rezultat si inculparea producatorilor.
Intre cei mai afectati de aceste masuri restrictive se numara gospodarii din mai multe localitati sibiene (Talmaciu, Sadu, Apoldu de Sus, Marginimea Sibiului), unde productia de rachiuri din recolta de fructe este de sute de ani o indeletnicire traditionala.