22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAVAS si "Sometra" se judeca la Paris pentru sumele neinvestite in reducerea...

AVAS si „Sometra” se judeca la Paris pentru sumele neinvestite in reducerea poluarii

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a initiat proceduri juridice la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris prin intermediul carora intentioneaza sa recupereze sumele pe care administratorii greci de la „Sometra” SA Copsa Mica (judetul Sibiu) s-au angajat ca le vor investi in masuri concrete pentru reducerea poluarii. Aceasta informatie a fost facuta publica de catre ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor (MGA), Sulfina Barbu, prezenta la Sibiu.

Ne-investitii de 12 milioane de euro

„Guvernul si-a asumat responsabilitatea de a se implica in rezolvarea problemelor de mediu de la Copsa Mica, iar statul va cheltui sume importante pentru a reduce in mod concret poluarea din zona. AVAS a inceput deja un proces la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris pentru a recupera sumele pe care trebuia sa le investeasca „Sometra” si nu le-a investit. AVAS trebuie sa recupereze sumele neinvestite, care se ridica la circa 12 milioane de euro”, a declarat Sulfina Barbu.
Cele mai recente documente oficiale ce includ referiri directe la situatia societatii „Sometra” SA Copsa Mica sunt „documentele de pozitie” semnate de autoritatile romanesti si cele ale Uniunii Europene la Capitolului 22 „Mediu”, in cadrul carora „Sometra” beneficiaza de o perioada de tranzitie ce expira la data de 31 decembrie 2014, timp in care urmeaza sa respecte un strict program de conformare pentru reducerea poluarii in zona Copsa Mica si investitii in tehnologie ecologica de productie. Potrivit oficialilor Agentiei Regionale de Protectie a Mediului, programul la care s-a angajat „Sometra” SA este conform si cu legislatia romanesca in domeniu (OUG 34/2002 si Legea 645/2002) referitoare la prevenirea, controlul si reducerea poluarii, dar exista unele prevederi importante ale acestui program pe care societatea nu le-a indeplinit punctual in perioada de timp alocata fiecari masuri.

Autorizarea integrata de mediu se amana

Compania de la Copsa Mica s-a aflat, in perioada 25 ianuarie – 6 februarie 2006, in cadrul unui amplu program de monitorizare a emisiilor poluante, iar concluzia specialistilor, insusita si de Ministerul Mediului, este aceea ca polurea este inca ridicata in zona Copsa Mica si continua sa influenteze negativ viata locuitorilor zonei.
In raportul dat publicitatii de MGA se arata ca este important ca termenele de executie a unor masuri antipoluare punctuale cuprinse in cadrul programului de conformare semnat si de administratorii „Sometra” (asa cum este investitia intr-o noua fabrica nepoluanta pentru productia de acid sulfuric) sa fie renegociate intre parti, iar termenele limita de timp sa fie stabilite mai aproape de prezent. Abia apoi ar putea fi vorba despre emiterea autorizatiei de mediu integrate pe care „Sometra” SA a solicitat-o din partea autoritatilor de mediu romanesti.
Deocamdata, reprezentantii companiei, privatizata in 1997, nu au avut nici o reactie la solicitarile venite din partea autoritatilor.

Cele mai citite

Carlo Ancelotti, înainte de Villarreal – Barcelona: „Să câştigi e mai important decât să joci bine”

Antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, a răspuns criticilor legate de stilul de joc al echipei, subliniind că pentru el, rezultatele sunt mai importante...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...
Ultima oră
Pe aceeași temă