10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialSomerii, angajati pentru lucrarile comunitare

Somerii, angajati pentru lucrarile comunitare

Doar 10 la suta din fondurile pe care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca le-a alocat anul trecut pentru conventiile incheiate cu primariile in vederea angajarii de personal la Legea 76, privind lucrarile comunitare, au dus la reducerea numarului de someri si ocuparea fortei de munca la nivelul judetului Botosani.

Potrivit directorului AJOFM Botosani, Iulia Cocris, banii pe care agentia ii aloca in acest sens sunt pentru subventionarea locurilor de munca, ceea ce inseamna ca primarii care incheie conventii pentru a suplimenta forta de munca sunt obligati, potrivit protocolului incheiat intre cele doua parti, sa angajeze din somerii care exista in raza localitatii lor. „Eu stiu ca primarii au mare nevoie de oameni pentru lucrarile care se fac, dar trebuie sa respectam niste obiective, pentru ca dupa aceea se ajunge iar sa se angajaze cumetri. Primarii nu au inteles ca banii sunt pentru a scoate din somaj o parte din oameni. Anul trecut doar 10% din lista celor aflati in somaj au fost angajati la Legea 76”, a declarat Iulia Cocris, directorul AJOFM Botosani.
Potrivit acesteia, incepand cu luna aprilie Agentia Nationala a Ocuparii Fortei de Munca va relua alocarea de fonduri pentru stimularea fortei de munca la Legea 76 privind lucrarile comunitare pentru care se vor incheia conventii cu unitatile administrativ-teritoriale, dar de data aceasta vor fi angajati numai somerii care se afla in baza de date a agentiei.

„Somerii, tot multi”

Asa se arata si in circulara emisa de conducerea ANOFM. „In vederea bunei gestionari a bugetului asigurarilor pentru somaj, incepand cu data de 20 februarie 2006 se interzice agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca sa mai incheie, la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale, potrivit art. 49 din HG 170/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, conventii cu angajatorii persoanelor incadrate in munca din randul somerilor pentru executarea de activitati in scopul dezvoltarii comunitatilor locale”.
La nivelul judetului Botosani au fost aprobate un numar de 525 de noi locuri de munca pentru aceste lucrari. Conditia pentru ca aceste persoane sa fie angajate la Legea 76 este ca ele sa se afle in baza de date a agentiei. Pentru aceasta propunerile primariilor vor fi analizate la nivel central, dupa cum se arata in aceeasi adresa: „Incheierea conventiilor avute in vedere este permisa numai dupa ce propunerile vor fi analizate la nivelul ANOFM cu aprobarea scrisa a presedintelui acesteia”.
Iulia Cocris a declarat ca primarii vor trimite propunerile, urmand ca acestea sa fie analizate si aprobate la nivel national. „Am cheltuit anul trecut atatea miliarde de lei pentru drumuri, dar somerii au ramas in baza de date. Adunam propunerile din teritoriu, vedem care sunt obiectivele pentru care primarii vor sa angajeze si propunerile vor fi trimise la nivel central”, a mai spus directorul AJOFM Botosani. In baza de date a agentiei judetene se afla in prezent un numar de peste 11.000 de someri, din care doar cel mult o mie sunt femei.

Cele mai citite

Investițiile la bursă devin mai accesibile: Românii pot tranzacționa simultan pe BVB și pe bursele din SUA

Investitorii români au acum posibilitatea de a tranzacționa simultan atât pe Bursa de Valori București (BVB), cât și pe piețele bursiere din Statele Unite,...

Investițiile la bursă devin mai accesibile: Românii pot tranzacționa simultan pe BVB și pe bursele din SUA

Investitorii români au acum posibilitatea de a tranzacționa simultan atât pe Bursa de Valori București (BVB), cât și pe piețele bursiere din Statele Unite,...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă