25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024

Breviar

Rata somajului, in crestere

La sfarsitul lunii decembrie 2005, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 5,9%, a transmis Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Numarul de someri corespunzator lunii decembrie, de 522.967 persoane, a crescut cu 18.144 fata de luna anterioara. Din totalul somerilor inregistrati, 215.311 au fost someri indemnizati si 307.656 neindemnizati. Numarul somerilor indemnizati a crescut fata de luna anterioara cu 20.522 persoane, in timp ce numarul somerilor neindemnizati a scazut cu 2378 persoane. Ponderea somerilor neindemnizati in numarul total al somerilor ramane totusi ridicata, 58,8%, chiar daca aceasta s-a diminuat cu 2,6 puncte procentuale comparativ cu noiembrie.
ANOFM precizeaza ca, la nivel teritorial, rata somajului a inregistrat cresteri in 32 de judete Ð cea mai mare crestere, cu 0,7 puncte procentuale, au avut-o judetele Alba, Buzau si Ialomita si scaderi in 6 judete, cele mai semnificative fiind in Suceava si Giurgiu.
Judetul Ialomita a inregistrat cel mai inalt nivel al somajului, 12,3%, urmat de judetele Vaslui, cu 10,3%, Mehedinti, 9,6%, Hunedoara, 9,4%, Gorj, 9,2%, si Calarasi, 9,1%. Nivelul minim al ratei somajului, 2,3%, se inregistreaza in judetele Timis si Ilfov.
Municipiul Bucuresti se situeaza pe penultimul loc, inaintea judetului Timis, cu o rata a somajului de 2,6, la finele anului 2005.

Peste 150 de elevi, sanctionati in prima saptamana de scoala

Pentru peste 150 de elevi prima saptamana de scoala din 2006 s-a incheiat cu primirea unei sanctiuni din partea jandarmilor care asigura ordinea publica in zona scolilor. Cei mai multi elevi au fost sanctionati cu "avertisment scris” pentru nerespectarea regulilor privind accesul in scoala, proferarea de injurii si tulburarea procesului de invatamant prin strigate sau galagie. De asemenea, au fost aplicate 42 de amenzi contraventionale in valoare totala de aproximativ 800 RON. Situatii deosebite s-au inregistrat la Liceul "Gheorghe Chitu” din Craiova si Liceul Sportiv din Bistrita Nasaud, unde patru elevi au fost sanctionati pentru ca au spart geamurile clasei.
Tot pentru distrugere a fost sanctionat si un elev de la Grupul Scolar "Panait Istrati” din Braila, care a incendiat doua paturi, inclusiv saltelele si lenjeria, din caminul internat in care era cazat.

Concurs pe unde scurte la Campina

O competitie pe unde scurte (US) pentru pasionati de radioamatorism va avea loc astazi, in orasul Campina (judetul Prahova).
Concursul va dura doua ore si este destinat in special celor mai tineri radioamatori. La final, pe langa alte trofee, medalii si premii va fi acordata si Cupa Municipiului Campina.
Initiativa este sprijinita de Federatia Romana de Radioamatorism si Radioclubul Municipiului Campina. „Ceea ce este deosebit la acest concurs este faptul ca se sprijina participarea tinerilor. Radioamatorii vor putea lucra atat de la statiile proprii, de la cele ale radiocluburilor sau in asa-numitele "tandemuri". Scopul este familiarizarea tinerilor pasionati de transmisiuni radio cu practicile si regulile din marile competitii interne si internationale”, a precizat Vasile Ciobanita, presedintele FRR.

Cele mai citite

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...
Ultima oră
Pe aceeași temă