20.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialExplozie cu 12 victime in subteranele minei Anina

Explozie cu 12 victime in subteranele minei Anina

Sapte familii si tot atatea drame si destine frante. Virgil Scheider, 43 de ani, Ionut Marc, 27 de ani, Daniel Balan, 29 de ani, Daniel Vanau, 30 de ani, Danut Puscau, 39 de ani – artificier, Gheorghe Marisescu, 45 de ani, si Matei Izvenar, 52 de ani, au lasat in urma lor sotii indoliate, parinti neconsolati si 16 copii care vor creste fara tata.
Practic intreaga echipa care lucra la abatajul de pe „orizontul opt” al minei a disparut pentru totdeauna. Dupa ce artificierul a detonat incarcatura de dinamita o punga de gaz metan din spatele peretelui a spulberat totul in jur. Puterea exploziei a fost atat de mare incat una dintre victime a fost proiectata la aproape 200 de metri.
La gura minei Anina lumanarile nu s-au mai stins de sambata dimineata. Lumina lor a palpait acolo si s-a imprastiat, indiferenta la personalitatile care au ajuns sa descopere orasul pe harta doar dupa moartea unor oameni, parca asteptand ca trupurile celor pe care muntele i-a cerut sa fie scoase la lumina. Cei care au murit au lasat in urma lor o lume despre care se vorbeste rar.
Viata unei colonii miniere are ritmul ei si pulseaza doar in functie de exploatarea pe langa care se dezvolta. La Anina, fie ca lucreaza sau nu la mina, peste 10.000 de suflete depind de huila energetica rupta din trupul muntelui.

Salvat de… boala

Sandor Rosu, 34 de ani, se poate considera cu adevarat un norocos al sortii. Coleg de tura cu cei disparuti, a scapat cu viata, paradoxal, gratie unei… boli. Cu o zi inainte de tragedie a intrat in concediu medical. Cand a auzit ca nu o sa-si mai vada niciodata colegii de subteran a plans ca un copil. „Va dati seama ce am simtit cand am realizat ca puteam sa fiu si eu mort ca si ortacii mei?…”, ne marturisea, vinovat parca de faptul ca el este in viata, barbatul imbatranit inainte de vreme. „Acum trebuie ca adevarul sa iasa la suprafata. Minerii sunt platiti in batjocura cu cate 3-4 milioane de lei pe luna, in timp ce sefii isi iau prime de sute de milioane de lei”, a mai spus Sandor Rosu. El acuza conducerea EM Anina ca de peste un an trimitea minerii la moarte sigura: „Desi se cunostea faptul ca in subteran concentratia de gaz metan este mult peste limita de siguranta, ortacii erau obligati sa lucreze in continuare, altfel nu-si luau banii. In mod normal, daca metanometrele (aparatele care masoara concentratia de gaz metan din subteran – n.r.) indica valori de peste 2 la suta, nu se poate pusca, ori in momentul exploziei aceste valori depaseau 2,5 la suta”.
Alti mineri sustin ca, mai mult, concentratia de gaz in subteran depasea sambata dimineata chiar 5 la suta. Ca o confirmare a acestor ipoteze, prima echipa de salvatori a coborat in mina abia in jurul orei 15.00, la mai bine de zece ore de la producerea deflagratiei. Aceasta tocmai pentru a astepta aerisirea abatajului. „Dupa aceasta tragedie este timpul ca si Procuratura sa-si faca treaba. Acum trei luni am mai avut un eveniment. Chiar eu am scos din subteran cadavrul unui maistru, care a fost lovit de "colivie". Avea toata calota craniana retezata. Ancheta a ramas fara nici un rezultat. Oamenilor le e frica sa vorbeasca pentru ca sunt amenintati cu pierderea locului de munca”, a mai spus minerul.

„Cand intri in mina te duci la moarte sigura”

Desi sunt multi mineri care, in ciuda lefurilor de mizerie (circa 4-4,8 milioane de lei), tineau cu dintii de slujba lor pentru a putea pune pe masa o bucata de paine, dupa accident sunt destui cei care vor sa renunte. „Am trei copii acasa pe care trebuie sa-i hranesc, dar nu mai am curajul acum sa cobor in subteran, dupa aceasta nenorocire”, marturisea sambata la Anina Constantin Trisca, 34 de ani, fiu de miner, masinist pompe subteran. „Lucrez de la varsta de 16 ani in mina iar cand am iesit din schimb am sunat-o imediat pe sotia mea sa o linistesc ca sunt in viata”, mai spune Constantin. El a facut parte in alt abataj din echipa celor 68 de mineri aflati la lucru in momentul producerii deflagratiei. „Cand intri in mina te duci la moarte sigura. Scrieti sa vada toata tara ce se intampla aici! Directorul mare (Nicolae Calamariu – n.r.) nu iese nici in fata oamenilor, nici a ministrului. Trei dintre cei care au murit erau pe lista disponibilizatilor, mai aveau cinci zile de lucru. Scheider are noua copii acasa, macar lui sa-i dea ordonanta. O sa spuna ca a murit si n-o sa-i mai dea nimic”, mai spune minerul.

Vile si firme-capusa

Daniel Ciobanasu (33 de ani) lucreaza in mina de 12 ani si a participat in 1999 la mineriada de la Costesti-Stoenesti. El este de parere ca aceasta tragedie se putea evita: „Mie nu mi-e frica de director, de nimeni, doar de Dumnezeu. Ne obligau sa puscam chiar si atunci cand concentratia de metan era peste limita admisa. Asta e adevarul! Acum doua luni, impreuna cu colegii mei de tura ne-am blocat in subteran pentru o zi si am cerut conditii mai bune de lucru, un pachet de masa mai consistent si reducerea personalului TESA. Declar ca nici in ziua de azi nu s-a rezolvat nimic din cele cerute atunci. Din cate stiu eu, peste cateva zile urmeaza sa plece din preparatie 300 de mineri si din TESA doar opt persoane”.
Acelasi lucru a fost confirmat si de Dumitru Genut, care de 20 de ani lucreaza numai in subteran. „Noi am venit din Moldova sa castigam un ban si plecam de aici cu tot felul de boli. Toti sefii au vile si firme-capusa iar noi traim cu 4 milioane lunar. Directorul general a luat o prima de 300 milioane de lei de sarbatori iar eu doar un milion. Sa vina corpul de control al Guvernului sa vada ce mafie e aici. Mai am cinci zile de lucru, dar eu nu mai intru in subteran. M-a luat groaza, mi-e frica”, spune minerul.

Seres nu stie nimic de primele mari ale sefilor

Sosit sambata la orele pranzului la Anina, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a incercat sa calmeze spiritele. „Oameni buni, vom face o ancheta iar rezultatele le vom prezenta in fata dumneavoastra. Stiti bine ca mina se afla in programul de restructurare si pana in octombrie 2006 trebuie inchisa! Vom vedea ce s-a intamplat cu banii de la buget trimisi la Anina”, a promis demnitarul.
Pe de alta parte, intrebat de primele de sute de milioane de lei incasate de directorii exploatarii miniere la sfarsitul anului trecut, Seres a negat categoric ca ar fi semnat vreun astfel de document. Cu toate acestea, unii dintre angajatii minei ne-au spus ca acesti bani au fost insusiti ca urmare a unei hotarari a Consiliului de Administratie al societatii si ca ministrul nu avea cum sa stie de aceste sume, care reprezentau diferenta dintre fondul de salarii disponibil si banii incasati efectiv de mineri.

Circulatia, bulversata de coloana prezidentiala

Sambata, in jurul orei 15.30, in orasul Bocsa s-a dat alarma. Politia si sefii garilor de pe traseu au fost anuntati ca pe acolo va trece coloana oficiala a presedintelui si premierului. Masini de politie cu girofarul pornit au prins sa se foiasca in sus si in jos pe strada principala. Carausii de lemn, care impanzeau traseul cu camioane in zilele de sambata si duminica, parte din cauza circulatiei reduse, parte din cauza faptului ca se fac mai putine controale, si-au parcat masinile cu grja pe strazile laterale ca sa nu poata fi vazute din drum iar soferii au coborat catre drumul principal sa asiste la trecerea in tromba a oficialitatilor statului prin oras.
Trenul personal cu plecare de la 16.30 din Resita catre Timisoara a intarziat la sosire un sfert de ora dupa ce a fost blocat pe traseu deoarece Politia a inchis pasajul de la Maureni pentru ca oficialii de la Bucuresti sa poata sa treaca pe acolo in drum spre Anina.

„A fugit ca un las”

Vestea sosirii presedintelui Traian Basescu si a primului ministru Calin Popescu Tariceau la Anina a adunat, in ciuda frigului patrunzator, sute de oameni in curtea intreprinderii miniere. Dupa aproape trei ore de asteptare, putin inainte de ora 19.00, coloana prezidentiala si-a facut aparitia.
Spre nemultumirea generala, seful statului a evitat sa dialogheze cu necajitii. A intrat val-vartej in cladire, a luat doi mineri dupa umeri si, departe de ochii presei, a schimbat cateva vorbe cu familiile indoliate. „Ce cauta presa aici? Are nevoie de circ?”, au fost primele cuvinte ale presedintelui.
Consternati, minerii au apreciat ca seful statului a sosit la o ora de rating tv maxim, pentru a „prinde” prime-time-ul stirilor de la ora 19.00. Apoi a plecat pe o alta iesire a intreprinderii, lasand pe toata lumea cu ochii-n soare. „A fugit ca un las in loc sa stea de vorba cu noi! Pot sa spun ca a luat voturile noastre de pomana”, a declarat unul dintre mineri.
Intr-o discutie cu presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, presedintele Basescu a recomandat ca mina de la Anina sa fie inchisa iar toti ortacii sa fie disponibilizati pe baza de ordonanta.

Trupurile neinsufletite, scoase la suprafata

Echipele de salvare sosite la fata locului au reusit sa recupereze, la aproape 20 de ore de la producerea nenorocirii, toate cele sapte trupuri neinsufletite din subteran. Trupurile celor sapte victime au fost scoase la suprafata de echipele speciale de interventie de la „Salvamin” Petrosani. Sambata seara echipele de interventie au anuntat in jurul orei 18.00 descoperirea celor doua persoane disparute. Au fost necesare eforturi sustinute, care au durat mai bine de cinci ore.
Primele cinci victime au fost gasite la un kilometru de locul unde s-a produs deflagratia. Ceilalti doi disparuti au fost gasiti separati, pe un abataj. Intreaga suflare a Aninei a asteptat ca trupurile minerilor sa fie smulse din adancurile pamantului. Familiile celor morti sperau macar sa-si poata vedea tatii, copiii si sotii rapusi, dar s-au lovit de jandarmi, care au asigurat perimetrul pana cand corpurile neinsufletite au fost duse la masina care le-a transportat la morga din Resita pentru autopsie.
Cu mari eforturi, unul dintre parinti a reusit sa ajunga sa-si vada copilul pentru ultima data pe cand era incarcat in vehicul. Abia dupa ce medicii legisti vor stabili cu exactitate cauza decesului familiile vor putea primi trupurile celor dragi pentru a-i inmormanta.

Miner miliardar

Dan Puscau, una dintre victimele exploziei din mina Anina, era singurul miner miliardar din Romania. El castigase in februarie anul trecut la loto 5/40 un miliard sapte sute de milioane de lei. A aflat ca a castigat banii de la un coleg cu care mergea sa incarce dinamita pentru mina. Nu s-a grabit sa-si ridice banii. A terminat de incarcat dinamita si abia apoi a marturisit sefului ca are de facut un drum la Bucuresti pentru a-si ridica premiul.
Dupa doua saptamani de concediu, spre stupefactia sefilor, s-a intors la mina, unde lucra ca artificier. Din banii primiti a dat cateva sute de milioane de lei statului ca taxe, a mai impartit pe la rude iar restul a preferat sa il pastreze in banca. A mai cheltuit ceva pentru a-si renova casa cu mansarda, care a fost construita la inceputul coloniei miniere, acum peste 200 de ani.
La momentul castigarii premiului pus in joc de Loteria Romana, Puscau lucra deja in mina de la Anina de 18 ani. Pe cei doi copii, o fata de 17 ani si un baiat de 14 ani, i-a lasat sa aleaga orice meserie care nu are vreo legatura cu mina. Avea un salariu de aproximativ 10 milioane de lei pe luna iar sotia, infirmiera la spitalul din Anina, si-a continuat si ea serviciul, chiar daca avea doar o leafa de trei milioane de lei. Mai avea doi ani si se putea pensiona, iar aceasta era singura lui dorinta: sa iasa din activitate miner.

Cronologia accidentelor de la mina Anina

Explozia de la Anina este al doilea eveniment produs in minele din Romania in acest an. Primul a avut loc pe 9 ianuarie, cand un miner de 39 de ani a fost surprins de o surpare de roci desprinse din tavanul unei galerii subterane intr-o mina din Petrosani. Pe teritoriul actual al Romaniei prima explozie in exploatarea zacamantului de carbune s-a produs la mina Anina in anul 1886, eveniment in care si-au pierdut viata 70 de mineri.
Din 1792 pana in prezent in mina de la Anina au murit peste 1.000 de oameni. Primul accident major a fost inregistrat in 1858, cand explozia unei acumulari de gaz metan a ucis cinci oameni. In 1864 alti 17 mineri au murit din cauza unei surpari iar in 1884 alti 47 de oameni au murit intr-un incendiu subteran. La zece ani dupa aceea 43 de muncitori au murit din cauza unei explozii a prafului de carbune.
Cel mai grav accident din istoria minei de la Anina s-a produs pe 7 iunie 1920, cand o deflagratie a cartuselor de dinamita a ucis 270 de persoane. Ultimul incident grav care s-a inregistrat la Anina s-a produs in anul 1952 si s-a soldat cu 18 victime.

Concentratia de gaze, in scadere

Concentratia de gaze inregistrata duminica la putul nr. 1 de la Anina era in scadere. Comandamentul care ancheteaza cauzele accidentului a luat totusi masura de a instala un post de paza la abatajul 686 pentru a nu permite intrarea in perimetru. Concentratia gazelor a fost monitorizata cu aparatura speciala pana astazi, cand se va decide modul de lucru si interventie la acest abataj.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă s-a întors în zonele afectate de inundații din Galați

La 3 săptămâni de la inundațiile catastrofale care au măturat mare parte din zona Moldovei, liderul PNL s-a întors în zonele afectate pentru a...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...
Ultima oră
Pe aceeași temă