Atacul cu clor gazos asupra orașului Alep a avut loc în cartierele Al-Khalidiyah și Jam’ayat al-Zahra, în „apropiere de pozițiile teroriștilor“, conform rușilor, care anunță de luni de zile că un astfel de atac va avea loc cu sprijinul unor state ce vor să împiedice o soluție politică privind Siria.
Soluția politică pe care o vrea Rusia este păstrarea regimului Assad la putere și forțarea refugiaților să se întoarcă acasă.
În plus, Rusia cere marilor puteri să se implice în reconstrucția Siriei sub regimul Assad. Nici forțarea refugiaților să se întoarcă sub regimul Assad și nici reconstrucția Siriei în aceste condiții nu se află pe agendele de lucru ale marilor puteri, care doresc o soluție politică fără regimul Assad ce a provocat cea mai mare criză umanitară după al Doilea Război Mondial.
Siria este tema principală a următoarei întâlniri dintre Vladimir Putin și Donald Trump, iar în așteptarea acestui eveniment, atât SUA, cât și Rusia, și-au întărit forțele militare în Marea Mediterană și în Siria.
Frontul Naţional de Eliberare, cea mai importantă alianţă a rebelilor prezentă în provinciile siriene Alep şi Idlib, a negat orice implicare în atacul cu clor gazos, denunțând și tentative de ofensivă ale milițiilor pro-Assad asupra provinciei libere Idlib în coordonare cu atacul chimic.
Kremlinul intenționează să abordeze Turcia, care are trupe în nordul Siriei, și care a cerut o încetare a focului în regiunea Idlib, pentru a renegocia „situația prezentă“.
Navă franceză în Mediterana
Nava-spion franceză „Dupuy de Lome“ a ajuns în apele Siriei și a început să opereze împreună cu portavionul USS Harry Truman și cu cele cinci nave americane ce fac parte din „forța de atac“.
„Dupuy le Lome“ este în mod obișnuit rezervată de către Direcția de Informații Militare din Franța (DRM) pentru a fi trimisă în punctele fierbinți înainte sau în timpul unor atacuri militare.
Nava are echipament pentru interceptare pe centrele de comunicații și comandă inamice, citirea e-mail-urilor simple și codate și ascultarea comunicațiilor pe telefonie mobilă.
Nava franceză se alătură avioanelor de recunoaștere americane care operează în regiune din luna mai. Aceste avioane, USAF MC-12S EMARSS și MC-12W Liberty, au baza pe insula Creta.
Avioanele UAF sunt echipate cu un sistem de recunoaștere și supraveghere ce pot intercepta conversațiile între centrele de comandă inamice. De asemenea, detectează instalații militare, iar informațiile sunt transmise către rețeaua de date de informații DCGS-A a Armatei SUA, în eventualitatea unui atac.
De la sfârșitul săptămânii trecute, Forțele Aeriene ale Statelor Unite au menținut zboruri non-stop asupra Siriei. Unele aeronave au decolat de pe portavionul american USS Harry Truman, altele – F-22 și F / A 18F Super Hornet – de la bazele aeriene americane Al Udeid din Qatar și Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite.
În urma acestor zboruri, s-a constatat că sistemele de apărare aeriană S-300, pe care rușii au început să le transporte în Siria din octombrie, nu sunt operaționale și este puțin probabil să fie înainte de ianuarie. Iar acest lucru constituie „o fereastră“ pentru un conflict armat împotriva regimului Assad și a susținătorilor acestuia.