Casa de la Bolotesti, evaluata de specialisti la cifre care depasesc cu mult imaginatia unui simplu muritor, este cel mai nou motiv de cercetare a lui Marian Oprisan. „Locuinta familiei”, cum ii place baronului sa se exprime, a supt circa 200 miliarde de lei, potrivit unor surse din cadrul DNA. Se pare ca Marian Oprisan a platit numai catre SSAB o suta de mii de euro (circa 3,5 miliarde de lei). De acesti bani seful CJ Vrancea ar fi cumparat gresie, faianta si obiecte sanitare. O alta suma pentru care s-au gasit facturi este de cateva sute de milioane de lei, documentele fiind scrise de catre societatea MBM Construct – unul din principalii antreprenori ai ANL in Focsani – pentru mama sefului CJV. Procurorii DNA il acuza pe Marian Oprisan ca ar fi folosit la casa de la kilometrul 27,5 materiale de constructii de la locuintele ANL din Focsani. „A fost audiat in calitate de invinuit pentru mai multe infractiuni: falsuri si folosirea creditelor in alte scopuri”, a declarat saptamana trecuta Daniel Morar, procurorul sef al DNA. Anchetatorii spun ca firma MBM Construct a fost principalul pion in construirea casei baronului Oprisan. Nu putea sa lipseasca dintre constructorii care au pus umarul la ridicarea casei nici Corneliu Prunache, prin binecunoscuta societate „Aispa Stars”, aflata la acest moment in lichidare judiciara. O alta societate care a muncit din greu la casa lui Oprisan este SC Confort. Firma cu pricina a facturat catre Lucia Gherarde, mama baronului, 295 milioane de lei, contravaloarea lucrarilor de constructie la imobil. De altfel, societatea cu pricina nu si-a primit nici acum banii, potrivit unor surse din interiorul firmei. „Confort”-ul era unul dintre subantreprenorii MBM la ANL, mecanismul fiind, se pare, unul destul de simplu. SC Confort facea o situatie de lucrari, era scazuta valoarea materialelor, iar MBM platea manopera.
„Casa familiei”
Compusa din cinci corpuri, casa detinuta de familia baronului Oprisan este construita pe module. Prietenii sefului CJV care au trecut pragul impunatorului imobil spun ca numai in filme au vazut asa ceva. Aceeasi parere o are si proiectantul din Bucuresti, care declara ca in Romania nu mai exista asa ceva. Fiecare din cele cinci corpuri de casa are o destinatie foarte clara: living, dormitor, dinning si case de oaspeti. In fiecare din cele cinci „camere” te izbeste luxul exacerbat: lustre din cristal, televizoare cu plasma, canapele din piele fina, toate aduse, se pare, de peste hotare. Curtea, o adevarata gradina botanica, este imprejmuita cu brazi, adusi, se zice, din padurile Vrancei, si artari care au strabatut oceanul ca sa ajunga la Bolotesti. Cat despre gard, usor confundabil cu zidurile unei fortarete, constructorii spun ca a inghitit peste 300 metri cubi de beton, costurile fiind evaluate la circa 1,5 miliarde de lei. Pentru a ajunge in poienita banuita a fi pista de aterizate, proiectantul a „gandit” peste o suta de trepte, luminate de o parte si de alta.
Oprisan se considera victima
Proaspat audiat de DNA in calitate de invinuit, Marian Oprisan se declara victima Puterii actuale. „Am mai fost subiectul relatarilor de presa in legatura cu aceasta proprietate, de-a lungul timpului facandu-se speculatii care mai de care mai fantezista. Si, pornindu-se de la minciuni precum existenta unui "palat" dotat cu aerodrom si teren de golf de mari dimensiuni, s-a ajuns la aruncarea pe "piata" a informatiei ca acest imobil a fost ridicat cu materiale destinate construirii blocurilor ANL, ignorandu-se cu indarjire faptul ca institutia pe care o conduc nu a fost implicata in derularea fondurilor ANL. Subliniez ca traficarea a tot felul de zvonuri fara a fi dovedite este de natura a crea o presiune asupra organelor de cercetare penala, cu grave consecinte asupra dreptului meu la un proces echitabil”, precizeaza Oprisan intr-un comunicat de presa remis tuturor redactiilor.