Autoritatile sanitare se confrunta cu o lipsa de vaccinuri antigripale in conditiile in care prioritara a fost vaccinarea gratuita a grupelor populationale si profesionale aflate la risc epidemic crescut. Ministerul Sanatatii a achizitionat de la Institutul Cantacuzino aproape toata cantitatea de vaccin antigripal disponibila, dar insuficienta pentru prevenirea unor situatii epidemice explozive.
Cu doi ani in urma, specialistii Institutului Cantacuzino avertizau autoritatile de atunci asupra unei epidemii de gripa de mari proportii, in contextul unei izbucniri pandemice probabile. Acest punct de vedere s-a bazat in buna parte pe estimarile specialistilor internationali din cadrul OMS. Astfel, in conditiile izbucnirii unei pandemii de gripa, Institutul Cantacuzino ar fi putut produce un vaccin gripal pandemic monovalent la un nivel de aproximativ 2,5 milioane de doze chiar daca dupa 1990 aria de productie a fost restransa. Totusi, nici guvernantii si nici Ministerul Sanatatii nu au luat in considerare acest punct de vedere si nu au luat nici un fel de masura pentru a asigura functia strategica antiepidemica a Institutului Cantacuzino si de a intari rolul strategic pe care il juca institutul in domeniul sanatatii publice. In consecinta, capacitatea de productie a ramas ridicata, dar cu un nivel tehnologic insuficient pentru a raspunde cerintelor europene de fabricatie GMP. Iata ca, in conditiile nefaste de acum, Ministerul Sanatatii se zbate sa importe un milion de doze de vaccin antigripal de la producatori straini, confruntati, la randul lor, cu numeroase alte cereri internationale ca urmare a dezastrelor care s-au produs in ultima vreme in lume. Politica privind productia vaccinurilor trebuie sa fie una nationala, iar dependenta de importuri are o latura periculoasa. Fiecare natiune incearca sa se protejeze pe sine. Punctul de vedere al organizatiilor internationale a fost chiar incurajarea producatorilor nationali de a face fata unei situatii de criza. La noi, din contra, autoritatile sanitare si fostii guvernanti au manifestat dezinteres fata de acest lucru, lasandu-se condusi in decizii de alte interese.
In 10-12 zile s-ar putea gasi din nou doze de tratament
Prof. dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, spera ca in 10-12 zile farmaciile sa fie din nou aprovizionate cu vaccinuri contra gripei sezoniere. Cantitatea epuizata in doar cateva zile a fost de 1.500.000-2.000.000 de doze, deoarece importatorii au adus un numar de doze pe baza comenzilor de anul trecut. Isteria provocata de prezenta virusului aviar a determinat epuizarea stocurilor de vaccin antigripal. Practic, cererile s-au dublat, iar farmacistii au vandut tot ce aveau in raft. La randul lor, distribuitorii de medicamente informeaza ca stocurile de vaccinuri antigripale s-au epuizat extrem de repede. „Stocurile nu sunt mari pentru ca vorbim de produse perisabile care trebuie depozitate in anumite conditii. Distribuitorii sunt in permanenta legatura cu toti cei trei producatori de vaccinuri pentru a putea relua distributia de vaccinuri in farmacii”, a declarat Ileana Niculescu, directorul executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente.