22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Dati in el, pe raspunderea mea!" - urla seful de post

„Dati in el, pe raspunderea mea!” – urla seful de post

Seful de post din comuna Dagata, judetul Iasi, este acuzat de comunitatea locala ca a asistat pasiv la un adevarat masacru, savarsit la cativa pasi de cladirea politiei locale. Mai mult, unii martori sustin ca politistul i-a instigat pe sateni sa macelareasca doi tineri din judetul Neamt, unul dintre ei decedand in urma loviturilor primite. Inspectoratul de Politie Iasi a demarat o ancheta interna, fiind posibila sanctionarea sefului de post si chiar intocmirea unui dosar penal acestuia.

Linsaj in fata postului de politie

Totul a pornit de la un grup de tineri dintr-un sat vecin, Pancesti, din judetul Neamt, venit la discoteca din Dagata, judetul Iasi. Patronul de aici i-a gonit, spunand ca facusera si in trecut scandal. Un tanar a murit dupa ce a fost batut si apoi calcat intentionat cu masina. Majoritatea grupului din satul vecin a reusit sa fuga inot peste un iaz si sa scape de furia oamenilor. „Noi ne-am dus la discoteca si, pe la 12 noaptea, am plecat spre casa. Ei ne-au urmarit cu masinile si au sarit la bataie langa un iaz, in frunte cu patronul. Eu am fost dus la politie inainte de asta. Pe Marius Luchian (tanarul decedat – n.r.) l-au lovit cu masina si a cazut. Dupa un altul de la noi din grup, care inota spre partea cealalta sa scape, au intrat cu masina in apa. Cei care ne-au urmarit erau de la discoteca”, a declarat Vasile Nica, unul dintre tinerii care au scapat de linsaj. In timp ce intr-o parte de sat se desfasura razboiul cu masini, la postul de politie ardea alt foc. Vasile Nica, care a reusit sa fuga rupandu-se de grup si a ajuns aici, declara ca seful de post le-ar fi dat mana libera unor tineri din Dagata pentru a-l bate de moarte. Varianta lui este sustinuta si de sora sa, Elena Gradinaru, care locuieste in Dagata. „Eu stau aici aproape si am vazut cum au scos masina din apa. M-am dus la postul de politie cand am auzit ca l-au luat pe fratele meu. Acolo, politistul m-a injurat si l-am auzit cum le spunea baietilor din sat: "Dati in el, pe raspunderea mea". Politistul il lovise inauntru”, a afirmat femeia. Din ceea ce spun membrii familiei, linsajul ar fi avut loc chiar in fata postului de politie, in timp ce Vasile Nica era incatusat. Costica Nica, tatal unuia dintre cei tinerii batuti, a depus o plangere la politie in care sustine ca fiul sau a fost brutalizat de seful de post. Seful Postului de Politie din Dagata, Radu Pitisciuc, i-a dat telefon sa vina sa il ia acasa. Celalalt tanar, Marius Luchian, fugarit cu masina spre iaz, a murit in urma batailor primite, dupa ce a fost transportat cu ambulanta la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi.

Fortele de ordine camufleaza cazul

Cu toate ca altercatia de la Dagata, soldata cu un mort si raniti, s-a petrecut in noaptea de sambata spre duminica, povestea nu a respirat in presa. Buletinul informativ zilnic al Politiei Iasi a „uitat” sa mentioneze cazul, desi in altercatie a murit un om. Comandantul Inspectoratului Judetean de Politie, comisarul-sef Liviu Zanfirescu, a negat categoric implicarea lucratorilor din subordinea sa. „Nu se confirma faptul ca tinerii au fost batuti la politie. S-au batut intre ei, dupa ce politia trecuse pe la discoteca. Procurorul a demarat o ancheta in acest caz. Vasile Nica, cel care sustine ca a fost batut de politisti, este cunoscut drept un individ extrem de violent, care a mai fost amendat de politisti. El l-a amenintat pe seful de post cu coasa, iar apoi a fost imobilizat si dus la post. Nu este vina sefului de post in ce priveste moartea tanarului”, a declarat Liviu Zanfirescu. In cursul zilei de ieri, in acest caz a fost demarata o ancheta de catre procurorul criminalist Ioan Marian. Acesta ii cerceteaza pe tinerii care i-au fugarit cu masina sub acuzatia de omor. Nastase Pita, de 38 de ani, soferul aflat la volanul masinii care l-a impins pe tanarul Marius Luchian in iaz, este anchetat, alaturi de ocupantii autoturismului, sub acuzatia de omor. De asemenea, politistii au demarat o ancheta in cazul patronului discotecii din Dagata, Constantin Iurascu, politistii intentionand sa inchida localul pentru ca nu a luat masuri de paza si siguranta, conform legii. Nici o autoritate nu face o ancheta asupra sefului de post, desi satenii sustin ca a instigat oamenii la linsaj.

Cele mai citite

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...

Viorica Dăncinepoate – Academia Catavencu

După atât de cunoscutele „Scopul partidului social-democrat este să câștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut” și „lupt împotriva unei țări...
Ultima oră
Pe aceeași temă