Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a declarat ca in primele sase luni ale acestui an MMSSF a acordat 248 milioane lei (RON) pentru alocatiile familiale complementare si de sustinere pentru familiile monoparentale, numarul total al beneficiarilor ridicandu-se la 910.906 de familii. Demnitarul a precizat ca familiile care au in intretinere copii de varsta scolara beneficiaza de alocatia familiala complementara sau de alocatie de sustinere numai in conditiile in care copiii urmeaza o forma de invatamant organizata potrivit legii.
„Astfel, prin acordarea acestor alocatii urmarim atat imbunatatirea echilibrului social-economic al familiei, cat si diminuarea fenomenului de abandon scolar al copiilor”, a spus ministrul. Gheorghe Barbu a mentionat ca judetele unde se acorda cele mai multe alocatii sunt in Moldova si Dolj: Iasi – cu 50.289 familii, Suceava 49.106, Dolj 36.865, Bacau 35.852, Vaslui 35.727 familii. Judetele unde se acorda cele mai putine alocatii sunt Covasna – 10.274 familii, Tulcea 10.309 familii, Salaj 10.968 familii, Hunedoara 12.782 familii, Braila 12.648 familii.
Alocatia pentru sustinerea familiei monoparentale
Se acorda familiilor formate din persoana singura si copiii in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinere si care locuiesc impreuna cu aceasta, denumite familii monoparentale.
Prin persoana singura se intelege persoana necasatorita, vaduva, divortata, cu sotul sau sotia disparut/a, arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau in puscarie.
Alocatia monoparentala se acorda si persoanei care a fost numita tutore sau i s-au incredintat sau dat in plasament unul sau mai multi copii, cu exceptia asistentului maternal profesionist.
Alocatia de sustinere se acorda lunar familiilor monoparentale daca realizeaza venituri nete lunare pe membru de familie de pana la 168 lei (RON). Cuantumul alocatiei de sustinere este de 50 lei (RON) pentru familia cu un copil; 59 lei (RON) pentru familia cu 2 copii; 67 lei (RON) pentru familia cu 3 copii; 76 lei (RON) pentru familia cu 4 sau mai multi copii.
Alocatiile se acorda pe baza de cerere la primaria de domiciliu, insotita de acte doveditoare si dupa efectuarea unei anchete sociale.
Conditii de acordare
Alocatia familiala complementara se acorda familiilor formate din sot, sotie, copii pana la 18 ani, aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna, dar care realizeaza venituri nete lunare pe membru de familie de pana la 168 lei (RON). Cuantumul alocatiei familiale complementare este de 34 lei (RON) pentru familia cu un copil; 40 lei (RON) pentru familia cu 2 copii; 45 lei (RON) pentru familia cu 3 copii; 50 lei (RON) pentru familia cu 4 sau mai multi copii. Pentru familiile beneficiare a ajutorului social, alocatiile complementare se majoreaza cu 25%.