14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCultivarea si valorificarea capsunilor

Cultivarea si valorificarea capsunilor

In prezent, romanii cumpara de la piata capsuni din import sau pleaca sa lucreze pe plantatiile de capsuni din Spania. Spaniolii se intreaba de ce romanii, proprietari de pamant, vin la ei sa lucreze. Putini mai stiu ca Romania a avut traditie in cultura capsunilor.
Pana in 1989, tara noastra a fost exportatoare de capsuni, chiar in cantitati imense. Zona Satu Mare era de departe cea mai renumita. Tot atunci, capsunile erau valorificate si pe piata interna.
Anumite categorii de capsuni mergeau la export, restul ramaneau pentru piata interna. In perioada aprilie-iunie, capsunile se vindeau crude, iar o mare parte din ele erau transformate fie in sirop sau in gem, fie in dulceturi ori serbet. Acum, astfel de produse prelucrate din capsuni sunt, in marea lor majoritate, importate. Productia interna este mica, iar tot ce produce Romania la ora actuala nu mai satisface in mod clar cererea de piata. Ca o particularitate, trebuie mentionat faptul ca plantatiile de capsuni care exista acum in tara au o singura rodire pe an, in timp ce in Germania, Elvetia, Austria si Spania se planteaza soiuri de capsuni care au una, doua sau chiar trei rodiri. Elvetienii au ajuns chiar la fineturi, cultivandu-le ca pe struguri, suspendate pe niste stative inalte de doi metri, exact cum sunt puse florile. „Elvetienii merg mult mai departe si cultiva capsuni suspendate… Asa cum ma duc in vita-de-vie si culeg struguri, asa culeg capsuni. Nu ma aplec, culeg de la fiecare… Cata eficienta, nu? O calitate extraordinara, pentru ca pot sa intorc spre soare capsunul, sa fie rosu, nu sa fie pe o parte rosu si pe alta alb. In plus, fac economie de spatiu. Pot sa valorific si sa fac la un ar recolta de pe suprafata de un hectar sau doua hectare, pentru ca merg pe verticala, nu pe orizontala. Este formidabil pentru suprafetele atat de mici, faramitate, care pot fi un handicap acum”, ne-a povestit fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara.

S-a negociat gresit pentru fructele rosii

Producatorii romani au pierdut piata de capsuni – si interna, si externa – din motive variate. „In perioada de reasezare a noastra langa Uniunea Europeana, negocierea a fost prost facuta inca de la inceput, la fel ca si negocierea finala, iar in momentul in care noi am negociat, practic nu mai aveam productie”, spune deputatul Valeriu Tabara, vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura. Producatorii interni nu au facut fata noilor situatii, mai arata fostul ministru al Agriculturii: „Noi am avut niste taxe suplimentare la fructele rosii, pentru care aveam un anumit contingent, extrem de mic, fiind intotdeauna epuizat in cateva luni de zile. Intr-o jumatate de an, tot contingentul era epuizat, iar apoi, daca vroiai sa exporti, trebuia sa platesti taxa. Acesta a fost motivul pentru care cei care la noi au avut plantatii de capsuni la un moment dat au renuntat si, renuntand, au pierdut piata”.

Capsunari la noi acasa

Producatorii romani cred ca ar fi trebuit sa le fie create o serie de facilitati pentru a sustine astfel de plantatii. In al doilea rand, ei ar dori sa fie protejati, pentru a face fata concurentei neloiale create prin importul de produse mai ieftine, subventionate. Ar trebui create retele profesionale pentru fabricarea de conserve, gemuri, siropuri, sucuri etc., dar si retele de distributie. In opinia vicepresedintelui Comisiei pentru agricultura, Valeriu Tabara, „Ministerul Agriculturii ar trebui sa fie cel care sa creeze retelele, pentru ca el dirijeaza consultanta agricola, directiile agricole, care la ora actuala nu fac nimic in acest sens”. Pe de alta parte, toata productia aceasta de fructe mici, rosii, ar trebui reorientata spre bauturi racoritoare (nealcoolice ori semialcoolice) sau energizante.

Fructele salbatice, bune pentru dulceata

Zona Oasului are cele mai gustoase capsuni si o traditie in cultivarea acestor fructe. Exista capsunarii si in zona Aradului, dar au inceput sa apara si prin Timis, in partea de deal a judetului. Dar nu numai capsunul cultivat este valoros, ci si cel din flora spontana. Specialistii apreciaza ca Romania ar putea face o adevarata industrie si cu capsunul salbatic, care se gaseste la margini de liziere sau in zone de padure, uneori chiar in zone de campie, unde cresc si fragutele de camp. La noi, un astfel de sortiment de capsuni se gaseste, de pilda, in zona Muntilor Trascau, in Apuseni. Se pot angaja culegatori, ca si pentru fructele de padure (zmeura, afine, fragute, macese, coacaze).

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă