Evenimentele produse in ultimele saptamani in Ucraina, care au condus la anularea alegerilor prezidentiale si reluarea celui de-al doilea tur de scrutin, au avut consecinte si in zona Bastroe. De la izbucnirea revoltei populare de la Kiev lucrarile la canalul Bastroe au fost stopate. Utilajele de dragaj care au suferit grave avarii in urma cu mai bine de o luna in estuarul Bastroe din cauza unei furtuni puternice aparute pe mare au fost duse in porturile de la Dunare ale Ucrainei. Detinem informatii ca dragele de mare capacitate care apartin unei firme din Germania, desi au fost reparate la numai cateva zile de la introducerea acestora in santierul naval de la Izmail, nu au mai fost deplasate pe canalul Bastroe pentru a continua saparea canalului si a bazinelor portuare din zona estuarului Bastroe unde au lucrat ultima data. De asemenea, respectivele utilaje nu au mai lucrat nici la adancirea senalului navigabil pe Bratul Chilia, unde erau programate sa lucreze in aceste zile de iarna pe perioada cat apele Dunarii nu sunt inca inghetate. Motivul stoparii lucrarilor la canalul Bastroe tine de evenimentele politice care au loc in Ucraina in urma revoltei populare de la Kiev declansate de populatia care sustine opozitia democratica. Trebuie spus ca realizarea canalului Bastroe a fost decisa de regimul Kucima in pofida unor proteste internationale intense care atrageau atentia ca respectivul canal va afecta grav biotopul din Delta Dunarii. Ignorarea reactiilor venite de la mai multe state si de la institutiile internationale de protectie a mediului pentru stoparea lucrarilor la canalul Bastroe pare sa tina de anumite interese economice majore ale liderilor regimului Kucima.
Exista suspiciunea ca sefii din Ministerul Transporturilor din Ucraina ar fi aranjat in asa fel finantarile la canalul Bastroe incat o parte din banii alocati de Guvern sa fie drenati spre buzunarele lor. In conditiile declansarii revoltei populare de la Kiev si rasturnarii regimului Kucima de la putere sustinatorii proiectului Bastroe par sa se fi speriat si au stopat lucrarile.
Totusi Guvernul Ucrainei nu a renuntat la realizarea canalului Bastroe. Virgil Munteanu, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a declarat ca reprezentantii Ministerului de Externe al Ucrainei continua sa faca demersuri disperate la institutiile internationale de protectie a mediului pentru a le convinge ca aceasta investitie nu afecteaza fauna si flora din Delta Dunarii si ca Ucraina a respectat legislatia internationala in promovarea acestei investitii. Asta in pofida unor reactii deosebit de dure privind condamnarea atitudinii Ucrainei de ignorare a legislatiei internationale prin punerea in fata faptului implinit. Ramane de vazut cum va reactiona noua putere de la Kiev care va rezulta in urma alegerilor prezidentiale din 26 decembrie.