8.7 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialNoua dosare de coruptie au ajuns la Botos

Noua dosare de coruptie au ajuns la Botos

Ilie Botos a primit „marfa”. La Parchetul General au ajuns de la PNA, la inceputul lunii iulie a.c., dosarele in care sunt cercetati senatori si deputati. „Transferul” dosarelor a fost decis, in mai a.c., de Curtea Constitutionala, care a impus ca parlamentarii sa fie anchetati penal doar de Parchetul General. „Vedeta” acestui lot de politicieni este, de departe, Adrian Nastase, fostul premier, care ar putea da cu subsemnatul la PG, in dosarul „Stenograme PSD”.

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala din PG au primit in lucru, la data de 13 iulie, cauze ce vizeaza 15 parlamentari. La data cand Curtea Constitutionala a stabilit competenta Parchetului General in anchetarea parlamentarilor acuzati de coruptie, PNA inregistra 9 (noua) dosare penale, cu o serie de deputati si senatori, cercetati in stare de libertate. PNA reusise sa-i trimita in judecata doar pe inculpatii din dosarul FLOTA, pe fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan (ambele dosare ultra-mediatizate) si pe fostul senator PSD Vasile Duta (trafic de influenta la magistrati si politisti pentru solutii favorabile unor interlopi). Restul cauzelor se aflau la PNA in diverse faze ale cercetarii sau urmaririi penale (citarea faptuitorilor pentru audieri, citarea martorilor, acte premergatoare, instrumentarea denunturilor penale etc.).

Timp castigat pentru intimidarea denuntatorilor

Parchetul General a preluat aceste dosare penale cu (posibili) mari corupti, urmand ca procurorii Sectiei de Urmarire Penala sa continue cercetarile sau urmarirea penala efectuate, initial, de colegii lor de la PNA. „Sincopa de activitate” cauzata de decizia Curtii Constitutionale – sustin surse din Politia Judiciara – a permis multora dintre cei acuzati de coruptie sa intervina pentru a intimida denuntatori si martori, pentru a sterge urmele unor infractiuni, pentru a zadarnici aflarea adevarului judiciar pe care voiau sa-l stabileasca procurorii PNA. Dosarele „transferate” le-au creat mare incarcatura profesionala procurorilor-anchetatori din PG, in conditiile in care specializarea „anticoruptie la nivel inalt” devenise un atribut al magistratilor de la PNA. Dupa cum vom vedea mai jos, mai multi parlamentari (actuali sau fosti deputati si senatori) sunt implicati in afaceri ilicite, derulate prin comiterea unor fapte cercetate sub aspectul infractiunilor conexe la infractiunile de coruptie prevazute de Legea nr. 78/2000. Aceasta situatie complica mult actiunile PG, ai carui anchetatori nu au prea exersat acest tip de incadrari juridice sub ministeriatele Mircea Criste si Tanase Joita.

Mita si trafic de influenta

Printre dosarele cu subiectul „coruptie la nivel inalt” aflate in opisurile de la PNA si Parchetul General le descoperim pe cele ale unor parlamentari PSD care si-au utilizat demnitatile si functiile in murdare afaceri economico-financiare sau chiar in actiuni tipice de trafic de influenta (judiciara, administrativa, politica etc.).
l SAVU Ioan Vasile (fost deputat PSD) – este cercetat pentru ca in perioada mai-decembrie 2002 ar fi pretins si primit, in doua randuri, importante sume de bani de la liderii de sindicate din Valea Jiului, asigurandu-i ca va interveni la Ministerul Industriilor pentru a le favoriza contracte colective de munca.


l DAEA Petre (senator PSD) – in calitate de secretar de stat la MAA, s-ar fi implicat, prin diverse acte de coruptie, in licitatia trucata a vanzarii activelor SC Piscicola Neamt; respectivele active, subevaluate, au fost adjudecate de „SC Proora Impex”, prin documente false, in timp ce firma „Piscicola Pas” din Piatra Neamt a fost inlaturata abuziv.
l MARIN Diaconescu (deputat PSD, fost prefect al judetului Olt intre 2001-2004) – este cercetat in urma unui denunt penal, formulat de justitiabilul (parte vatamata) Calciu Florica; aceasta a reclamat ca jud. Constantin Mereanu, de la Tribunalul Olt, a pronuntat decizia penala nr. 748/11.11.2004 ca urmare a influentelor exercitate de deputatul Marin Diaconescu. (n.r. – Precizam ca numele real al jud. Mereanu este Constantin Buca, sanctionat – in primavara lui 2005 – de catre CSM pentru ca si-a folosit nume false in anumite hotarari judecatoresti.)


l BALCAN Viorel (deputat PSD) – cercetat pentru ca in luna aprilie 2004 s-ar fi implicat intr-un proces de la Tribunalul Braila, in care jud. Radu Secareanu a dispus o solutie favorabila – in dosarul civil nr. 6.995/2002, cu reclamant SC CET SA Braila – pentru ca fiica acestuia sa fie angajata in functia de consilier juridic la societatea amintita; mai este cercetat si pentru faptul ca, in anul 2001, ar fi primit de la numitul Vasile Munteanu suma de 200 de milioane de lei pentru ca, prin influentele sale exercitate la unele institutii publice, acea persoana sa fie numita director general la CET SA Braila, lucru care s-a si intamplat.

„Privatizari politice”

l SIRETEANU Mihail (fost deputat PSD) – cercetat pentru ca s-ar fi implicat in afacerea „MFA SA Mizil”, mai precis in realizarea unor contracte comerciale incheiate de conducerea societatii, prin care au fost favorizate anumite firme proprii, folosind informatii si date pe care le-a cunoscut, in mod direct, gratie functiei de parlamentar.

l IORGOVAN Antonie (senator PSD) si Paunescu Adrian (deputat PSD) – cercetati pentru ca s-ar fi implicat in privatizarea ilicita a societatii „Grup Silozuri SA”; functionarii APAPS, cu sprijinul lui Antonie Iorgovan, Adrian Paunescu si al numitului Anghel Mihai, ar fi scos la privatizare activul „SC Grup Silozuri SA” si, prin activitati nelegale, ar fi contribuit la adjudecarea obiectivului de catre SC Comcereal Dolj, apartinand lui Anghel Mihai.
l VINTILA Matei (fost senator PSD) – cercetat pentru ca i-ar fi promis primarului comunei Mandresti, Dragu Ionel, ca va interveni pe langa conducerea IGPR pentru intocmirea cu celeritate a formalitatilor legate de transferul cu titlu gratuit al unor utilaje in patrimoniul autoritatii locale.

Presiuni asupra autoritatilor



l BADALAU Nicolae (deputat PSD) – cercetat dupa ce PNA s-a sesizat din oficiu asupra faptului ca acest parlamentar, fost subprefect al judetului Giurgiu, ar face parte dintr-un grup de interese constituit din persoane cu functii de decizie in cadrul administratiei publice judetene; acesta ar fi urmarit preluarea sub control a principalelor activitati economico-sociale si financiare, deturnarea in interes personal si de grup a fondurilor alocate investitiilor si protectiei sociale, dar si exercitarea de presiuni asupra factorilor de decizie, la diferite niveluri, pentru sprijinirea unor activitati ilicite.
l Adrian Nastase si o serie de importanti lideri PSD – acuzati, printr-o plangere penala, depusa si semnata de 11 ONG-uri, ca au facut presiuni politice asupra unor organe judiciare ca sa determine emiterea anumitor solutii sau ca sa impiedice efectuarea de cercetari penale impotriva anumitor persoane (protejate politic); este vorba despre (deja) celebrul dosar al stenogramelor PSD, dezvaluite, in toamna lui 2004, in presa centrala; stenogramele au fost invocate ca probe de cetateanul George Dimitriu Mihail, care a solicitat anchetarea liderilor PSD (participanti la acea „Delegatie permanenta”) pentru „a se stabili adevarul referitor la implicarea conducerii acestui partid politic (atunci, partid de guvernamant) in functionarea autoritatii judecatoresti si a altor institutii ale statului”.

„Stenogramele” se misca

Exista unele semnale mediatice ca in dosarul „Stenograme PSD” se misca, totusi, ceva. Ministeriatul Botos a dispus repartizarea dosarului unui experimentat procuror din PG, care a si demarat instrumentarea, incepand cu data de 14 iulie. Restul dosarelor le-au fost distribuite altor patru anchetatori din sectia coordonata de procurorul Gheorghe Draghici. Precizam ca senatorul Iorgovan a mai fost cercetat de PG intr-un dosar cu fals intelectual (favorizarea unui interlop care a fraudat statul cu 8 milioane USD). Acel „dosar Iorgovan” a fost instrumentat de tanarul Cristian Panait pana in ziua cand magistratul a fost… „sinucis”. Cunoastem numele celor cinci procurori carora li s-au repartizat aceste dosare dificile. Ramane de vazut cum vor rezista la… stresul politic.

Cele mai citite

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...

Condițiile ce trebuie respectate de o firmă pentru a fi microîntreprindere

Modificările legislative din 2024 au redefinit statutul microîntreprinderilor, reducând semnificativ numărul acestora de la peste 910.000 în 2022, la aproximativ 400.000 în 2024, conform...

Oportunități de investiție în titlurile de stat Fidelis și Tezaur

Statul român lansează noi emisiuni de titluri de stat Fidelis și Tezaur, instrumente cu risc scăzut, dar randamente atractive În cazul Fidelis, titlurile sunt listate...
Ultima oră
Pe aceeași temă