Dupa 15 ani de la revolutia din decembrie, marile nedreptati savarsite de regimul totalitar de trista amintire, adunate pe parcursul unei jumatati de secol, nu au fost inca reparate. O legislatie imperfecta a impiedicat refacerea proprietatii prin sumedenia de obstacole puse mostenitorilor.
Corlatel, asezarea de oameni pasnici din valea Drincei, are o istorie incarcata – in mosia intinsa a satului si-au lasat urmele Preda, marele ban Constantin Brancoveanu si alte ilustre personalitati ale neamului romanesc, intre care si Theodor Aman, ce poposea deseori la conacul tatalui de langa padurea Fulga, unde a realizat si cateva dintre fascinantele lui opere. In 1910, 120 de hectare din mosia familiei Aman sunt cumparate de Ilie Babeanu, care si-a construit un conac dupa moda vremii si cu influente apusene, anexe gospodaresti din care nu lipseau magazii, patule, grajduri, ghetarie… In perimetrul protejat de o perdea de protectie de salcam, proprietarul plantase 2 ha cu diverse specii de pomi fructiferi, 0,5 ha cu vita nobila adusa din valea Loirei… Nicolae, fiul proprietarului, cu stralucite studii de drept facute la Paris, a marit averea dupa moartea parintelui sau in schimbul cerealelor exportate in Germania, inzestrandu-si gospodaria cu tractoare „Lantz” de 45 CP, o batoza de treierat „Flacther” si alte utilaje agricole indispensabile. In noaptea de 3 martie 1949 a inceput insa calvarul familiei Babeanu… Pe baza unui proces-verbal intocmit de reprezentantii statului comunist ce se infiripa i-a fost confiscata intreaga avere, sotii Babeanu impreuna cu cei trei copii, cu varste intre 1 si 4 ani, fiind dusi in judetul Valcea, domiciliu fortat, de unde s-au intors dupa… 14 ani.
Pe 8 august 1963 au fost adusi la Tr. Severin si lasati in voia sortii pentru ca din infloritoarea lor mosie de odinioara nu mai ramasese decat… pamantul: conacul fusese demolat, lucrurile confiscate si ajunse prin gospodariile trepadusilor rosii…
Celebrul avocat ce lucrase vreme de 14 ani la o cariera de pe meleaguri valcene si-a dat obstescul sfarsit in 1981. Drama provocata familiei sale continua insa si acum…
Justitia legifereaza abuzul
Dupa aparitia Legii 10/2001, urmasii batranului au solicitat Prefecturii Mehedinti sa li se acorde despagubirile banesti cuvenite pentru conac, anexele sale si masinile agricole, iar Primariei Corlatel – retrocedarea celor 70 ha de teren arabil, cat mai ramasese la stat in urma raptului comunist, dupa ce familiei i se reconstituise dreptul de proprietate pentru suprafata de 50 ha. Dosarul cu toate actele privind dreptul de proprietate si calitatea celor care au cerut ce li s-a luat abuziv, din motive stiute, a fost „uitat” prin vreun fiset, solicitantii alegandu-se doar cu un numar de inregistrare a notificarilor. Exasperati de asteptare, urmasii s-au adresat instantei de judecata, formuland actiune in revendicare, care insa a fost respinsa ca inadmisibila. Si pentru ca dezamagirea si umilinta Mariei Babeanu, azi in varsta de 82 de ani, si ale fiilor sai sa fie si mai mari, sentinta civila nr. 13 din ianuarie 2004 pronuntata de Tribunalul Mehedinti in dosarul 7993/2003 a fost mentinuta si de Curtea de Apel Craiova. Inca de la inceputul lunii iunie a.c., mostenitorii asteapta sa fie citati la Inalta Curte de Casatie, unde au formulat intemeiatul recurs.
Raspunsuri in doi peri
Primaria Corlatel a emis in luna martie 2003 o decizie prin care i se comunica doamnei Babeanu ca cele 70 ha de teren solicitate in notificare nu fac obiectul Legii 10/2001. Au fost fixate nu mai putin de… 14 termene de judecata – intr-o cauza atat de simpla -, timp in care procesul a fost si suspendat de doua ori… Pana la urma, spre a impaca si capra, si varza, instanta a dispus ca primaria sa faca o oferta de despagubire a urmasilor pentru constructiile gospodaresti ale proprietarului Nicolae Babeanu. Dar, surprinzator si contrar legii, a mentinut dispozitiile privind neretrocedarea celor 70 ha teren arabil. Teren care, precizam, este si in prezent degrevat de orice sarcini si pe el cresc doar… buruieni si condamnabila nepasare a celor aflati efemer in fruntea obstii de la Corlatel.