Un imobil de pe strada Av. Serban Petrescu nr. 1, evaluat la 690.000 de euro, a fost revendicat de mostenitorii proprietarului de drept. Dupa zece ani de procese si in urma unui recurs in anulare cauza a ajuns la Inalta Curte de Justitie si Casatie. Intre timp, judecatorii care au mai judecat cauza au avansat la ICCJ. 24 de judecatori sunt incompatibili cu aceasta cauza. Si totusi a trebuit sa se ceara un termen (inca doua luni de asteptare) pentru ca in complet sa nu fie vreun judecator incompatibil cu aceasta cauza.
Povestea dateaza de la inceputul secolului trecut. Ioan Buda, ardelean, absolvise Facultatea de Mecanica de la Charlottenburg. A lucrat sase ani (1929-1935) in America, unde a facut avere. S-a intors in Romania. In 1943 si-a cumparat un teren de 300 metri patrati pe strada Av. Serban Petrescu, teren pe care si-a construit o casa de 500 metri patrati desfasurati pe trei niveluri.
Comunistii i-au nationalizat-o conform Decretului 92/1950. In casa au fost cazati doi generali de la KGB. Dupa acestia au locuit generali romani cu diferite functii in administratia comunista. Pe data de 18 iulie 1996 mostenitorii lui Ioan Buda au revendicat imobilul, pe cale administrativa, la Primaria sectorului 1. Atat primaria, cat si SC Herastrau Nord au fost notificate vizavi de revendicare. Cu toate acestea, le-au vandut apartamentele din imobil fostilor chiriasi in decembrie 1996 si ianuarie 1997. Bineinteles, preturile au fost simbolice. Casa valoreaza 690.000 de euro si apartamentele au fost vandute astfel: demisolul cu 85 milioane de lei, parterul cu 37 milioane de lei si apartamentul de la etaj cu 27,7 milioane de lei.
Dosarul a fost ascuns doi ani la Judecatoria sectorului 1
Mostenitorii inginerului au deschis proces in 1997. Incredibil, dosarul a disparut, timp de doi ani, in incinta Judecatoriei sectorului 1. Dupa ce a aparut, in 1999 Judecatoria si-a declinat competenta. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucuresti. Completul de aici a respins actiunea mostenitorilor. Acestia au facut apel. Completul de la Curtea de Apel Bucuresti a casat hotararea de la TB, a rejudecat cauza, a dat hotararea ca mostenitorii sa fie pusi in proprietate si a constatat nulitatea absoluta a contractelor de vanzare-cumparare a fostilor chiriasi.
A urmat recursul fostilor chiriasi. Curtea Suprema de Justitie a amanat de patru ori judecarea. In cele din urma a hotarat sa se revina la decizia Tribunalului Bucuresti. Casa fusese din nou nationalizata. Mostenitorii lui Ioan Buda se pregateau de CEDO.
Mostenitorii au mai avut o tentativa de rezolvare a situatiei in tara. S-au adresat procurorului general al Romaniei cu un memoriu. Acesta a promovat recurs in anulare. ICCJ a judecat recursul in anulare si l-a admis. Completul de noua judecatori a casat decizia din 2003 a CSJ si a trimis dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti. CAB a hotarat din nou punerea in posesie a mostenitorilor si nulitatea absoluta a contractelor de vanzare-cumparare ale fostilor chiriasi. Cei din urma au facut recurs la ICCJ.
Procesele in acest caz au durat 10 ani. In acest timp, multi dintre judecatorii care au judecat cauza (la judecatorie, tribunal) au ajuns la Inalta Curte. Mostenitorii au depus, inainte de proces, o lista cu 24 de judecatori incompatibili in cauza si care nu pot face parte din complet. Cu toate acestea, la termenul de acum doua luni apar in complet judecatori incompatibili. Din nou scoaterea in pronuntare a fost amanata. La capatul puterilor, mostenitorii inginerului spera ca la noul termen sa se incheie sirul proceselor.