Traian Basescu a fost, ieri, timp de doua ore, profesor. El a conferentiat in fata studentilor de la Facultatea de Sociologie despre securitatea nationala, mai ales ca marea majoritate a acestora erau masteranzi la „Studii de Securitate”. Studentii s-au inghesuit inca de dimineata sa intre in amfiteatrul unde urma sa isi „tina cursul” Basescu. Spre marea lor dezamagire, multi au ramas pe afara, spatiul dovedindu-se prea mic. Primul om in stat si-a facut aparitia intr-un amfiteatru arhiplin, in care erau in jur de doua sute de studenti.
Ca un adevarat pedagog, Basescu le-a facut observatie ziaristilor ca nu vede toti elevii din cauza camerelor de luat vederi. „Am rugamintea, pentru ca noi ne vedem atat de des, presa si presedinte, mai in spate. Serios, nu cedez. Ideea ca e fragmentata sala de curs e in neregula”, a inceput el, in aplauzele furtunoase ale studentilor, in timp ce cameramanii si fotoreporterii se mutau. La remarca unui profesor despre cat de multi cursanti s-au adunat, chiar daca e sesiune, seful statului a replicat: „Si eu eram bucuros daca in sesiune venea cenaclul Flacara”.
Si Basescu si-a inceput pledoaria. Despre securitate, despre atacurile teroriste, Marea Neagra ca zona de conflicte, prioritatile administratiei sale in probleme de politica externa. „Zona Marii Negre, ca zona extinsa, este si zona de resurse energetice a Europei. In prezent, ea furnizeaza 50% din energia necesara UE, iar in 10 ani perspectiva este ca 70% din energie sa fie furnizata de aici. Romania trebuie sa-si activeze politica externa la Marea Neagra”. Mai mult, presedintele a explicat ca parteneriatul strategic cu SUA vizeaza atat instalarea de baze militare americane la Marea Neagra, cat si „internationalizarea” Marii Negre. „Mediterana a fost o zona de conflict pana la internationalizare. Marea Neagra este controlata de Federatia Rusa, un prieten al nostru, dar nu mi se pare suficient. Trebuie sa trecem la controlul traficului in Marea Neagra. Acesta este obiectivul final al Romaniei in Marea Neagra”.
Seful statului i-a linistit pe studenti, spunandu-le ca votul negativ asupra Constitutiei europene nu va afecta integrarea Romaniei in UE. „Intre tratatul constitutional si extindere este un impact psihologic, dar nu va exista un impact de integrare”.
Raspunzand unei intrebari, Basescu a sustinut ca Ministerul Afacerilor Externe este in momentul de fata cel mai important consilier prezidential pe probleme de politica externa. Despre presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, numai de bine. „Simpatia fata de revolutia portocalie ramane. Iuscenko este un lider politic al timpului sau, este un lider democrat”, a spus el, adaugand: „Din punctul de vedere al presedintelui Iuscenko trebuie sa vedem realitatea. Este o diferenta intre castigarea alegerilor si castigarea puterii. El a castigat alegerile pe structurile Ucrainei conduse de Kucima, si care sunt structuri mai putin democratice decat presedintele Iuscenko”. Basescu a continuat sa-l compatimeasca pe omologul sau ucrainean, spunand ca „experienta de la noi trebuie sa arate ce poate si ce nu poate un presedinte ca Iuscenko. Trebuie sa reformezi structurile, administratia”. In acest sens, seful statului a afirmat ca si liderii occidentali sustin ideea ca Victor Iuscenko trebuie sprijinit sa-si „reformeze aparatul de stat”. Dupa o asa pledoarie, Basescu a incheiat, spre deliciul auditoriului universitar: „Nu vreau sa-l apar pe presedintele Iuscenko. Nu suntem rude”.