5 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialIntalnire secreta pentru linistea lui Ciuhandu

Intalnire secreta pentru linistea lui Ciuhandu

Liderii organizatiilor PPCD (PNTCD) din judetele Cluj, Salaj si Maramures au organizat o intalnire de taina cu presedintele partidului, primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, si cu deputatul Mircia Giurgiu. Reuniunea a avut loc la o pensiune turistica din satul Vanatori, de la limita judetelor Cluj si Salaj.
Taranistii din cele trei judete au inceput deja sa se organizeze pentru alegerile anticipate. Pentru prima data, ei vor beneficia si de sprijinul masiv al aliatilor lor din Partidul Popular European. Se pare ca membrii PPE vor pregati managerii de campanie ai PPCD. Membrii partidului din Ardeal vor sa pregateasca pe dreapta esichierului politic o contrapondere a Polului Social pe care ar urma sa il creeze fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.
Concret, taranistii vor sa reia legaturile cu organizatiile civice de dreapta, care se revendica de la ideologia crestin-democrata sau care sunt afiliate la miscarea populara din Uniunea Europeana. Noua structura nu va semana cu fosta Conventie Democrata, deoarece ea nu va include mai multe formatiuni politice si civice cu ideologii diferite, ci PPCD va fi singura platforma politica din noua structura.
In acest sens, taranistii vor sa ii mobilizeze si pe intelectualii dezamagiti de guvernarea Aliantei. Unul dintre acestia ar putea fi fostul ministru al Educatiei Nationale, actualul presedinte al Colegiului Academic al Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Andrei Marga. Se pare ca el ar fi acceptat sa colaboreze la revista PPCD, „Dreptatea”, care va fi tiparita in 10.000 de exemplare, saptamanal, sub conducerea lui Vartan Arachelian. Ei, insa, nu se vor adresa doar profesorilor universitari.
Sindicalistii din fosta Uniune Crestin-Sociala, sprijiniti de Blocul National Sindical, vor relansa, la sfarsitul lunii, organizatia muncitoreasca a PPCD. Noua organizatie va fi „nasita” chiar de catre presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, care va merge, la sfarsitul lunii, la Timisoara, ca sa participe la relansarea acestei structuri.
Tot liderii taranisti vor incepe sa lucreze la un program de guvernare si sa propuna chiar un guvern din umbra. Partea de agricultura va fi coordonata de catre deputatul clujean Mircia Giurgiu, care este membru in Comisia pentru Agricultura a Camerei Deputatilor. Parlamentarul, care este originar din zona Muntilor Apuseni, a putea sa coordoneze campania electorala din aceasta zona, in speranta ca motii vor vota, ca de obicei, unul de-al lor.

Resentimente fata de PD

Liderii celor trei filiale ale PPCD sustin si ideea unei colaborari politice cu PNL. In urma conflictului mocnit cu PD, liberalii par tot mai preocupati sa isi gaseasca aliati pe partea dreapta a esichierului politic, ca sa nu se trezeasca izolati in urma unei ipotetice combinatii politice care sa includa PD si PSD.
Gheorghe Ciuhandu a afirmat ca taranistii sunt dispusi sa colaboreze cu liberalii sub formula unui cartel politic, in care fiecare formatiune sa isi pastreze identitatea, chiar daca PPCD si PNL fac parte din familii politice diferite. In privinta unei eventuale colaborari cu democratii, taranistii sunt mai reticenti.
Pana acum, singura oferta a partidului condus de Emil Boc a fost cea de fuziune, lucru pe care liderii PPCD il exclud cu desavarsire. In plus, unii dintre taranisti au pastrat resentimente din perioada 1996-2000, cand PNTCD si PD au facut parte din coalitia de guvernare, macinata de disensiunile interne.
Negocierile cu liberalii ar putea incepe peste cateva zile. In cadrul lor va fi reexaminat si protocolul de colaborare semnat, in decembrie 2004, intre cei cinci deputati sindicalisti si Alianta „D.A.”. Prin acest document, in eventualitatea unor alegeri anticipate, parlamentarilor in cauza li se garantau locuri eligibile pe listele Aliantei in eventualitatea unor alegeri anticipate.
Ciuhandu a recunoscut ca exista discutii si cu alti parlamentari care ar putea sa se alature taranistilor in perioada urmatoare. De asemenea, in Transilvania, taranistii ar putea colabora in plan administrativ, pentru sustinerea unor proiecte locale, cu Forumul Democrat al Germanilor, formatiune care domina administratia sibiana. Singurul deputat care reprezinta comunitatea germana este afiliat politic Partidului Popular European, la fel ca si cei sase deputati taranisti.

Cele mai citite

Vot istoric: Alegeri prezidențiale în Republica Moldova și referendum pentru viitorul european

Zeci de mii de moldoveni vor vota și din România, unde sunt deschise 16 secții de votare Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00,...

Maia Sandu: Țara mea, Moldova, e următoarea țintă a Rusiei

Vladimir Putin e hotărât să ne zdrobească tânăra democrație, iar dacă Ucraina va cădea va continua cu noi, a afirmat Maia Sandu Preşedinta pro-occidentală Maia...

Soția lui Alexei Navalnîi îl vrea pe Putin prizonier într-o închisoare din Rusia

Iulia Navalnaia a afirmat că vrea ca Putin să treacă de la statutul de ţar al Rusiei, la cel de prizonier obişnuit în Rusia Iulia...
Ultima oră
Pe aceeași temă