13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPrefectul Galatiului a infiintat celula de criza

Prefectul Galatiului a infiintat celula de criza

Simultan cu declararea starii de alerta in judetele riverane Dunarii, intre care si Galatiul, prefectul judetului a emis ieri ordinul de infiintare a unei celule de criza, care va gestiona zi si noapte toate problemele legate de cresterea nivelului apelor pe Dunare, Prut si Siret.

Celula de criza

Prefectul Galatiului, Mihai Capra, a emis ieri ordinul de infiintare a celulei de criza in cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Purtatoarea de cuvant a Prefecturii Galati, Emanuela Turcu, ne-a declarat ca „celula de criza va gestiona unitar toate actiunile fortelor care intervin in caz de dezastre naturale, pe toata perioada cat Dunarea, dar si celelalte ape din bazinul hidrografic al judetului vor reprezenta o amenintare pentru Galati”. Celula de criza functioneaza la Prefectura Galati, unde a fost instalat un post telefonic special, la care galatenii pot sa comunice fortelor de interventie orice eveniment care are legatura cu actuala criza. Numarul de apel este 0236/417.122.

Mobilizare aproape generala

In cadrul primei sedinte a celulei de criza, prefectul Mihai Capra a cerut ca toate fortele de interventie in cazurile de producere a unor dezastre sa fie pregatite pentru luarea unor masuri de urgenta pentru protejarea populatiei si limitarea pagubelor ce vor fi provocate de cresterea accelerata a nivelurilor si debitelor Dunarii si Prutului. Specialistii de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor estimeaza ca, in jurul datei de 19 aprilie, Dunarea va atinge la Galati cota 646 cm si un debit de 13.920 mc/s, dar nu este exclusa depasirea acestor parametri si atingerea cotei de pericol, in conditiile in care debitul Dunarii la intrarea in tara a crescut peste asteptarile specialistilor, iar pe unii afluenti se produc viituri din cauza ploilor. Prefectul Mihai Capra le-a cerut specialistilor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Galati si de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta sa intocmeasca o harta a zonelor de risc maxim, in cazul in care apele Dunarii vor atinge cota de pericol. Toate echipele de interventie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Politia de Frontiera si Jandarmerie sunt pregatite sa intervina in orice moment, cu toate mijloacele aflate in dotarea acestor structuri, de la salupe, barci cu motor si barci pneumatice la camioane si autospeciale. Si unitatile militare din judetul Galati sunt pregatite sa intervina in cazul in care se va da alarma, aproximativ 150 de militari fiind mobilizati in cazarmi, iar 20 de camioane ale armatei fiind gata pentru interventie in orice moment. Prefectul Mihai Capra a cerut Consiliului Judetean si Primariei Galati sa faca o verificare a stocurilor de saci, nisip si piatra pentru consolidarea digurilor, solicitand ca aceste stocuri sa fie alimentate la limita maxima de interventie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă