8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialDosar cu inginerii comerciale petroliere pasat intre politisti

Dosar cu inginerii comerciale petroliere pasat intre politisti

Un dosar in care acuzatiile oficiale sunt de fals intelectual si uz de fals, evaziune fiscala si favorizarea infractorului este plimbat de la Bucuresti la Piatra Neamt, cu explicatia ca, dupa circa patru ani de cercetari, s-a ajuns la concluzia ca nu este nevoie de asa multa competenta.
Politistii de la Inspectoratul Judetean Neamt au primit de la DIICOT dosarul penal impotriva fratilor Marius (33 de ani) si Vasilica (38 de ani) Craciun, domiciliati in Savinesti, spre a face cercetari intr-un caz de inginerii comerciale legate de produse petroliere. Alaturi de fratii Craciun apar in acest dosar si alte 20 de persoane. Pana in prezent, nu exista nici o condamnare in dosarul returnat de DIICOT la IJP Neamt, mandatul de arestare preventiva nefiind continuat de organele de cercetare in stare de retinere. Fratii Craciun au intrat in atentia anchetatorilor dupa ce au achizitionat subproduse petroliere exceptate de la plata taxelor aferente comercializarii, pe care ulterior le comercializau ilegal ca produse finite, prin intermediul unor societati comerciale din municipiul Piatra Neamt si Barlad, judetul Vaslui. Prin comiterea infractiunilor de inselaciune, fals intelectual si uz de fals, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totala de 45.928.020.270 lei vechi. Inspectorul-sef adjunct al IJP Neamt, Ioan Andries, a declarat pentru „Romania libera” ca „este vorba de o cauza complexa, care priveste mai multi inculpati, cu fapte savarsite pe teritoriul mai multor judete si care a fost primita de la DIICOT pe motive de competenta”. Surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul au precizat ca, la randul lui, pana la urma, Inspectoratul de Politie Neamt isi va declina competenta, cazul fiind mult mai vast din punct de vedere al teritorialitatii, si ca scopul returnarii dosarului ar fi mai degraba unul „acoperire cu ceata”.

Arestare preventiva si atat

Vasilica si Marius Craciun, celebri prin Piatra Neamt, au fost arestati in noaptea de vineri spre sambata, 25/26 ianuarie 2002, pentru comert ilicit cu combustibil, dupa cum preciza un comunicat Mediafax la vremea respectiva. Masura a fost luata pe o perioada de cinci zile de catre procurorii Sectiei de Combatere a Coruptiei si Crimei Organizate din cadrul Parchetului General, in urma unei anchete care s-a desfasurat la Piatra Neamt. In acelasi dosar, anchetatorii bucuresteni l-au mai arestat pe nemteanul Florin Sandovici, pe numele caruia a fost emis un mandat de arestare pe o perioada de cinci zile. Cei trei au fost arestati preventiv sub acuzatiile de fals intelectual, uz de fals, inselaciune cu privire la calitatea marfurilor si, respectiv, complicitate la aceste infractiuni. Vasilica si Marius Craciun, impreuna cu Florin Sandovici, sunt acuzati ca au incasat ilicit zeci de miliarde de lei, ca urmare a comercializarii unor cantitati de subproduse petroliere drept combustibil finit. In stirea Mediafax care are ca sursa de informare Parchetul General se specifica faptul ca acuzele aduse lui Vasilica si Marius Craciun survin dupa ce, in cursul anului 2001, in calitate de administratori ai firmelor Intermezzo SRL si Bialuc Trans SRL din Piatra Neamt, l-ar fi determinat pe Florin Sandovici si pe alti cativa administratori ai unor societati comerciale de pe raza judetelor Neamt, Bacau, Iasi, Prahova si Brasov sa falsifice facturi fiscale si chitante conform carora subproduse petroliere erau prezentate drept motorina auto si erau vandute la benzinarii din Arad, Targu Mures, Iasi, Oradea si Sibiu, fiind folosite actele falsificate.

Subproduse metamorfozate in combustibili auto

Metoda folosita de acest tip de afaceristi este una deosebit de simpla, insa aduce castiguri substantiale. Subprodusele petroliere, neaccizate, respectiv produse de tip M sau combustibil lichid usor, sunt cumparate de la rafinarie la niste preturi foarte mici. Ulterior, dupa ce li se adauga niste substante, dupa retete preluate din rafinarii, subprodusele se „transforma” in combustibili auto si sunt vandute ca atare. Calitatea produsului rezultat este insa una indoielnica. Garda Financiara Neamt urmarea afacerile fratilor Vasilica si Marius Craciun inca de la finele anului 2000 si a demarat o ancheta in anul 2001, suspectandu-i de afaceri ilegale cu produse petroliere. In momentul arestarii celor doi verificarile continuau si se asteptau raspunsuri la solicitarile inaintate de Garda Financiara Neamt institutiilor similare din mai multe judete din tara privitoare la acest caz. O ancheta efectuata de Garda Financiara Arad a descoperit la firma Decostil Barlad o factura ce atesta cumpararea de produse petroliere in valoare de 13 miliarde de lei de la cele doua firme nemtene.

Legaturi cautate la Vasile Rodideal din Iasi

Dupa arestarea fratilor Craciun, politistii mascati au facut trei descinderi la domiciliul si firma unui cunoscut interlop basarabean stabilit in Iasi si aflat acum in inchisoare: Vasile Rodideal. Acesta era suspect ca ar face parte din reteaua de trafic cu petrol a nemteanului Constantin Maidan, care a fost arestat si el la Bucuresti. Politistii ieseni au efectuat perchezitii atat la domiciliul afaceristului basarabean, la sediul firmei acestuia, Ipozana Grup SRL, cat si la domiciliul asociatului sau, Tiberiu Cristodorescu. De la sediul firmei, politistii au ridicat documente contabile ale societatii. De la locuinta lui Tiberiu Cristodorescu, politistii au ridicat oferte de pret pentru produse petroliere si mai multe contracte de intermedieri. Ulterior, un procuror si un politist, ambii din Iasi, s-au deplasat la Parchetul Judetean Neamt, unde i-au interogat pe fratii Craciun si pe Florin Sandovici, firmele acestora din urma figurand in tranzactiile pe care le-a facut Ipozana Grup SRL. Vasile Rodideal a declarat atunci ca perchezitia efectuata la domiciliul sau este in stransa legatura cu arestarea fratilor Craciun, insa a respins ideea ca ar avea vreo legatura cu persoanele arestate aici.

Cele mai citite

Două cabluri submarine NATO din Marea Baltică, reparate după presupusul sabotaj. Investigațiile continuă

Două cabluri submarine de telecomunicații NATO din Marea Baltică, presupus sabotate, au fost reparate luni, potrivit lui Jaakko Wallenius, responsabil cu securitatea la compania...

Donald Trump spune că țările NATO ar trebui să crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Acum e oficial. Donald Trump a cerut statelor membre NATO să își crească cheltuielile pentru apărare la cinci procente din PIB, subliniind afirmațiile sale...

Aderarea României la Schengen: Oportunitate majoră pentru turismul de incoming

Turismul este o sursă vitală pentru redresarea economică, alături de fondurile europene, agricultură și banii trimiși de cei din diaspora Aderarea completă a României la...
Ultima oră
Pe aceeași temă