17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportAtletismCiorapul democratiei

Ciorapul democratiei

Gratie domnului Traian Popescu, fost detinut politic, care a varat in traista vietii peste 12 ani de inchisoare, putem publica un text semnificativ despre felul in care in epoca a fost perceputa trecerea in ilegalitate a Partidului Comunist Roman sau, mai corect spus, a Partidului Comunist din Romania, fiindca, asa cum se stie, la infiintare PCR nu era decat o filiala a Internationalei moscovite.
Ceea ce ne frapeaza dupa citirea textului este faptul ca unii oameni poltici de atunci nu aveau nici o idee despre caracterul nociv al comunismului si chiar sanctionau punerea in afara legii a respectivului partid. De retinut, asadar, ca PCR era privit ca un partid ca oricare altul care oricum la dimensiunile tarii noastre nu putea sa atinga proportiile bolsevismului aplicat in marea tara vecina de la Rasarit.
Trebuie observat faptul ca in anii '20 democratia in Romania era ca la ea acasa, iar bietul roman care isi avea tabieturile nici nu-si inchipuia ca de la partidul pe care Siguranta il interzisese aveau sa-i vina peste timp cele mai mari rele.
In Romania exista pe atunci o presa de stanga destul de activa, al carei glas se facea auzit si care intr-un mod destul de jenant, dar explicabil ii punea la punct pe studentii nationalisti. De fapt, acestia au fost singurii care in acea perioada au intuit pericolul si au incercat sa puna bazele unei miscari mult blamate mai tarziu.
Ideea este insa alta: democratia rabda orice. Democratia este sistemul elastic in care, daca lovesti, nu te ranesti si care se dilata ca un ciorap. Democratia stie sa ia pumni fiindca pana la urma cel care incaseaza e chiar cel care loveste. Faptul ca acum a izbandit mai peste tot in lume, iar totalitarismele au fost in mare masura anihilate dovedeste viabilitatea unui sistem care, desi infrant de mai multe ori in secolul XX, iata ca a triumfat.
Nu fac acum elogiul punctului de vedere al lui Francis Fukuyama. Totusi, japonezul americanizat, desi criticat de multi, a intuit corect directia principala a umanitatii. Terorismul este mai mult sau mai putin un pericol pe care lumea libera, oricat de inspaimantata, va sti sa-l neutralizeze. Bolsevicii in 1924 la Tatar Bunar au comis tot un act terorist. Numai ca in panzele lor atunci sufla vantul. Acum situatia s-a schimbat. Totul, mai devreme sau mai tarziu, ajunge istorie. Ori omenirea s-a devitalizat, ori exista o anumita forma de intelepciune… Cert este ca democratia, prin calitatea ei de a relativiza orice, castiga.
Nihilism fara abis, cum ar spune Alan Bloom, In locul unui Absolut inaltat prin jerfe si varsare de sange, mai bine o lume omogenizata, aplatizata, o lume cu contraste din ce in ce mai mici, in care omul sau omuletul are grija sa prospere. PCR a fost un accident urat in istoria Romaniei. Ca tot ce e extremism. Dar omul este o lighioana bizara, amatoare de intoxicatii. Ii amintim raul ca sa vomite dinainte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă