Fostul administrator al FNI Maria Vlas a fost condamnat la 20 ani de inchisoare. Nicolae Popa, fost director la Gelsor, condamnat la 24 de ani, in lipsa. Despagubiri pentru 128.000 de investitori. Maria Vlas, in 10 februarie 2005: „Va cer sa ma condamnati la 20 de ani de inchisoare”. Si dorinta i-a fost implinita. Decizia tribunalului poate fi atacata in 10 zile.
Ioana Maria Vlas a fost condamnata ieri de Tribunalul Bucuresti la 20 ani de inchisoare pentru inselaciune. Pedepsele cumulate de Vlas in procesul FNI insumeaza nu mai putin de 42 de ani, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru abuz in serviciu si pentru inselaciune.
Ea va executa cea mai mare pedeapsa, adica 20 de ani. Popa Nicolae, fost director al grupului de firme Gelsor, a fost condamnat si el la 24 de ani de inchisoare. Acesta isi va executa pedeapsa dupa ce va fi adus in tara, pana in acest moment nefiind localizat.
Petrescu Marian, fost presedinte al SOV Invest, a primit 8 ani de detentie, iar Sima Mihaela, fost director ecomomic al SOV Invest, 5 ani de inchisoare pentru inselaciune. Andrei Marius, Batran Gavril si Dita Ioan au fost condamnati la cate 6 ani de inchisoare. Boboc Stefan si Bebis Cezara Cecilia au primit cate 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru neglijenta in serviciu. Gheorghe Negura, Mircea Costescu si Mircea Ionescu Muscel Ianculescu, membri ai Consiliului de Incredere al FNI, au primit pedepse de 5 ani si de cate 4 ani pentru inselaciune. Actiunea penala impotriva lui Camenco Petrovici legata de prabusirea FNI a incetat in urma decesului fostului presedinte CEC, institutie care ramane insa parte in dosarul referitor la despagubirea investitorilor FNI. Totodata, instanta a decis despagubirea civila a 128.476 de investitori FNI, care s-au constituit parti civile.
A primit ceea ce a cerut
La data de 10 februarie 2005, in timpul audierilor de la Tribunalul Bucuresti, Vlas declara: „Daca Popa e plecat, Batran nu este vinovat, inseamna ca am ramas numai eu. Va cer sa ma condamnati la 20 ani de inchisoare”. Fostul administrator al FNI se afla in inchisoare de peste doi ani si jumatate. In urma prabusirii fondului de investitii care ii indemna pe romani sa doarma linistiti, valoarea pagubelor se ridica la 3.415 miliarde de lei la valoarea leului din anul 2000. Imediat dupa prabusirea fondului in luna mai 2000, baza de date a societatii de administrare a fondului SC SOV Invest SA a fost distrusa.
Cheltuieli judiciare record
Hotararea Tribunalului Bucuresti de ieri mai prevede ca inculpatii sa plateasca cheltuieli judiciare catre stat in valoare totala de 1.300.000 RON. Din acesta suma imensa, Ioanei Vlas ii revine de plata 260.000 RON, adica peste 2,5 miliarde de lei vechi iar inculpatului Popa Nicolae peste 3 miliarde de lei vechi. Ramane de vazut de unde va plati aceasta suma Maria Vlas, avand in vedere ca instanta a decis mentinerea masurilor asiguratorii luate de Parchet doar pentru un cont bancar al inculpatei, cont ce se apropie de 500 milioane lei vechi si 5,07 USD. Dosarul FNI este cel mai important proces al ultimilor ani. Initial, Maria Vlas era singura persoana care fusese trimisa in judecata in dosarul privind prabusirea fondului. Ea a iesit legal din tara dupa declansarea scandalului. Inainte de a plecat spre Tel Aviv, Vlas si-a anuntat demisia din functia de presedinte al SOV Invest. Dupa trei ani, Maria Vlas a revenit in tara si s-a pus la dispozitia autoritatilor. In anul 2000, Vlas si cele 12 persoane au fost deferite justitiei, dar dupa doi ani de dezbateri instanta a hotarat restituirea dosarului la Parchetul Inaltei Curti de Justitie si Casatie, pentru completari.
Decizia de ieri a Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare.