5 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrimaria lupta cu CJ pentru preluarea Electrocentrale

Primaria lupta cu CJ pentru preluarea Electrocentrale

Dupa cinci ani de eforturi facute de municipalitate pentru a obtine transferarea termocentralei Electrocentrale SA in administrarea Consiliului Municipal Galati, lucrurile se complica, pentru ca acum ravneste la preluarea centralei sI Consiliul Judetean, care a si demarat demersurile la guvern.

Cinci ani de suspans si chinuri

Eforturile Primariei Galati de preluare a Electrocentrale SA sunt motivate de controlarea pretului gigacaloriei, ce nu ar fi posibil daca centrala ar fi preluata de o firma privata. Electrocentrale se afla pe platforma siderurgica si furnizeaza o parte din energia electrica necesara combinatului. In 2001, cand s-a privatizat Sidexul si s-a aflat ca in contractul de privatizare Musetescu a acceptat o clauza de diligenta in baza careia Mittal Steel are dreptul de preemtiune in preluarea Electrocentrale, au aparut temerile. In octombrie, cand la ultima sedinta AGA dinaintea semnarii contractului de privatizare, reprezentantul APAPS, Dan Soiman, a si incercat sa paseze Electrocentrale trustului Mittal, aproband „trecerea in patrimoniul Sidex, la un pret ce va stabilit ulterior”, a izbucnit razboiul. Consiliul Municipal a votat imediat preluarea Electrocentrale in administrare, iar Primaria si Prefectura au inceput demersurile la guvern. Guvernul Nastase nici nu a vrut sa auda si pentru ca intentiona sa dea Electrocentrale tot Trustului Mittal, in 2003 a scos-o de trei ori la licitatie. Desi au cumparat caietul de sarcini, reprezentantii Mittal Stel nu s-au prezentat la licitatie, nici atunci cand pretul s-a injumatatit.

Durbaca vrea Electrocentrale

Pentru ca celor de la Mittal nu le-a convenit pretul, Electrocentrale a ramas in portofoliul Termoelectrica si dupa alti trei ani de demersuri ale primarului Dumitru Nicolae si a secretarului de stat Mircea Toader, liderul PD Galati, Guvernul Tariceanu a aprobat trecerea Electrocentrale in administrarea CLM Galati. In urma cu o luna, in administratia galateana a aparut zvonul ca acum ar vrea sa ia Electrocentrale in administrare si Consiliul Judetean, condus de liderul PC Eugen Durbaca. Parea doar un zvon, dar pe data de 1 august, cand CLM Galati s-a intrunit pentru a vota preluarea Electrocentrale, consilierii conservatori s-au opus. A venit si o confirmare de la secretarul de stat Mircea Toader, care a anuntat „mica surpriza”, ca CJ Galati a inceput demersuri la guvern pentru preluarea Electrocentrale. Presedintele CJ, Eugen Durbaca a confirmat, motivand prin faptul ca 73% din cifra de afaceri a Electrocentrale este constituita din vanzarea curentului electric in sistemul national si ca primaria nu ar gasi clienti pentru energia electrica.

Politica in sistem „care pe care”

Eugen Durbaca l-a atacat si pe Mircea Toader, care sustine preluarea de catre CLM: „Daca dl Toader sustine ca e rentabil ca Electrocentrale sa treaca la municipiu, eu il compatimesc, nu cunoaste problema”. Dumnealui vorbeste politic”. Mircea Toader i-a raspuns lui Eugen Durbaca ca nici consilierii PD, nici cei ai PNL, nu vor vota in CJ preluarea centralei. Fara voturile PD si PNL, hotararea nu poate obtine majoritatea calificata de doua treimi din voturi, necesara atunci cand se hotaraste o problema de patrimoniu. Daca si PSD-ul primarului Dumitru Nicolae ar vota impotriva, e clar ca numai cu voturile consilierilor judeteni ai PC, Eugen Durbaca nu poate obtine hotararea CJ. Dar nu se lasa, amenintand ca va transfera decizia politica la nivelul superior: „Asta hotaraste Guvernul, nu Consiliul Judetean”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă