In plenul sedintei CSM de ieri au fost dezbatute problemele de moralitate, conflictele de interese intre functii sau acuzatiile privind pretinse legaturi cu fostele servicii de informatii. Discutiile au accentuat tensiunile intre ministrul Monica Macovei si restul membrilor Consiliului.
Conflict de interese
Scandalul a izbucnit atunci cand Monica Macovei a cerut propunerile CSM in legatura cu conflictele de interese existente la nivelul forumului suprem al magistratilor. Ministrul s-a referit la faptul ca inspectorii CSM sunt alesi si numiti prin detasare de la curtile de apel. In opinia Monicai Macovei, conflictul de interese apare atunci cand cei alesi in CSM raman in continuare presedinti ai instantelor. Discutiile, pigmentate cu replici acide si acuze la adresa unora dintre membrii Consiliului, au oferit prilejul ministrului Justitiei de a-i ataca in mod direct pe Lidia Barbulescu, Florica Bejinaru sau Dan Lupascu, fostul presedinte al acestui for. Lupascu nu a ramas insa dator. „Monica Macovei are idei putine, dar fixe”, a replicat fostul sef al CSM. Conflictul verbal a continuat, Lupascu facand o prezentare scurta si concisa asupra situatiei din justitie, pe care a descris-o ca fiind „la pamant”. Fostul sef al CSM a acuzat-o pe Monica Macovei ca isi insuseste meritele celor de dinaintea preluarii mandatului sau la minister. „Ati vrut astazi sa demonstrati ce anume ati facut dumneavoastra in justitie in Romania. Va duceti la emisiuni si faceti declaratii”, a sustinut Dan Lupascu. In replica, Macovei s-a considerat victima unui „razboi personal”.
Ministrul, acuzat de lipsa de integritate
Conflictul a ajuns la apogeu atunci cand discutiile au atins capitolul „Luarea masurilor necesare pentru respectarea de catre membrii CSM a celor mai inalte standarde etice”. Considerandu-se vizata de acuzele ministrului Justitiei, Florica Bejinariu a replicat in forta. „Dumneavoastra ati facut presiune asupra CNSAS. Nu este firesc sa va folositi de functie. Ministrul Justitiei nu trebuie sa-i lucreze pe membrii CSM. Prefer sa primesc lectii de moralitate de la oameni integri”, a spus Bejinaru. Si Lidia Barbulescu a aratat ca se considera una dintre persoanele vizate de atacurile ministrului Justitiei. „Si pe mine m-ati lucrat, cum ati lucrat-o pe Florica Bejinaru”, a spus aceasta.
O disputa care s-a stins repede a fost legata de arhiva SIPA. Nicolae Popa a lansat ideea ca aceasta arhiva sa intre in custodia CSM, ceea ce ar putea stopa presiunea asupra judecatorilor si procurorilor. Ministrul a respins insa aceasta propunere. Monica Macovei a spus ca, in prezent, o comisie formata din istorici va stabili ce se va intampla cu arhiva SIPA.