Efectul de scumpire a creditarii determinat de cresterea rezervelor minime obligatorii in valuta pe care trebuie sa le constituie bancile comerciale ar putea fi contrabalansat de alte masuri ce vor fi luate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Daca unii bancheri sunt pesimistii altii spun ca nu trebuie uitata preconizata reducere a comisioanelor percepute in cadrul sistemului electronic de plati si cea a contributiilor la fondul de garantare a depozitelor.
Radu Gratian Ghetea: „Nu va scadea volumul creditarii”
Consiliul de administratie al BNR a decis, miercurea trecuta, sa majorezeÊdobanda de politica monetara de la 7,5% la 8,5% si sa creasca rata rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in valuta ale institutiilor de credit de la 35% la 40%.
„Efectele acestor masuri se vor vedea, cel mai probabil, in luna aprilie. Un prim efect va fi scumpirea creditelor in valuta”, ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. El a precizat ca aceste majorari ale ratelor dobanzii la creditele in valuta vor fi diferite de la banca la banca, ele putand sa varieze, in opinia sa, de la 0,1 pana la 0,25 puncte procentuale.
Totusi Ghetea este de parere ca aceste masuri luate de BNR nu vor duce la o scadere a volumului creditarii, asa cum intentioneaza oficialii Bancii Centrale. „Nici pana in prezent asemenea masuri nu au avut efectul scontat. Nu vad de ce s-ar intampla altfel de aceasta data. Bancile isi vor majora rezervele, pentru ca noi trebuie sa functionam”, a concluzionat presedintele ARB, care este si presedintele Alpha Bank Romania.
Partea plina a paharului
Alti bancheri vad si partea plina a paharului, mai exact efectele pozitive pe care le vor avea unele dintre masurile adoptate de Consiliul de Administratie al BNR.
„Cresterea dobanzii de referinta le va permite bancilor sa-si majoreze dobanzile la depozite, care vor putea, astfel, sa devina real pozitive”, ne-a declarat presedintele Banc Post, Mihai Bogza, fost viceguvernator al Bancii Centrale. In ceea ce priveste decizia de majorare a rezervelor minime obligatorii, el spune ca ar putea avea ca efect scumpirea creditarii. „Evident, vor aparea costuri suplimentare pentru banci, care vor fi impartite si cu clientii. Nu trebuie insa uitat faptul ca in CA al BNR s-a luat si o alta decizie care ar putea contrabalansa acest efect”, a continuat Bogza. Presedintele Banc Post a mentionat in acest sens masura de reducere a comisioanelor din cadrul sistemului electronic de plati. Totodata, Bogza a mai spus ca a primit asigurari din partea guvernatorului Mugur Isarescu ca va incerca sa reduca si contributiile bancilor la fondul de garantare a depozitelor populatiei.
„In acest fel, s-ar putea sa nu asistam la o scumpire a creditarii, ci la o modificare de structura, adica cresterea costurilor pentru imprumuturile in valuta si reducerea lor pentru cele in lei”, a explicat bancherul.
Chiar daca este de acord ca nu are argumente cu care sa conteste ratiunile macroeconomice ale cresterii rezervelor minime obligatorii, Mihai Bogza nu poate totusi sa nu remarce faptul ca sunt semnalate, in acest fel, dificultatile cu care se confrunta economia romaneasca. „Masura trebuia luata, in contextul actual, insa este necesar ca, pe viitor, sa fie tratata cauza bolii, si nu efectele ei”, a conchis el.