4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăEconomieCresterea ROBOR si efectele sale asupra creditelor la banca

Cresterea ROBOR si efectele sale asupra creditelor la banca

Indicele Robor constituie rata medie a dobanzii la care bancile ofera imprumuturi intre ele. Indicele este dat de catre Banca Nationala a Romaniei pe baza unei medii a dobanzilor venite din partea mai multor banci alese de catre ei. Fiecare dobanda variabila este calculata, folosindu-se acest indice, iar fiecare credit vine cu o anumita dobanda stabilita de fiecare banca in parte si indicele ROBOR la o anumita perioada de timp, mai exact la interval de 1 luna, 3 luni sau 6 luni. Ratele cresc pentru ca indicele ROBOR prezinta modificari si odata cu el se produc schimbari si asupra dobanzii. In cazul dobanzilor variabile, calculul se realizeaza prin luarea unei dobanzi fixe, la care se va adauga acest indice.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) se stabileste in functie de informatiile furnizate de catre primele 10 banci din piata. Exista situatii in care unele dintre banci prezinta un surplus de lichiditati, altele necesita bani si in acest mod acestea se vor imprumuta reciproc. Cu cat banii din piata sunt mai putini, cu atat ei devin mai valorosi, iar dobanzile lor vor creste cu mare rapiditate.

Efectul cresterii ROBOR asupra debitorilor

Modificarile indicelui ROBOR la 3 luni creeaza un impact insemnat asupra costului de finantare pentru o proportie semnificativa de debitori, luand in considerare faptul ca cele mai multe fluxuri de credite ipotecare noi si cca. o treime din creditele de consum noi sunt acordate cu dobanda variabila. De asemenea, cresterea de finantare este urmarita si din punctul de vedere al propunerilor legislative recente, masurile prin care se limiteaza dobanzile la credite, putand avea anumite efecte negative indirecte ce se rasfrang asupra sectorului bancar.

In aceste conditii, masurile care tintesc protejarea debitorilor trebuie sa aiba in vedere garantarea unei creditari sustenabile, atat din perspectiva cererii, cat si a ofertei de credit.

In baza sondajelor BNR, se identifica si un al treilea risc care este legat de deteriorarea rapida a increderii investitorilor in economiile emergente privite in contextul evolutiilor externe sau interne.

Cresterea pretului la locuinte, tot mai ingrijoratoare

Schimbarile de curs BNR se asociaza si evolutiilor din piata imobiliara. In perioada recenta, pretul locuintelor s-a mentinut intr-un trend crescator, iar expunerile institutiilor de credit corelate pietii imobiliare au ramas in continuare semnificative. Riscul sistematic generat de cresterea costurilor imobiliare poate fi de natura sa amplifice automat si celelalte riscuri ce au fost identificate, mai cu seama in ceea ce priveste indatorirea populatiei.

Un alt risc important consta in nerambursarea creditelor contractate de catre sectorul neguvernamental. Desi un asemenea risc nu a fost inca materializat, bancile sunt de parere ca reprezinta totusi o vulnerabilitate ce se poate manifesta in cadrul tendintei mondiale de crestere a dobanzilor.

In acelasi timp, exista si teama de a se produce o crestere accelerata a creditarii populatiei, riscul de intensificare majora a legaturii dintre sectorul bancar si cel public, plus riscul de mentinere a unei evolutii modeste a activitatii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare.

Conform informatiilor analistului economic Constantin Rudnitchi care a raspuns pentru Romania Libera, tara noastra inca va ramane sub presiunea unei performante economice mult incetinite, iar acest lucru va determina ca, pana la urma, si dobanzile de pe piata locala sa creasca.

 

Cele mai citite

România și Bulgaria, mai aproape de aderarea completă la Schengen: Anunț oficial al Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri un pas important pentru România și Bulgaria în drumul lor spre aderarea completă la...

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006, în cadrul unui eveniment deosebit, care va...

Selecționerul Finlandei, dat afară după opt ani în funcție

Markku Kanerva, selecționerul Finlandei, a fost demis pe 22 noiembrie 2024, după opt ani la conducerea tehnică a echipei naționale, conform anunțului Federației Finlandeze...
Ultima oră
Pe aceeași temă