14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDin producatori, ajungem importatori de carne

Din producatori, ajungem importatori de carne

Romania a primit, cel putin la nivel declarativ, o noua lovitura din partea Moscovei, care a anuntat ca va lua toate masurile pentru ca pe piata ruseasca sa nu patrunda carne din tara noastra, in calitatea careia nu au incredere. Declaratia sefului serviciilor veterinare rusesti a starnit proteste la Bucuresti, din partea operatorilor din industria alimentara, care au caracterizat-o drept „o impertinenta”. Chiar daca produsele romanesti din carne nu se reexporta din UE in Federatia Rusa, declaratiile oficialilor de la Moscova vin ca o lovitura data Bucurestilor, via Bruxelles.

„Noi ii propunem fiecarei tari (europene – n. red.) sa ne dea un document care sa garanteze ca din aceste tari nu se va reexporta carnea romaneasca si bulgareasca”, a declarat seful serviciilor veterinare din Ministerul rus al Agriculturii, Serghe Dankvert, citat de AFP.
El a precizat ca a luat aceasta decizie pentru ca Uniunea Europeana nu poate garanta, chipurile, securitatea carnii importate in Rusia dupa aderarea, de la 1 ianuarie, a Bulgariei si Romaniei. „Suntem pe cale de a negocia astfel de acorduri cu Franta, Irlanda, Italia si Germania”, a mai spus oficialul rus.

„O impertinenta”, spun patronii romani

Iesirea la rampa a acestuia a determinat reactia dura a operatorilor din industria romaneasca de profil. „Mi se pare o impertinenta din partea lor, atata vreme cat Rusia nu are nicio unitate conforma cu standardele europene si niciun fel de standarde”, ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea.
La randul lui, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, sustine ca aceste declaratii se inscriu intr-o campanie concertata impotriva produselor romanesti si, in special, sectorului carnii. „Daca aceste atacuri vor continua si Ministerul roman al Agriculturii va continua sa taca, vom ajunge in situatia Ungariei, care dupa aderare este la mana importatorilor”, a spus liderul sindical. El a tinut sa precizeze ca in industria alimentara romaneasca s-au facut puternice investitii in ultimii ani, drept pentru care ingrijorarea rusilor este nejustificata.
Chiar daca mai moderat, aproximativ aceeasi pozitie a avut-o si presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van. „Gripa aviara nu mai este de jumatate de an. Pe de alta parte, avem ferme mai bune chiar decat cele europene, din punctul de vedere al biosecuritatii”, ne-a declarat el. Presedintele UCPR a adaugat ca, daca in Rusia nu vom putea exporta, o vom face in Uniunea Europeana si in tarile din fosta URSS.

Pericolul transformarii in importatori

Aderarea la Uniunea Europeana poate insemna pentru Romania transformarea treptata din tara producatoare in tara importatoare de alimente, se tem reprezentantii patronatelor din domeniu.
Dragos Frumosu spune ca tara noastra este „un partener incomod” pentru UE, din cauza potentialului ridicat in sectorul industriei alimentare. „Exista pericolul ca zeci sau chiar sute de oameni sa ramana fara obiectul muncii”, a mai spus liderul sindical.
La randul lui, si Ilie Van sustine ca se impune neaparat echilibrarea balantei export/import, pentru ca acesta din urma sa nu devina preponderent, sufocand unitatile romanesti. „Autoritatile romane au intarziat sa comunice la Bruxelles ca nu mai avem gripa aviara de mai bine de jumatate de an. Pe de alta parte, exporturile romanesti de carne de pasare se fac numai din cele 16 judete liberalizate si numai din abatoare autorizate de UE”, a mai spus presedintele UCPR.
El sustine ca, dupa 1 ianuarie, piata romaneasca va fi invadata de pulpe de pui din tarile comunitare, de exemplu, la preturi de dumping. In contrapartida, crescatorii romani de pui cer sa fie lasati sa exporte produse care au mare cautare pe piata europeana, cum ar fi pieptul sau semipreparatele.
Si totusi, Sorin Minea este de parere ca unele deservicii ni le-am facut si singuri, dand exemplul pestei porcine, care trebuie eradicata prin sacrificarea animalelor din focare, si nu prin vaccinarea acestora. „De vina suntem si noi, care am facut campanie impotriva produselor romanesti”, remarca si Dragos Frumosu, referindu-se la isteria gripei aviare.

Alimentele conforme cu standardele europene vor purta etichete ovale

Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor din cadrul Comisiei Europene a acceptat pentru Romania perioade extinse de tranzitie pentru anumiti producatori de lapte, carne, carne de pasare si exploatatii piscicole pana cand se vor alinia standardelor europene, dupa data aderarii. Acesti producatori vor putea vinde in continuare pe piata din Romania, dar nu vor putea exporta in UE. Chiar si pe piata interna, produsele vor trebui sa poarte o eticheta speciala care sa informeze cumparatorul despre provenienta marfii – o eticheta rotunda, in timp ce produsele conforme standardelor europene vor purta o eticheta ovala. Pe 8 noiembrie, Comisia Europeana a decis sa permita producatorilor din Romania sa proceseze lapte neconform standardelor europene pana la 30 iunie 2008. Dar acest lapte va putea fi vandut doar pe piata romaneasca, etichetat corespunzator. Numai acei procesatori de lapte care vor putea separa complet in procesul de productie laptele conform de laptele neconform vor fi admisi pe piata intracomunitara. Autoritatile romane raspund de verificarea tuturor producatorilor.
Bunurile produse inainte de 1 ianuarie 2007 vor trebui vandute pe pietele interne pana la sfarsitul anului 2007. Daca pana atunci stocurile nu vor fi epuizate, vor trebui sa fie retrase de pe piata.

Avem 300 de exportatori

In prezent, in Romania functioneaza 805 unitati de industrie alimentara, din care 395 unitati de procesare carne rosie, 53 de unitati de procesare de carne de pasare, 329 unitati de procesare lapte si produse din lapte, 28 unitati de procesare peste si produse de pescuit. In acest moment sunt 301 producatori romani care vor exporta pe piata comunitara produse alimentare de origine animala: 172 unitati de procesare de carne rosie, 36 unitati de procesare carne de pasare, 73 unitati de procesare de lapte si produse din lapte si 20 de unitati de procesare peste si produse de pescuit.

Cele mai citite

Pamela Anderson, probleme cu Tommy Lee. Comunicarea dintre ei s-a deteriorat

Pamela Anderson a dezvăluit recent că relația ei cu fostul soț, Tommy Lee, nu este în cel mai bun punct, recunoscând că trec printr-o...

Horoscop 11 ianuarie 2025. Vești bune pentru Berbeci

Horoscopul 11 ianuarie 2025. Ziua aduce prognoze interesante pentru fiecare zodie, cu accent pe carieră și succesul profesional. Horoscop 11 ianuarie 2025 Berbec: Veștile dintr-o țară...

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4% în decembrie 2024 față de anul anterior

În luna decembrie 2024, înmatriculările de autoturisme au avut o creștere de 23,9% față de aceeași perioadă din 2023, iar comparativ cu noiembrie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă