Undeva in nordul judetului Valcea se afla o manastire „dintr-un lemn”, veche de sute de ani, care ar putea reprezenta acelasi interes turistic cu sfintele lacase din nordul Moldovei. Manastirea dintr-un lemn, de maicute, se afla la aproximativ 25 de kilometri sud de Ramnicu Valcea si la cinci sau sase kilometri de Babeni.
De cum pasesti pe poarta lacasului ai impresia ca se prabuseste istoria pe tine. De la biserica pana langa zidurile care inca stau in picioare, totul este acoperit de patina timpului. Dupa cum se spune prin partile locului, manastirea a fost construita aproape de jumatatea secolului al XVI-lea. Atunci, un calugar pustnic a ridicat o mica biserica dintr-un stejar secular. Potrivit scrierilor de la vremea respectiva, calugarul pustnic a ascultat vocea divina care i-a spus: „Dorinta Mea este ca tu sa zidesti aici, pentru mine, o manastire din acest copac”, lucru care s-a intamplat. O alta marturie, a Mitropolitului Ungrovlahiei, arata ca „un cioban cu numele de Radu, in timpul lui Alexandru Voda (1568-1577), a visat Icoana Maicii Domnului (despre care aminteste si Paul de Alep) si, taind stejarul in care a gasit icoana, a facut din lemnul lui o bisericuta, numita din aceasta pricina Manastirea dintr-un lemn”.
Biserica construita din acel stejar secular si Icoana Maicii Domnului Ð facatoare de minuni Ð dainuie si astazi, fiind bine conservate. Maicutele de la manastire sustin ca acel cioban care a gasit icoana a dus-o la biserica din sat. „A doua zi dimineata icoana era inapoi, langa stejar. Uimiti, preotul si enoriasii au luat icoana si au dus-o inapoi la biserica. Lucrurile s-au repetat, a treia zi ciobanul gasind icoana langa stejar. Preotul si enoriasii au considerat ca trebuie ridicata biserica acolo”, a explicat una din maicutele manastirii.
In 1929, Andrei Grabar de la Universitatea din Strasbourg a studiat icoana gasita in scorbura stejarului, identificand-o ca fiind pictata in secolul al IV-lea, la Manastirea Theothokos din Grecia. In biserica de piatra se afla in fata altarului o copie a vechii icoane, imbracata in argint. Icoana originala este pastrata intr-un loc stiut numai de cei ce slujesc Manastirea dintr-un lemn.