22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodLa Babadag se spera frumos

La Babadag se spera frumos

Desi in ultimele zile s-a vorbit foarte mult despre poligonul militar din localitatea Babadag, putine informatii au fost furnizate pana acum despre aceasta locatie militara. Autoritatile din judetul Tulcea si cele din orasul Babadag stiu doar ca exista un astfel de poligon militar si isi amintesc cu placere despre ultima mare aplicatie militara internationala desfasurata in vara acestui an in respectivul poligon.

Amplasare ideala…

Locotenent-colonelul George Becheru, comandantul Poligonului Militar Babadag, ne-a declarat ca acest poligon este unul ideal pentru instruirea trupelor terestre, dar permite trageri si pentru aviatie si efectuarea unor exercitii militare la care pot participa toate felurile de trupe, inclusiv marina militara. Poligonul se intinde pe aproximativ 28.000 de hectare, pe un teren foarte variat. Trupele se pot antrena in zona din padurea Babadag, inclusa in respectivul poligon, dar si pe pantele abrupte marcate de palcuri mai mici sau mai mari de arbori, precum si in campul deschis care se intinde pana pe malul lacului Razelm.
In interiorul acestui imens areal – situat la distanta apreciabila de cele opt localitati tulcene aflate pe drumurile care inconjoara poligonul – pot actiona in cele mai dificile conditii de antrenament tancurile, piesele de artilerie, dar si trupele de infanterie, cu armamentul lor usor. La exercitiile specifice pot participa de asemenea trupele de aviatie, care au posibilitatea sa arunce in acest poligon bombe cu o greutate maxima de 500 de kilograme.
Cele mai interesante antrenamente si aplicatii organizate pana acum in Poligonul Babadag au fost cele ale infanteristilor marinei militare. Este vorba de actiunile de desant dinspre Marea Neagra spre lacul Razelm sau doar din lacul Razelm spre coastele din preajma padurii Babadag, pe care le-au „cucerit” adesea in ultimii ani. Trebuie spus ca in imediata apropiere a poligonului, la periferia orasului Babadag, isi are sediul Batalionul de Infanterie Marina Babadag, unitate militara de elita, care s-a integrat perfect, in ultimul an, in actiunile de antrenament realizate in comun de Armata Romana cu trupele NATO.

Dotari militare, ioc…

Daca in privinta amplasarii geografice a poligonului ce urmeaza sa devina baza militara romano-americana specialistii militari sunt unanim de parere ca este vorba de o locatie ideala, dotarile militare specifice unei astfel de unitati militare sunt rudimentare. Baza are cateva cladiri construite in urma cu cateva decenii, unde pot fi cazati, in conditii improprii, 250 de militari. Si cladirile destinate birourilor ofiterilor sunt vechi si nedotate pentru trupe de elita cum sunt cele ale unor forte NATO.
Comandantul poligonului ne-a declarat ca, pentru exercitiul militar international care a avut loc in acest poligon in vara acestui an, reprezentantii trupelor SUA au amplasat birourile Statului-Major si au cazat trupele dislocate in zona in corturi militare si in cateva constructii usoare, care au fost desfiintate in momentul in care militarii americani si ai altor tari au plecat din zona Babadag.
Specialistii militari sustin ca, in momentul in care se va trece la aplicarea Acordului romano-american privind amplasarea bazelor militare americane in tara noastra, Poligonul Babadag va beneficia de investitii importante. Desi comandantul acestei unitati, lt.-col. Becheru, sustine ca nu are stiinta despre ce fel de investitii va fi vorba, specialistii militari spun ca vor fi realizate cladiri noi si se vor moderniza cele existente pentru a putea fi gazduiti in aceasta baza sute sau mii de militari americani sau romani, care se vor antrena permanent aici. Acum, baza militara nu dispune de o centrala termica proprie pentru producerea apei calde si pentru incalzirea cladirilor, dar nici de facilitati de comunicatii…

Drumurile de acces in baza, cea mai mare problema

Pentru a putea desfasura aplicatia militara internationala din vara, comandantii romani au intampinat mari dificultati. Ei au gasit cu greu o solutie de deplasare a tehnicii militare grele in acest poligon. Cele trei drumuri care permit accesul in poligon sunt impracticabile. Este vorba de un drum care porneste din apropierea Batalionului de Infanterie Marina Babadag pe o distanta de aproximativ 10 kilometri, pana la actualul „cartier general” al poligonului, de drumul de pamant care pleaca spre poligon din localitatea Ceamurlia de Jos, drum care se intinde pe aproximativ 7 kilometri, si cel de-al treilea drum, de asemenea neamenajat, care exista din satul Visterna, pe o lungime de aproximativ 5 kilometri, pana in zona centrala a viitoarei baze militare.

Localnicii cred ca americanii ii vor scoate din saracie

In timp ce specialistii militari asteapta de la americanii care au pus ochii pe poligonul de la Babadag sa faca investitii majore in infrastructura pentru ca acesta sa devina rapid o baza militara moderna, localnicii au alte obiective. Laitmotivul discutiilor care au loc in intreg orasul Babadag, dar si in celelalte sapte localitati rurale din judetul Tulcea care inconjoara viitoarea baza militara este ca, dupa venirea trupelor americane in zona, cei aproximativ 25.000 de localnici vor iesi rapid din saracie. Se asteapta o mare oferta de locuri de munca din partea americanilor. Localnicii vorbesc deja de modernizarile care se vor realiza la drumuri si la cladirile din poligon, dar si despre multe alte imobile noi care se vor construi in zona. Oamenii din Babadag spun ca in saptamanile in care s-au facut pregatiri pentru aplicatia din vara trecuta americanii ar fi apelat la serviciile lor, iar salariile acordate pentru munca prestata au fost fabuloase, comparativ cu cat castiga ei acum.
Si comerciantii din acest oras au inceput sa-si frece mainile in asteptarea musteriilor din viitoarea baza militara a americanilor. Numai ca asteptarile acestora par a fi exagerate atat timp cat in oras nu exista nici macar un singur restaurant luxos, iar hotelul vechi, daca nu va fi modernizat rapid, nu are vreo sansa sa-i gazduiasca pe americanii obisnuiti cu confortul hotelurilor cu multe stele pe frontispiciu. Cert este un singur lucru: desi americanii nu au venit la Babadag, Visterna, Enisala, Salcioara, Jurilovca, Visina, Lunca si Ceamurlia de Jos, in aceste localitati se viseaza frumos, cu speranta iesirii din saracie…

Babadag

– oras cu 10.000 de locuitori;
– situat la poalele Padurii Babadag, fiind traversat, de la nord la sud, de soseaua care leaga municipiul Tulcea de Constanta;
– fosta resedinta a trupelor Imperiului Otoman din Dobrogea;
– localitatea este supranumita „Sinaia Dobrogei” datorita potentialului ei turistic, care nu este valorificat deloc;
– peste 60 la suta din populatia activa a orasului traieste doar din ajutorul de somaj si din ajutorul social platit de administratia locala;
– orasul este situat la aproximativ 15 kilometri de zona lagunara Razelm-Sinoe, care face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Cele mai citite

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă