17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAtentat marca "Siria" la Beirut

Atentat marca „Siria” la Beirut

Un proeminent deputat crestin, jurnalist si militant antisirian libanez, Gibran Tueni, a fost ucis ieri dimineata impreuna cu alte trei persoane in explozia unei masini capcana in cartierul Mkallis din Beirut.
Tueni, 48 de ani, tata a patru fetite, era redactorul-sef al principalului ziar liberal din Liban, An-Nahar, si un critic ferm al influentei siriene in Liban. Explozia, care a ranit alte 30 de persoane, s-a produs la ora 9.00, ora locala, cand o masina, se pare de culoare rosie, a fost detonata prin telecomanda la trecerea convoiului lui Tueni. Cele 40 kilograme de dinamita au pulverizat Range Roverul blindat cu care circula deputatul crestin si alte zece masini parcate in apropiere. Gibran Tueni s-a refugiat in august in Franta, dupa ce fusese ales deputat in iunie, de teama amenintarilor cu moartea. El a declarat unui post de radio parizian ca a aflat din surse oficiale ca exista o lista neagra cu politicieni libanezi care urmau sa fie asasinati si ca el se afla in fruntea listei. Gibran Tueni a fost asasinat la nici 24 de ore de la sosirea de la Paris.
Tueni este al doilea jurnalist de la cotidianul An-Nahar care este asasinat. In luna iunie editorialistul Samir Kassir, o alta voce critica la adresa Siriei, a fost ucis de o bomba.

Tupeu de dictator

Asasinarea lui Gibran Tueni a avut loc cu o zi inaintea prezentarii in fata Consiliului de Securitate al ONU de catre Detlev Mehlis, procurorul german desemnat de ONU sa investigheze asasinarea fostului premier libanez, Rafiq Hariri, a raportului privind ancheta. Un raport interimar publicat in luna octombrie a determinat Consiliul de Securitate sa adopte in unanimitate o rezolutie in care solicita Damascului sa coopereze pe deplin cu echipa de anchetatori. Tueni a avertizat in mai multe randuri din paginile ziarului sau ca nu se va lasa pana cand nu va dezvalui numele celor care se afla in spatele asasinarii lui Hariri. Luna trecuta, dupa asa-numita „sinucidere” a fostului ministru de interne si sef al serviciului de informatii militare siriene, Ghazi Kanaan, Tueni a scris un editorial in care afirma: „Nu cred in povestea cu sinuciderea. Regimul de la Damasc este ingrijorat ca acesta (Kanaan – n.n.) stia prea multe despre amestecul Siriei in Liban si in afara lui”.
Mostra de cinism tipica pentru dinastia Al-Assad, agentia oficiala siriana SANA, a dat publicitatii un comunicat in care pune atentatul de ieri pe seama „inamicilor Siriei”. Ministrul sirian al informatiilor a denuntat „ingerinta externa” – cu referire la ONU – ca fiind la originea „haosului” din Liban. Cu o seara inainte presedintele sirian, Bashar Al Assad, avertizase intr-un interviu acordat unei televiziuni ruse ca „sanctiunile impotriva Siriei nu ar face decat sa destabilizeze Orientul Mijlociu si ar avea consecinte negative asupra lumii”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă