Statul roman a propus la sfarsitul anului trecut ca zona medievala a orasului Sibiu sa fie introdusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Forul Organizatiei Natiunilor Unite a inceput procedurile de evaluare in februarie 2006, urmand ca in 2007, an in care, dupa cum se stie, Sibiul va deveni capitala culturala europeana, sa se anunte daca orasul va intra sau nu pe lista Patrimoniului Mondial. O comisie ICOMOS (International Council on Monuments and Sites, organizatia experta a UNESCO in domeniul monumentelor istorice) este asteptata in perioada urmatoare la Sibiu pentru a analiza posibilitatea includerii orasului pe lista ansamblurilor monumentale inscri-se in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, conform unei declaratii a lui Virgil Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor. Comisarii vor cerceta starea in care se afla patrimoniul cultural si vor face un raport pe care il vor trimite la UNESCO.
Sapte obiective romanesti pe lista
Daca Sibiul va fi acceptat de comisari, el s-ar alatura astfel celorlalte sapte obiective din Romania aflate deja, in prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunarii (din anul 1991), bisericile din nordul Moldovei (din 1993), Manastirea Horezu (din 1993), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (din 1993 si 1999), cetatile dacice din Muntii Orastiei (din 1999), centrul istoric al orasului Sighisoara (din 1999) si bisericile de lemn din Maramures (din 1999). Exista si o sub-lista a obiectivelor aflate intr-o situatie de pericol, dar Romania nu detine nici un loc pe aceasta.
Pentru pastrarea identitatii
Conventia privind Protectia Patrimoniului Mondial Cultural si Natural a fost adoptata de catre Con–ferinta Generala UNESCO pe 16 noiembrie 1972. Lista Patrimoniului Mondial include 812 obiective, care sunt socotite de Comitetul UNESCO ca avand o valoare uni-versala cu totul deosebita. Dintre acestea, 628 sunt culturale, 160 naturale si 24 mixte, situate pe te-ritoriul a 137 de state semnatare ale coventiei. UNESCO cauta sa incurajeze identificarea, protectia si prezervarea mostenirii culturale si na-turale din intreaga lume, considerata a avea o valoare deosebita pentru umanitate. Misiunea Patrimoniului Mondial UNESCO este de a incuraja statele sa semneze Conventia Patrimoniului Cultural.
Criterii pentru a intra pe lista
Pentru a fi incluse pe Lista Patrimoniului Mondial, siturile trebuie sa indeplineasca cel putin unul din cele zece criterii de selectie. Printre acestea se afla: sa reprezinte o capodopera a geniului creativ uman; sa depuna o marturie unica sau cel putin exceptionala asupra traditiei culturale sau a unei civilizatii existente sau care a disparut; sa fie un exemplu deosebit de tip de cladire, ansamblu arhitectural sau tehnologic ori peisaj care ilustreaza un stadiu semnificativ in istoria umana etc. Tarile care au semnat Conventia pot trimite propuneri ale unor obiective de pe teritoriul lor pentru a fi luate in considerare in vederea includerii pe lista UNESCO.