5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDespagubiri returnate in schimbul unui imobil revendicat

Despagubiri returnate in schimbul unui imobil revendicat

Scandalul declansat in Timisoara ca urmare a retrocedarii fostilor proprietari a imobilului in care isi desfasoara activitatea unicul laborator de analize a apei si alimentelor din judet este departe de a se fi incheiat. Reprezentantii Primariei au anuntat, ieri, ca municipalitatea a formulat o contestatie in anulare impotriva decizie Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care pretinde ca recursul Consiliului Local ar fi fost declarat peste termen, lucru complet fals si sustinut cu documente de autoritatile locale.
Intreaga poveste nu este decat o manevra juridica unica in Romania, in conditiile in care, desi initial mostenitorii fostului proprietar au fost despagubiti in bani de Primarie, ulterior ei s-au razgandit, au restituit banii primiti si au cerut retrocedarea in natura a imobilului.

Aceeasi lege, optici diametral opuse

Este vorba despre o cladire monument-istoric, situata pe bulevardul C. D. Loga nr. 50. In acest imobil, preluat de catre stat in baza Decretului nr. 111/1951 de la proprietarii Vasi Petru si Iuliana, a functionat timp de aproape jumatate de veac fostul „Sanepid”, actualul Laborator de analize al Directiei de Sanatate Publica Timis, unitate strategica pentru populatia din aceasta parte a tarii.
Dupa Revolutie, mostenitorilor fostilor proprietari tabulari le-au fost acordate despagubiri pentru acest imobil in suma toatala de 396.775.078 lei. In 2001 insa, desi au fost deja despagubiti, mostenitorii s-au razgandit si au formulat notificari solicitand restituirea imobilului in natura. In paralel, ei au promovat la Judecatoria Timisoara o actiune in revendicare, cerand ca instanta sa constate ca imobilul a fost preluat in mod abuziv de stat si pe cale de consecinta sa dispuna restituirea cladirii in natura, cu obligarea rambursarii catre Statul Roman a sumei reprezentand despagubirea primita, actualizata cu indicele de inflatie.
Judecatoria Timisoara a respins, in 2003, cererea formulata de reclamanti, constatandu-se ca, prin acceptarea din capul locului a despagubirilor banesti, „reparatia” morala, se produsese deja de fapt. Nemultumiti de sentinta primei instante, mostenitorii au declarat apel la Curtea de Apel, care a hotarat, insa, cu totul altceva.
Astfel, s-a admis apelul reclamantilor, s-a schimbat in totalitate hotararea primei instante, s-a constatat ca imobilul a fost preluat de stat fara titlu valabil, ca reclamantii sunt unicii mostenitori ai fostilor proprietari si s-a dispus restituirea cladirii catre reclamanti conditionat de rambursarea catre statul roman a sumei reprezentand despagubirea primita actualizata cu indicele de inflatie.

Bugetul local – unitate bancara cu dobanda zero?!

In 12 martie 2004, Consiliul Local a formulat recurs, cauza ajungand pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Desi imediat dupa formularea recursului, municipalitatea a avut inspiratia sa noteze demersul in Cartea Funciara si sa pastreze dovada scrisa care atesta ca actele au fost emise la 12 martie 2004, deci in termen legal, surprinzator, la 29 martie 2005 instanta suprema a respins actiunea municipalitatii pe motiv ca recursul ar fi fost formulat tardiv.
CL a formulat o contestatie in anulare, insa lucrurile s-au complicat si mai mult intre timp, o cale de iesire fiind, practic, imposibil de intrevazut la ora actuala. Asta, intrucat imobilul a fost de curand vandut de noii proprietari unei familii de romi, iar laboratorul de analize a fost aruncat in doua incaperi de la subsolul cladirii si risca din zi in zi sa ajunga in strada.
Interesant este ca mostenitorii cladirii nici n-au cracnit cand s-au vazut pusi in situatia de a scoate din buzunar si a achita in contul CL suma de 1.124.990.257 lei, reprezentand despagubirea primita si actualizata cu indicele de inflatie. Nici nu aveau de ce sa protesteze in conditiile in care, pe de o parte, castigarea in natura a imobilului le-a adus venituri inzecit mai mari, iar pe de alta, Primaria nu le-a cerut si dobanda pentru banii restituiti, de care acestia s-au folosit o buna bucata de timp.
Acum, ultima speranta a municipalitatii este, din nou, Judecatoria Timisoara, instanta care la 15 septembrie este chemata sa solutioneze contestatia in anulare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă