5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialComisiile impotriva dezastrelor raman simple organisme... consultative

Comisiile impotriva dezastrelor raman simple organisme… consultative

Autoritatile romane par sa nu fi invatat nimic din dezastrul care a lovit vestul tarii in aceasta primavara. Veniti cu elicopterul sa ia „pulsul” evenimentelor, oficialii – de la nivelul Guvernului pana la cel al administratiei locale – au admis atunci ca inundatiile ne-au luat prin surprindere, ca dotarile pentru interventia in caz de calamitate nu au fost nici pe departe suficiente si au promis planuri strategice de reactie menite sa preintampine urmarile unor calamitati similare.
De atunci au trecut mai bine de doua luni. In tot acest timp, din mult laudata viitoare strategie de actiune in caz de calamitate n-au ramas decat… bunele intentii. Din pacate, evenimentele din Banat isi gasesc nedorite replici inca si astazi pe teritoriul tarii, urgia apelor cautand parca sa nu lase neafectat nici un colt de tara. Comisiile de aparare impotriva dezastrelor au si acum acelasi rol: de coordonare a institutiilor cu atributii in interventia in caz de dezastre, fara a avea insa si un buget propriu.
Altfel spus, in afara faptului ca se aduna cativa directori de institutii si isi dau cu parerea cam ce s-ar putea face, mare lucru nu se intampla. Nici acum nu exista bani, dotari sau macar o noua strategie, asa cum s-a promis. Potrivit legilor in vigoare, fiecare primarie are obligatia sa elaboreze un plan de interventie in caz de dezastre, care se aproba de catre inspectoratele pentru situatii de urgenta si trece apoi prin consiliul local. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, planurile raman doar pe hartie, atata vreme cat nu sunt bani si dotari.
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a recunoscut ca, cel putin deocamdata, nu exista o schimbare din punct de vedere al strategiei de interventie in caz de calamitate. „Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a spus ca se va adopta o noua strategie pentru ca actualele structuri nu sunt pregatite pentru dezastre – nici financiar si nici logistic”, a declarat presedintele CJ.
La fel, si primul ministru Calin Popescu Tariceanu admitea in primavara ca Romania nu este pregatita sa faca fata catastrofelor, iar institutiile pe care le are nu sunt capabile sa faca fata nici unei situatii de urgenta, nu doar din cauza banilor si a dotarilor, cat mai ales din pricina lipsei specialistilor la nivel local si national. Cand se vor produce asteptatele (si promisele) schimbari legislative e greu de spus daca tinem seama ca intreaga agenda a clasei politice romanesti sta sub semnul alegerilor anticipate, inundatiile trecand pe plan secund.
Intrebarea care asteapta inca un raspuns este urmatoarea: de cate dezastre naturale de genul inundatiilor din Banat si, mai nou, din sudul Romaniei este nevoie pentru ca autoritatile sa-si faca timp sa schimbe niste legi care lasa strategiile de aparare sa sune frumos pe hartie, dar sa produca jale pe pamant?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă