Magistratii argeseni au descoperit cine este inamicul public argesean nr. 1. Ion Cotescu, liderul Asociatiei Disponibilizatilor de la ARO „Salvati Muscelul!”. Dupa „indelungi” investigatii, procurorii Serviciului DIICOT Pitesti au ajuns la concluzia ca Ion Cotescu i-a instigat pe locuitorii din Campulung, pe angajatii ARO si pe disponibilizatii uzinei la acte de terorism impotriva unor fosti directori ai societatii, unor fosti si actuali demnitari din Arges, precum si a actionarului majoritar al uzinei din Campulung, John Perez. Rezultatul investigatiilor – inceperea urmaririi penale pentru instigare la acte de terorism.
De unde s-a plecat
Timp de peste 15 ani, Uzina ARO din Campulung a fost supusa de echipele manageriale la o devalizare programata. Totul a culminat cu vanzarea in toamna anului 2003 a pachetului majoritar de actiuni al ARO firmei Cross Lander USA Inc., pentru „fabuloasa” suma de 150.000 dolari. O luna mai tarziu, dupa preluarea activelor ARO, actionarul majoritar John Perez a vandut ilegal FSM-ul firmei Montana MG, cu 2,7 milioane de dolari. Mai mult, John Perez nu a acceptat sa preia uzina pana ce statul roman nu a sters datoriile uzinei, in valoare de peste 1.700 miliarde lei, si nu a disponibilizat 1400 de salariati ARO, chiar in pragul sarbatorilor de iarna din 2003. Impotriva acestor stari de lucruri de la ARO au reactionat atat angajatii uzinei, cat si disponibilizatii de la ARO. Pentru o mai eficienta coordonare a protestelor celor disponibilizati, a luat fiinta Asociatia Disponibilizatilor „Salvati Muscelul!”. Protestele celor disponibilizati din uzina aveau o singura revendicare importanta: acordarea salariilor compensatorii, garantate atat de guvernul Nastase, si stipulata in contractul de privatizare a uzinei, cat si de cumparatorul John Perez. Primele actiuni ale Asociatiei Disponibilizatilor au fost declansarea in instanta a procedurii de faliment al uzinei si recuperarea celor 5-14 salarii compensatorii. In toamna anului trecut, disperati de situatia in care se aflau, disponibilizatii au identificat sursa din care li se puteau achita salariile compensatorii: „Sa le fie confiscate averile celor vinovati de falimentarea uzinei!”. In acest „club” al vinovatilor de falimentul de la ARO au fost inclusi fostii manageri ai uzinei Aurel Dordea si Iustin Preoteasa, dar si de cativa fosti si actuali demnitari, intre care fostul deputat PSD de Arges Gheorghe Marin, fostul senator PSD de Arges Constantin Nicolescu, actualul presedinte al PSD si presedinte al CJ Arges, si senatorul PSD de Arges Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului. Fata de cei nominalizati mai sus disponibilizatii ARO au propus public sa li se confiste averile acumulate ilegal, iar cu banii obtinuti din vanzarea la licitatie a acestora sa li se achite salariile compensatorii.
Si unde s-a ajuns…
Potrivit unor surse autorizate, cei vizati public de disponibilizati si de salariatii de la ARO cu propunerea de a le fi confiscate averile acumulate ilicit, in urma devalizarii uzinei, s-au adresat cu plangeri penale Serviciului DIICOT, impotriva unei singure persoane: Ion Cotescu, inamicul public argesean nr. 1. Potrivit altor surse independente, procurorii DIICOT, dimpotriva, s-au autosesizat, punand in miscare inceperea urmaririi penale impotriva lui Ion Cotescu, acuzandu-l de instigarea populatiei, a disponibilizatilor si a salariatilor uzinei la acte de terorism impotriva unor fosti manageri ai ARO si a unor fosti si actuali demnitari. Magistratii argeseni au fost mult mai pe faza atunci cand a fost vorba de averile unor demnitari si fosti manageri ai ARO, care tocmai devalizasera uzina sau macar tolerasera instrainarea patrimoniului uzinei, decat atunci cand a fost vorba de devalizarea averii statului, chiar de catre cei care sesizeaza acum parchetul de comiterea unor infractiuni inchipuite.